De Yakuza serie is niet vies van een bijzonder zijstapje naar andere gebieden of zelfs andere tijdszones. Nu vond Ryu Ga Gotaku het blijkbaar tijd een game met piratenthema te maken. Geen gek idee, want na Assassin’s Creed Black Flag is het lange tijd stil geweest in dit genre, op Skulls and Bones na dan. Weet Yakuza ons piratenhart te veroveren? Je leest het in onze review.
De Yakuza en Like a Dragon serie loopt inmiddels twintig jaar. De eerste game, nog met ruwe bolster-blanke-pit Kazuma Kiryu in de hoofdrol, lanceerde in 2005 in Japan en kwam een jar later naar het Westen. Inmiddels is deze serie, met opvolger Ichiban Kasuga en spin-off Judgment-protagonist Takayuki Yagami, een vaste waarde op de release-kalender.
In nieuwste toevoeging aan de serie is Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii (vanaf nu Pirate Yakuza geheten). Dit keer staat fan-favoriet, durfal en mafkees Goro Majima centraal. Hij spoelt aan op het strand van wat later Rich Island blijkt te zijn met een zwaar geval van geheugenverlies. Hij herinnert zich niets van zijn Yakuza verleden. Hij verruilt zijn gebruikelijke outfit voor een heus piratenpak, kaapt een piratenship en verruilt noodgedwongen de ruwe straten van Japan voor de ongetemde wateren van de Grote Oceaan.
Pirate Yakuza laveert tussen oud en nieuw. Bekende personages als Majima zelf, worden aangevuld met nieuwe karakters, waaronder de familie Rich, kok en navigator Asaru Fujita, de regentes van Madlandia, koningin Michele en een heel eiland vol piraten.
Zoals vrijwel elke Yakuza game leent ook Pirate Yakuza locaties van eerdere delen. Hawaii en Nele Island worden opnieuw aangedaan maar natuurlijk kan een verborgen pirateneiland in een grot, bestaande uit afgedankte schepen niet ontbreken. Deze vrijhaven vol lust, spelen en schermutselingen genaamd Madlandia, speelt een centrale rol in de game.
Yakuza zou Yakuza niet zijn zonder sidequests en minigames. Zowel Hawaii als Madlandia zitten vol activiteiten, soms met een piratentwist. Koken, een photo rally, pizzas bezorgen met Crazy Eats, vrouwen versieren met Miss Match en met een Segway door de straten van Honolulu zoeven komen rechtstreeks uit Like A Dragon Infinite Wealth. Het arresteren van ‘meest gezochte’ criminelen en darten met kanonskogels zijn dan weer hagelnieuw.
Natuurlijk is er ook op het water van alles te doen. De oceaan is niet één grote open waterplas, maar is onderverdeeld in kleinere gebieden. Daar kan je eilanden aandoen op zoek naar verborgen schatten, op het water kan je gevechten aangaan met andere piratenschepen.
Je kan zelfs de confrontatie aangaan met de armada van koningin Michele en haar vazallen. Die gevechten zijn niet zo memorabel als die we kennen uit de de facto piratengame bij uitstek, Assassin’s Creed Black Flag, maar zeker wel vermakelijk.
Het piratenthema komt hiermee redelijk goed tot uiting, maar het varen en vechten op de woelige baren is eigenlijk wat teleurstellend. De enorme zee is gefragmenteerd en de confrontaties met andere schepen niet heel sterk uitgewerkt. Dat is jammer, zeker omdat je dergelijke gevechten vrij vaak aangaat. De actie op zee voelt eigenlijk aan als één grote arcade-game.
Het verhaal van Pirate Yakuza is korter en minder episch dan eerdere titels in de serie, maar neemt toch zeker zo’n 15 uur in beslag. Als je ook alle side-quests en games wil spelen kan daar gerust 10 uur bij op tellen.
Het plot draait om de zoektocht van Majima, Noah Rich en het tijgertje Goro naar een legendarische schat die hen de wijde oceaan over stuurt. Onderweg worden ze geconfronteerd met machtige vijanden, oude bondgenoten en morele dilemma's die hun loyaliteit en waardigheid op de proef stellen.
Hoewel Pirate Yakuza niet de Black Flag killer is die sommige fans misschien hadden gehoopt, biedt het een verfrissende benadering van het piratengenre. Pirate Yakuza is vooral een echte Yakuza game, maar dan met piratenthema. De charme van Yakuza met zijn uitgesproken karakters, maffe sidequests en heerlijke beat-em-up gevechten is absoluut aanwezig.
Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii is een interessant zijstapje voor de Yakuza serie. Vergeleken met de delen uit de hoofdserie is het verhaal beduidend korter en minder groots. Bovendien ‘leent’ de game wel heel opzichtig locaties, karakters en zelfs side-quests uit voorgaande delen. Zo beschouwd voelt Pirate Yakuza veelal als een uitgebreide DLC of expansiepakket.
Wel zijn we blij dat de mafkees Majima eindelijk de hoofdrol mag nemen, dat had al veel eerder mogen gebeuren. Het varen op zee had veel beter uitgewerkt kunnen worden. We vermoeden dat de gebruikte engine een enorme open watervlakte met eilanden en schepen misschien niet aankan, maar jammer is het zeker wel.
Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii is een vermakelijke game die met zijn 15 uur durende campagne niet langer duurt dan nodig is. Fans van Goro Majima zullen blij zijn dat ze nu eindelijk met hem aan de knoppen zitten, maar wat ons betreft mag het bij een eventueel vervolg best wat gekker, unieker en grootser.