LEGO Batman 2: DC Super Heroes (Wii U) Review

  De laatste in een rij van ports voor de Wii U is LEGO Batman 2: DC Super Heroes. Deze actie avonturen game verscheen vorig jaar al op alle andere platformen, maar is inmiddels ook naar de nieuwste console van Nintendo gebracht. Deze versie bevat extra ondersteuning voor de GamePad. Maar is dat genoeg om de game daarom op de Wii U in huis te halen?

  De grote vraag is natuurlijk waarom uitgever Warner Bros. Interactive ervoor gekozen heeft om dit jaar een oude LEGO game naar de Wii U te brengen, terwijl een half jaar geleden ook nog een LEGO game van The Lord of the Rings verscheen. Onze gok is dat dit te maken heeft met LEGO Marvel Super Heroes die over een paar maanden uit zal komen. Op die manier komen beide superhelden teams beschikbaar op de Wii U. Nu de comichelden van DC Comics. Het team van Marvel eind dit jaar. Feit blijft dat we LEGO Batman 2 in onze Wii U hebben mogen stoppen om uit te zoeken of de game je geld waard is.

  Stiekem weten we daar het antwoord al op. Vorig jaar beloonde XGN LEGO Batman 2 met een mooie 8,0 in de recensie. Daarmee weet de game zich tussen de absolute LEGO toppers te scharen. Daarnaast konden we een paar maanden geleden op de Wii U al aan de slag met LEGO City Undercover. Deze titel wist ons meteen te overtuigen als misschien wel de beste Wii U titel die tot nu toe verschenen is. Onze verwachtingen voor deze Wii U-versie van LEGO Batman 2 waren dan ook niet geheel onterecht hoog ingesteld. Maar kan de game deze verwachtingen ook inlossen?

  Open wereld niet speciaal meer

  Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Nee, die verwachtingen zijn niet ingelost. Deze Wii U-versie is verre van slecht, maar weet ons simpelweg niet meer te overtuigen. Vorig jaar was de toevoeging van een open wereld aan een gelicentieerde LEGO game revolutionair. Vrij door Gotham City kunnen rennen was een welkome vernieuwing waar we zeker van genoten hebben. Nu, een jaar later, hebben we met LEGO City Undercover al mee kunnen maken dat een open wereld veel beter in elkaar kan zitten dan in LEGO Batman 2. Vorig jaar was het erg leuk, nu zijn we beter gewend.

  Het is namelijk een stuk leuker om in LEGO City rond te lopen dan in Gotham City. De eerst genoemde stad leeft echt en geeft je het gevoel dat je zo in de gamewereld kunt stappen, terwijl je in Gotham City om iedere hoek hetzelfde ziet gebeuren. Beide steden zitten vol gouden blokken die je hoort te verzamelen, maar waar je in LEGO City soms nog echt je best moet doen om deze te bemachtigen is het in Gotham City vaak slechts een kwestie van de juiste superheld selecteren en klaar. Rondlopen in Gotham City op zoek naar nieuwe uitdagingen is simpelweg minder leuk dan in LEGO City.

  Wii U GamePad extra's

  Er is dan misschien wel een betere open wereld te vinden op de Wii U, maar deze versie bevat wel extra’s die niet in het origineel zitten. Dan bedoelen we met name de opties die de GamePad met zich meebrengt. Qua in-game content zit er namelijk niets nieuws in; het zijn dezelfde helden en schurken en dezelfde vijftien missies. Het scherm van de GamePad wordt onder andere gebruikt als een minimap van Gotham City. De navigatie werkt zo een stuk lekkerder, maar als je eenmaal een locatie hebt ingesteld zul je niet meer op de kaart hoeven kijken.

  Een map is praktisch, maar een nog betere toevoeging is Off-TV Play. Zelfs een half jaar na het uitbrengen van de Wii U zijn we nog steeds onder de indruk van hoe handig het is om de volledige game op enkel het scherm van een GamePad te spelen. Je televisie heb je dan niet meer nodig waardoor je wat vrijer bent in waar je van de game wilt genieten. Het overzetten van het beeld gebeurt moeiteloos en de kwaliteit van het spel gaat er niet op achteruit als je op het kleinere scherm speelt. Een super handige toevoeging die we nog steeds met open armen ontvangen.

  De GamePad wordt als laatste ook nog gebruikt om tussen de verschillende karakters te kiezen. Tijdens missies zie je op het scherm van de controller de speelbare karakters staan en kun je makkelijk wisselen naar het karakter dat je wilt – tenzij een tweede speler die al bestuurt. Deze functie komt pas echt van pas buiten de missies om. Het aantal speelbare personages in LEGO Batman 2 is erg hoog en door de lijst heen scrollen op zoek naar de juiste kan op de andere consoles even duren. Op de Wii U druk je gewoon met je vinger op het personage en je bent klaar.

  Had meer in gezeten

  Dat waren de extra’s alweer. Off-TV Play blijft een goede toevoeging, maar met een map en een karakterroster voelt het gebruik van de GamePad toch wat ondermaats aan. Daar had wel wat meer mee gekund. Voordat een missie begint, zie je altijd een nieuwsuitzending over alles wat er mis gaat in Gotham City. Deze uitzending had bijvoorbeeld op de GamePad getoond kunnen worden zodat je meer het gevoel hebt dat je net als in de game op een ander scherm aan het kijken bent, om maar iets te noemen. Het is te hopen dat ontwikkelaar TT Games voor LEGO Marvel Super Heroes in ieder geval meer uit de kast trekt voor de Wii U-versie. Houd er wel rekening mee dat het extra's zijn bovenop de rest van de game. Is het dan wel verantwoord er zo over te klagen?

  Nog steeds fantastisch

  Om de ietwat negatieve toon waarin deze recensie is geschreven teniet te doen, moeten we daarom even vertellen hoe geweldig LEGO Batman 2 wél is. De game op zich is namelijk nog steeds fantastisch en een genot om te spelen. Technisch en grafisch is de game identiek aan de andere versies en de geweldige humor weet ons nog steeds aan het lachen te maken. Het is gewoon een beetje teleurstellend dat na een jaar wachten niet meer is gedaan dat deze Wii U-versie absoluut het kopen waard maakt. Een aankoop wanneer je de game al op een ander platform hebt, is dan ook niet echt aan te raden.

  Wii U-versie doet niets nieuws

  Heb je LEGO Batma 2: DC Super Heroes vorig jaar aan je voorbij laten gaan en heb je inmiddels een Wii U in huis gehaald, dan kun je deze game met een gerust hart in huis halen. De gameplay staat nog steeds als een huis en samen met de humor is dit de zoveelste LEGO game uit de laatste jaren die het spelen waard is. De Wii U-versie weet zich echter niet voldoende te onderscheiden van de andere versies. De Off-TV Play optie werkt erg goed, maar verder krijg je alleen een map en een roster extra. De open wereld weet na het spelen van LEGO City Undercover ook een stuk minder te imponeren dan een jaar geleden. Speel de game daarom gewoon op jouw platform naar keuze, de Wii U-versie voegt vrijwel geen extra waarde toe.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Off-TV Play optie
  • Nog steeds dezelfde fantastische game als vorig jaar
  • GamePad maakt de game handiger...
  • ...Maar toevoegingen voelen ondermaats
  • Originele vernieuwingen zijn nu niet nieuw meer

  LEGO Batman 2: DC Super Heroes

  Verkijgbaar vanaf 20 june 2012

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.