Madden NFL 10 Review

  Het is weer augustus en voor fans van American Football betekent dit dat ze weer aan de slag kunnen met hun favoriete team in Madden NFL 10. Weet Electronic Arts met deze game een touchdown te scoren?

  Het nieuwe NFL seizoen staat weer voor de deur en dus is het tijd dat Electronic Arts met de 21ste editie van de Madden NFL franchise naar buiten komt. Madden NFL 10 is vanaf de grond helemaal opnieuw opgebouwd en heeft dan ook heel wat nieuwe gameplay elementen te bieden. De game voelt trager aan ten opzichte van haar voorganger, de A.I. heeft een boost gekregen en beschikt over een uitgebreid tackle systeem waardoor nieuwkomers zich meteen thuis zullen voelen.

  Hier met die bal
  American Football is een bikkelharde teamsport en dit hoor je ook te voelen in een spel als Madden NFL 10. In de vorige edities kon je enkel één op één tackles uitvoeren waardoor je teamgenoten er maar wat op stonden te kijken. Dit jaar brengt EA het nieuwe Pro-Tak systeem naar de Madden NFL franchise waardoor je met maximum negen spelers in één en dezelfde tackle verwikkeld kan raken. Op deze manier word je niet enkel op de grond gelegd maar verlies of win je ook nog enkele yards, afhankelijk van het sterkere team. Het ziet er geweldig uit en zorgt voor heel realistische situaties wanneer je dwars door de lijn van de verdediging loopt om enkele yards te halen. Pro-Tak zorgt er ook voor dat de aanvallende lijn een mooie pocket vormt rond de quarterback waardoor je soms heel wat tijd krijgt om de bal mooi weg te werken.

  Madden NFL 10 Screenshot 125581 Madden NFL 10 Screenshot 122376 Madden NFL 10 Screenshot 122378

  De zogenaamde hitstick is verbeterd en met de juiste timing kan je heel eenvoudig een verdedigende speler van je afschudden. Met de vernieuwde hitstick kan je als verdediger beter kiezen op welke manier je iemand wil neerhalen. Een tackle naar de benen of rond de armen zal dan ook sneller een fumble veroorzaken. Wanneer verschillende spelers van beide teams naar de bal duiken wordt er een soort minigame gestart. Onderaan het scherm verschijnt er een knop en een metertje dat naar beide teams kan gaan. Vervolgens moet je buttonbashen om de meter te vullen en balbezit te krijgen.

  Overbodige filmpjes
  De A.I. is aangepast en wanneer je met de bal loopt zal je aanvallende lijn mooi geplaatste blocks neerzetten waardoor je met een goede running back enkele keren in een match zal kunnen ontsnappen. Ook je receivers pakken het slim aan en zullen hun route tot op de perfectie volgen. Als ze goed verdedigd worden passen ze zelf hun route aan om de bal beter te kunnen ontvangen. Het blijft echter een Madden NFL game en de computergestuurde spelers zullen je meermaals teleurstellen met heel wat frustratie tot gevolg. Verdedigende spelers zullen zeer vaak naast de interceptie grijpen, zelfs als de bal letterlijk in hun handen wordt geworpen.

  Madden NFL 10 Screenshot 124653 Madden NFL 10 Screenshot 122366 Madden NFL 10 Screenshot 122352

  Wanneer het niet zeker is of de bal binnen de lijnen is gevangen of de nodige yards heeft behaald wordt er een cutscene gestart. In deze filmpjes zie je de scheidsrechters discussiëren en yards opmeten om te kijken waar de voeten van de offensieve speler precies zijn neergekomen. Deze filmpjes nemen echter teveel tijd in beslag en zijn overbodig aangezien je zelf meestal al weet wat het resultaat zal zijn. Wanneer één van je spelers gewond is, krijg je de keuze om hem te laten uitrusten of om hem meteen weer het veld op te sturen. Kies je ervoor om meteen terug met hem aan de slag te gaan dan zal hij zwakkere prestaties leveren en maakt hij een grote kans om een ergere verwonding op te lopen waardoor hij de hele wedstrijd niet meer kan spelen.

  Superster
  De Superstar en Franchise modes zijn uiteraard terug en zijn in een nieuw jasje gestopt. In de Superstar mode is het nog steeds de bedoeling dat je zelf een speler aanmaakt en hem van mooie NFL carrière voorziet. In de Madden NFL 09 kon je na een wedstrijd gaan trainen en zelf punten toedienen aan de stats van je personage. In Madden NFL 10 kan dit echter niet en worden de punten automatisch verdeeld aan het einde van elk seizoen. Dit zorgt ervoor dat je nooit een hechte band met je speler ontwikkelt en dat heb je echt wel nodig om veel tijd te besteden in deze modus.

  Madden NFL 10 Screenshot 122368 Madden NFL 10 Screenshot 125575 Madden NFL 10 Screenshot 122380

  In de Franchise mode krijg je de controle over één van de 32 teams en kan je bepalen welke spelers er worden aangenomen, verkocht of geruild. Je doet mee aan de jaarlijkse NFL draft en ziet hoe je nieuwe aanwinsten steeds beter of slechter worden. De grootste vernieuwing is de mogelijkheid om online met maximaal 32 spelers aan een simulatie van de NFL deel te nemen. Deze online franchise mode kan maanden aanslepen en je hoeft dus maximum één wedstrijd per week te doen. Het werkt zeer goed maar niet iedereen kan dit volhouden. Je neemt het al snel weer op tegen de computer omdat je online rivalen niet komen opdagen of zijn gestopt met spelen. Wie online wil spelen kan dus best de standaard online multiplayer spelen.

  Vaarwel Madden
  Dit is de eerste keer dat John Madden de wedstrijden niet meer van commentaar voorziet en dit zullen de fans wel missen. De twee vervangers doen hun job echter goed maar vallen te vaak in herhaling om het spelverloop echt boeiend te maken. Gelukkig heeft Electronic Arts de game naar vaste gewoonte van een geweldige soundtrack voorzien. Tijdens het spelen kan je genieten van artiesten waaronder de Beastie Boys, System of a Down en Nirvana.

  {mig:LhGpUNa28uD3}

  Conclusie
  Electronic Arts heeft dit jaar met het nieuwe Pro-Tak systeem de gameplay elementen waaronder het tackelen en het blocken onder handen genomen en dit zorgt voor een zeer realistisch gevoel. Madden 10 NFL zal je urenlang zoethouden met de vernieuwde Franchise modus en ook de online multiplayer zal je niet snel loslaten. De A.I. staat niet helemaal op punt en de Superstar mode heeft niet meer de leuke sfeer die het ooit had. De snelheid van het spel is naar beneden getrokken waardoor dit spel ideaal is voor mensen die nieuw zijn in de wereld van American Football.

  8.6

  De plus- en minpunten

  Madden NFL 10

  Verkijgbaar vanaf 14 august 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.