Life is Strange Before the Storm Review - Episode 1

  Herinner je het meisje met blauwe haren uit Life is Strange nog? Inderdaad, Chloe, een vriendin van Max. De gameserie waarbij verhaalvertelling essentieel is, is terug en zet Chloe dit keer in de spotlight. In deze Life is Strange Before the Storm Review lees je hoe dat uitpakt.

  Before the Storm is een prequel en speelt zich een paar jaar eerder af dan Life is Strange. Max zien we niet, alles draait om Chloe Price. Ze is een puber die op de middelbare school zit, al kun je je afvragen hoe vaak ze er zit. Want het behoort duidelijk niet tot haar favoriete bezigheid. Een groot deel van Before the Storm zul je dan ook spijbelend doorbrengen met niemand minder dan klasgenoot Rachel. En dan is alcohol drinken geen vreemde bijkomstigheid. En dat op die leeftijd.

  Vele verwijzingen zijn interessant

  Toch is het uitstapje met Rachel erg leuk. Dit is met name interessant voor mensen die Life is Strange gespeeld hebben, want daardoor vallen puzzelstukjes beter op hun plek. Ook interessant zijn de vele verwijzingen naar Max, waardoor de vriendschap tussen Chloe en Max wat meer diepgang krijgt. Qua verhaalvertelling en diepgang en het belichten van allerlei onderliggende relaties zit het dan ook wel snor.

  Life is Strange Before the Storm Review afbeelding 2

  De contrasten

  Wat alleen wel opvalt is het sterke contrast dat geboden wordt. Chloe is alles wat Max niet is: rebels, uitgesproken én een opvallende verschijning. Ondanks dat zich dat nu nog niet laat zien in haar kleding. Maar haar gedrag spreekt boekdelen. En waar Max zich bezighield met fotograferen, verdien je de achievements of trophies in Before the Storm door veelvuldig dingen onder te kalken met graffiti. En ook de verschillen tussen Rachel en Chloe zijn groot.

  Het is een beetje flauw gedaan door zó overmatig in te spelen op de sterke contrasten en dat had wel wat minder gemogen. Net zoals het in het begin vrij storend kan zijn dat Chloe eigenlijk niets meer is dan een irritante puber die aan het rebelleren is. Gamers tot en met ongeveer 25 jaar zullen zich hier misschien minder aan storen en misschien herkennen zij zich wel in het geworstel van de tiener die overduidelijk vele issues heeft, maar voor de ietwat oudere gamer werkt het storend. Niet bepaald een karakter waar je dan meteen band mee hebt.

  Life is Strange Before the Storm Review afbeelding 2

  Wat kies jij?

  Al kun je gelukkig zelf af en toe wat milder zijn en dat is fijn. Life is Strange biedt namelijk keuzes aan die je kan maken. En dit gaat altijd om opties om nóg irritanter en puberaler te doen, of toch iets milder op te stellen. Wat nieuw is in Life is Strange Before the Storm is Backtalk. Het puzzelelement en spelen met de tijd uit Life is Strange is verdwenen, maar daarvoor in de plaats is er nu dus Backtalk. Een feature waarbij je keuzes moet maken in lekker prikkelende conversaties. Een amusante optie in ieder geval, want de dialogen zijn goed uitgewerkt.

  En eerlijk is eerlijk: halverwege de episode wordt Chloe leuker en krijg je toch een band met haar. Dan is namelijk het scherpe randje van de puber af en zoomen we niet enkel in op haar leven en beslommeringen, maar zie je als gamer het grotere geheel. En de relatie tussen haar en Rachel is zeer goed uitgewerkt. De intenties van beide meiden zijn in het begin niet geheel duidelijk en daardoor blijf je geboeid om alle gesprekken te volgen. Let wel: Before the Stom is onderdeel van een drieluik (voro 25 euro) en deel één zal voornamelijk in het teken staan van veel gepraat.

  Life is Strange Before the Storm Review afbeelding 3

  Muziek verhoogt de kwaliteit

  De dialogen worden ondersteund door prachtige, dromerige muziek en de soundtrack is dan ook zonder twijfel één van de hoogtepunten van deze eerste episode. Met name het nummer Burn it Down van Daughter is prachtig. Chloe maakt veel emoties mee en zeker door de muziek ga je die op een gegeven moment voelen en krijgt haar personage meer diepgang dan je in de eerste minuten misschien zou verwachten.

  Life is Strange Before the Storm Review - Een prima prequel

  Life is Strange Before the Storm is zeker een aanrader voor mensen die houden van een goed verhaal. De eerste episode belicht interessante thema’s als pesten, liefde, vriendschap, gemis, overlijden en meer. Er zit zeker iets tussen voor iedereen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je een tiener volgt die nog duidelijke zoekende is in het leven en als je dat niet aanspreekt is Life is Strange Before the Storm simpelweg niet jouw ding.

  Qua verhaalvertelling en karakterontwikkeling zit het meer dan snor. En dan is het eigenlijk zelfs jammer dat je na 2 a 3 uur alweer klaar bent (tenzij je elk hoekje en gaatje uitkamt!). Life is Strange Before the Storm episode 1 zet heel wat goeds neer en met een sterk einde smaakt het alleen maar naar meer. Dus hopelijk wordt de releasedatum van episode 2 snel bekendgemaakt!

  8

  De plus- en minpunten

  • Prachtige muziek
  • Goede gesprekken
  • Mooie verwijzingen naar eerdere deel
  • Chloe lichtelijk irritant in het begin
  • Iets té veel gewerkt met contrasten

  Life is Strange: Before the Storm

  Verkijgbaar vanaf 31 august 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.