Ruben Smit heeft al eerder een hit gescoord met De Nieuwe Wildernis (een half miljoen bezoekers in de bios), waarin hij het natuurleven in de Oostvaardersplassen vastlegde. Deze documentaire besloeg alle seizoenen en wist het natuurlijke schoon van dit gebied echt fantastisch in beeld te brengen, voorzien van een passende soundtrack en commentaar, al was dat laatste niet altijd even sterk.

Divers Nederland in beeld

In Levende Rivier stapt Smit in een kano en vanuit dit schuitje vaart hij in vier afleveringen van 30 minuten per stuk over de Nederlandse wateren. Hij begint in Lobith vlakbij de Duitse grens en vaart kris kras door Nederland richting de Noordzee. Onderweg komt hij de mooiste landschappen tegen in alle seizoenen, maar nog belangrijker, het natuurlijk schoon van Nederland.

Levende Rivier laat ons zien dat Nederland een heel divers land is qua natuur. We hebben onder andere kale rivierduinen, laag begroeide kwelmoerassen en dichtbegroeide ooibossen. En al deze landschappen herbergen een unieke mix aan fauna. Fauna die bovendien ieder dagdeel en natuurlijk ieder seizoen anders is.

We zien in Levende Rivier de seizoenen veranderen en daarmee het landschap, maar ook de lokale ‘bevolking’, de dieren dus. Waar het ene dier tijdens de winter verkast naar het zuiden of een winterslaap houdt, steekt een ander dier ineens de kop op. Een interessant beeld van Nederlands natuurlijke pracht.

Een unieke blik

En Smit weet ons soms te verbazen met de verschillende dieren die allemaal in beeld komen, net als in De Nieuwe Wildernis. Zo zien we het paargedrag van padden, wat niet specifiek heel bijzonder is, maar ook de eerste vlucht van een zeearend en behoorlijk indrukwekkende beelden van de purperreiger. Beelden van die laatste twee op deze manier zie je niet zomaar en deze zijn dan ook indrukwekkend.

Smit, die niet alleen natuurfotograaf en -filmer, maar ook ecoloog is, blijft tijdens zijn ontdekkingstocht in zijn kano en overnacht ook steeds langs de waterwegen die we kennen. Je merkt dat deze combinatie van vakken de film behoorlijk goed steunen. Smit weet wat mooie plaatjes zijn en heeft duidelijk respect voor de natuur die hij dan ook op een unieke manier in beeld brengt.

Met De Nieuwe Wildernis wist Smit dit ook te doen met de Oostvaardersplassen. Nu laat hij ons meer zien. Enerzijds zien we dus de pracht en kracht van de natuur in het rivierengebied, maar anderzijds zien we ook hoe deze geaffecteerd wordt door de mens.

Niet alleen mooie beelden

Zo laat Smit ons zien hoe Rijkswaterstaat dode bomen in het water plaatst, waar deze eerder zijn verwijderd ten behoeve van de scheepsvaart. Hierdoor zijn destijds vele diersoorten verdwenen, maar je ziet in Levende Rivier hoe deze weer langzaam terugkeren door de nieuwe acties van de mens.

Levende Rivier heeft dus niet alleen leuke plaatjes met commentaar over bijvoorbeeld hoe de lepelaar aan het broeden is. De documentaire laat ons ook zien wat wij als mens afgelopen decennia verziekt hebben en wat we eigenlijk nog steeds aan het verzieken zijn. Daarnaast zien we ook hoe organisaties de natuur weer proberen te herstellen.

Dit zien we deels door zelf goed op te letten op de beelden. Soms is er een schril contrast zichtbaar tussen de natuur en industrie in de verte. Op andere momenten legt Smit uit wat de geschiedenis van een gebied is. Zo behandelt hij onder andere de Biesbosch en de Gelderse Poort. Het commentaar is niet altijd even sterk, maar ook zeker niet storend.

Een geweldige documentaire

Levende Rivier geeft ons wederom een unieke blik in het natuurlijk schoon wat bijna in onze eigen achtertuin te vinden is. Ruben Smit weet unieke en interessante beelden vast te leggen en deze met ons te delen. Het commentaar is niet altijd even sterk, maar dat doet niet veel af aan de prachtige beelden.

Daarbij werpt hij het licht op de schade die de mens in de afgelopen jaren aan de natuur heeft toegebracht. Daarbij hoe diverse organisaties het proberen te herstellen. De documentaire is dan ook zeker het kijken waard! Levende Rivier is te koop op DVD en Blu-ray, maar er is ook een gelijknamig boek te koop.