Wanneer je de AOC Agon AG241QX uit de doos haalt, moet je even flink tillen, want de monitor is met een gewicht van 5,5 kg behoorlijk zwaar en dat is goed nieuws. De brede metalen poten zorgen er namelijk voor dat de 24 inch grote monitor goed op zijn plek blijft staan. Bovendien gaat het scherm ook niet schudden zodra er beweging komt in de tafel of bureau waar de monitor opstaat.

AOC Agon AG241QX Review

Draaien totdat je er duizelig van wordt

De AOC Agon AG241QX is een opvallende verschijning met de metaal-kleurige poten en het zwarte scherm, waar op de achterkant ook een enorm rood vlak op te vinden is. De schermrand is afgewerkt met een brushed kunststof, wat niet glimt, maar waar wel snel stof op te vinden is. Als je de monitor op een bepaalde manier wilt hebben staan, dan is dat overigens geen probleem, want de AOC Agon AG241QX is op zo’n beetje elke manier te verstellen. Van de hoogte tot de kijkhoek van het beeldscherm en uiteraard is hij ook te draaien.

De fabrieksinstellingen van de monitor zitten al vrij dicht aan tegen de beste instellingen. Daarbij bedoelen we een zo neutraal mogelijke helderheid, contrast en kleurverdeling. Vaak komen monitoren met een ‘warme’ filter uit de doos, maar dat is hier dus niet het geval. Daarnaast is het ook zeer makkelijk om de instellingen van het beeldscherm aan te passen, dankzij de bijgeleverde controller.

AOC Agon AG241QX Review

Soepel gamen dankzij FreeSync

Het grote verkooppunt van de AOC Agon AG241QX is voor veel mensen de FreeSync-technologie. Met deze techniek loopt de verversingssnelheid van het scherm altijd samen met de framerate van de game, waardoor je geen last krijgt van screen tearing. Normaal wordt dit opgelost door V-sync, maar daarmee heb je weer last van input lag en krijg je nog meer problemen zodra je niet op de maximale framerate van de monitor zit. FreeSync is dus een ideale oplossing om een hoop problemen te voorkomen - overigens alleen voor grafische kaarten van AMD, voor kaarten van Nvidia is het vergelijkbare G-sync nodig.

De technologie werkt alleen wanneer de framerate zit tussen de 30 frames en 144 frames per seconde . Dat lees je goed, de AOC Agon AG241QX iheeft een verversingssnelheid van 144hz, wat zorgt voor niet alleen heerlijk soepel gamen, maar zelfs bij bijvoorbeeld internetten merk je al een verschil. Daarbovenop komt ook nog eens dat de responsetijd van de monitor één miliseconde bedraagt, wat ideaal is voor snelle games waar relfexen van groot belang zijn, zoals Counter-Strike.

AOC Agon AG241QX Review

Fletse kleuren en een diep zwart

Dat de monitor een responsetijd heeft van één miliseconde komt helaas wel met een groot nadeel. De AOC Agon AG241QX is namelijk een TN-monitor, wat betekent dat de kleuraccuraatheid het slechtst is van alle LCD-technologieën en dat de invalshoeken slecht zijn. Wanneer je even met je gezicht naar de zijkant kijkt zie je meteen kleurveranderingen en contrast optreden.

We hebben de kleurenaccuraatheid getest met twee games die een groot kleurenpalet gebruiken, namelijk Borderlands 2 en Divinity: Original Sin. Maar met beide games komt het helaas neer op fletse kleuren en een soort doffe waas over het scherm heen, helaas inherent aan TN-monitoren. Gelukkig komt zwart wel goed naar voren op het beeldscherm, dus als je fan bent van horrorgames ben je wel aan het goede adres. Toch hadden we liever een IPS-paneel gezien in plaats van het goedkope TN.

AOC Agon AG241QX Review

Een mooi prijskaartje

Over de prijs gesproken, dat zit met de AOC Agon AG241QX wel snor. Met een prijskaartje van 399 euro is het zeker niet de goedkoopste monitor, maar zit het ongeveer in de prijsklassen van monitoren met eenzelfde resolutie en grootte, maar met een IPS-paneel, 60Hz en geen FreeSync. Met een budget van ongeveer 400 euro moet je dus een keuze maken tussen beeldkwaliteit of een betere game-ervaring.

AOC Agon AG241QX Review

AOC Agon AG241QX Review - Nagenoeg een perfecte monitor

Of de AOC Agon AG241QX wat voor jou is ligt met name aan wat voor gebruiker je bent. Heb je een redelijk krachtige grafische kaart en wil je zo min mogelijk obstakels elimineren, dan zit je met de monitor zeker goed en is het één van beste die je kunt vinden. Wil je daarentegen ook gebruikmaken van foto- en/of videobewerking, dan is een monitor met een IPS-paneel misschien een betere oplossing. Maar op het TN-paneel na heeft AOC alle hokjes afgevinkt en daarvoor: complimenten!