Little Nightmares kwam uit op 27 april. Een onwijs gave titel van ontwikkelaar Tarsier Studios. Niet voor niets beoordeelden we deze horrorgame, in de vorm van suspension, met maar liefst een negen in de Little Nightmares review! Het was een kort avontuur van zo’n vijf uur, maar daar was de prijs dan ook naar. En nu is er dan de eerste downloadbare content. De expansion pass kost maar 9.99 euro en daarvoor kun je nu dus het eerste hoofdstuk, The Dephts, spelen.

Little Nightmares DLC The Depths Review

Een gloednieuw personage

In The Depths bestuur je niet Six, maar The Kid. Wat ontzettend interessant is, is het hoofdmenu van de game. Daar zie je namelijk de vijf hoofdstukken uit de hoofdgame met pal onder het eerste hoofdstuk The Depths. Dit is een bewuste keuze, want The Depths speelt zich synchroon af met het avontuur van Six!

De titel van de DLC maakt bovendien ook iets belangrijks duidelijk: waar Six zich veelal een weg omhoog klom, zoekt The Kid zijn bevrijding meer in de diepte. Hij zit verstopt in de thuisbasis van The Granny. Een nieuw personage dus en een nieuwe eindbaas!

De gameplay is geheel hetzelfde als de hoofdgame. Je kunt klauteren, rennen, bukken en voorwerpen grijpen. En al gauw krijg je een zaklamp. Handig, want nog altijd zullen omgevingen flink donker zijn. En dan kan het zijn dat als je met je kleine lijfje op een bedje staat, je zomaar gepakt kan worden van iets onder het bed.

Little Nightmares DLC The Depths Review

Wees altijd op je hoede

Wees dus op je hoede! Dat moest je eind april al en dat moet je nu weer. The Kid bevindt zich eerst in een kamertje met wat bedden. En vanaf daar mag hij een weg naar beneden klauteren. De sfeer is continu akelig met goede geluidseffecten. Wat onwijs tof is, is dat je ook echt merkt dat het verhaal zich parallel afspeelt aan dat van Six.

Want al gauw sta je bijna oog in oog met het soort Medusa oog en moet je exact dezelfde route op als waar je al met Six liep. Alleen liep zij naar rechts en ga jij juist terug! Dit soort details zijn geweldig en elke Little Nightmares fan zal meteen kippenvel krijgen. Tasier Studios flikt het ‘m gewoon weer! Hier is over nagedacht en de DLC maakt meteen duidelijk dat het bijzonder is.

Het is een feest van herkenning met achtervolgingsscenes, verschil tussen licht en donker en puzzels. Die puzzels hadden wat moeilijker gemogen, want hersenkrakers krijg je niet. Maar de balans tussen klimmen, klauteren en puzzelen is precies goed.

Little Nightmares DLC The Depths Review

Besturing soms vervelend

Het enige wat soms storend is, is de besturing. Het vergt een bepaalde precisie bij springen of bij het oplossen van puzzels waarbij je soms misgrijpt of net even iets fout doet. Doordat omgevingen vaak erg donker zijn, zie je niet altijd goed wat je aan het doen bent.

Zeker een puzzel waarbij je onderwater een voorwerp moet pakken is een beetje irritant. Wel zijn de save points over het algemeen uitstekend. Dus dan is het niet zo’n ramp om een keer dood te gaan, want je hoeft niet hele stukken opnieuw te spelen. Gelukkig maar! Dat is het enige storende aan de DLC.

Want voor de rest is het hoofdstuk, dat je na zo’n 40 minuutjes al afgerond hebt, erg indrukwekkend. Als je de omschrijving op voorhand hebt gelezen, weet je dat The Nanny de eindbaas is, maar verder heb je geen idee. Je wordt wel regelmatig op de hielen gezeten als je door water heen moet, maar het duurt lang voor je haar echt te zien krijgt. En dat is goed. Want door die spanning ben je reuze benieuwd!

Little Nightmares DLC The Depths Review

Little Nightmares DLC is te gek

Hoe ze er dan uiteindelijk uitziet is een beetje teleurstellend, maar de eindpuzzel die je moet voltooien om haar om zeep te helpen maakt alles weer goed. En het past allemaal zó enorm goed bij de hoofdgame. Om nog maar te zwijgen over het einde. We zullen niets verklappen, maar als je niet ontroerd raakt dan weten wij het ook niet meer!

Samengevat is de besturing soms storend en zijn de puzzels niet ingewikkeld. Maar dit zijn schoonheidsfoutjes die we deze te gekke DLC graag vergeven. Iedereen die genoten heeft van de hoofdgame doet er goed aan de uitbreiding aan te schaffen. The Depths duurt nog geen 40 minuten, maar je betaalt slechts tien euro voor alle uitbreidingen. Dus verhoudingsgewijs zit je goed, want er komt nog meer! En geloof ons dat je wéér compleet wordt weggeblazen!