De klassieke vertolkingen van King Kong draaien er allemaal om dat de reusachtige gorilla in gevangenschap richting de beschaafde wereld komt. Daar gaat het compleet mis en de aap breekt uit zijn boeien. Uiteindelijk zien we in veel van deze films dat hij de Empire State Building beklimt met een dame in zijn hand. Uiteindelijk stort hij na een gevecht met talloze vliegtuigen naar beneden om daar voor dood te blijven liggen.

Kong Skull Island Review

Een compleet andere aanpak

Een indrukwekkend verhaal dat eigenlijk in iedere versie nog heeft weten te vermaken. Regisseur Jordan Vogt-Edwards had alleen geen zin om nog een keer hetzelfde verhaal te vertellen. En dus besloot hij om met Kong: Skull Island een wat andere draai aan het verhaal te geven.

In Kong: Skull Island is New York nergens te bekennen. We gaan wel naar een eiland, namelijk Skull Island. Het is een onontdekt eiland in de Stille Oceaan waar Monarch (hetzelfde bedrijf uit de recente Godzilla film) op expeditie wil. Monarch is op zoek naar onbekende organismen zoals ook uit de extra's op de Blu-ray blijkt.

Gezien de Vietnam oorlog net beëindigd is en Amerika behoorlijk verdeeld is, kan dat niet zomaar. Maar de missie wordt toch goedgekeurd. Al snel zitten onderzoekers Bill Randa (John Goodman) en Houston Brooks (Corey Hawkins) in een helikopter. Samen met een groep militairen onder leiding van Colonel Packard (Samuel L. Jackson) aan ze op pad.

Ze worden verder vergezeld door wat wetenschappers, fotografe Mason Weaver (Brie Larson) en James Conrad (Tom Hiddleston) de gids. Ze hebben overal rekening mee gehouden en zijn goed voorbereid op hun missie.

Kong Skull Island Review

Enorme problemen

Maar eenmaal op het eiland aangekomen gaat het al snel goed mis. De helikopters laten bommen vallen om de bodem in kaart te brengen, maar daarmee irriteren ze een belangrijke inwoner van het eiland: Kong. En als je een torenhoge gorilla irriteert kun je verwachten dat hij je te grazen neemt.

Op dat moment gaat Skull Island op een rap tempo over in de actie. Het is een waar spektakel, waarbij de adrenaline over je scherm giert en Kong ijzersterk neergezet wordt. Hij is groter, sterker en imposanter dan ooit. Maar hij is niet de enige op het eiland die enorm en imposant is.

Het eiland zit vol met enorme wezens. Denk aan reusachtige spinnen, mieren en enorme waterbuffels. En dan hebben we het nog niet over de bloeddorstige Skullcrawlers die in de aarde leven. Deze hagedisachtige wezens zijn de aartsvijanden van Kong en doden alles wat op hun pad komt.

Laat het nou net zo zijn dat de bommen deze wezens gewekt hebben, waardoor ze bovengronds komen. Vervelend genoeg is de groep door het gevecht met Kong ook nog eens verdeeld over het eiland. Een lastige zaak voor de groep en uiteindelijk ook voor de film.

Kong Skull Island Review

Tempo wisselt nogal

Het is namelijk op dit moment dat je last krijgt van de te grote cast in de film. De regisseur probeert in Kong: Skull Island merkbaar met moeite te zorgen dat iedereen genoeg tijd in beeld krijgt en dat lukt niet bijzonder goed. Hierdoor ontstaan in essentie meerdere problemen voor de film. Om te beginnen valt het verhaal compleet in het water doordat de groep gesplitst wordt.

Er is totaal geen rode draad meer, behalve dan een groep mensen die probeert te overleven. Kwamen ze daar niet met een duidelijk doel? Natuurlijk verdwijnen je plannen als sneeuw voor de zon als een gigantische gorilla je op de hielen zit. Maar dat er (op een simpel zinnetje na) totaal niets meer van het initiële en veelbelovende verhaal overblijft is een beetje vreemd.

Daarnaast gaat het tempo van de film door de opsplitsing enorm schommelen. Je wordt eerst verwend met de eerste actie, waarin Kong absoluut schittert als de reus die hij is. Maar dan schakelt de film vanuit de hoogste versnelling terug naar een laag tempo.

Daarna versnelt de film weer met wat actie om vervolgens weer een hele tijd in een laag tempo te blijven hangen. En zo blijft het schommelen. Als kijker kun je er niet goed aan wennen. Vogt-Edward probeert de rustigere momenten te gebruiken om de personages aandacht te geven en de geschiedenis van het eiland toe te lichten.

Alleen daarvoor neemt hij simpelweg niet genoeg tijd. Het was beter geweest om de film net wat langer te maken en dingen veel beter uit te leggen. Want nu blijf je gewoon met vragen zitten die nooit beantwoord zullen worden.

Kong Skull Island Review

Menselijke personages komen niet over

Je hebt dus bij de meeste menselijke personages niet echt een gevoel. En de personages die juist wel constant in de spotlight staan brengen het er ook niet altijd even goed vanaf. Neem Tom Hiddleston bijvoorbeeld. Hij heeft al behoorlijk wat prima rollen op zijn c.v. staan zoals zijn vertolking van Loki in de Marvel films.

Maar in Skull Island, hoewel hij echt boven de rest uit komt qua acteerwerk, brengt hij het er niet bijzonder goed vanaf. Datzelfde geldt voor John C. Reiley die Hank Marlow, een piloot die al sinds de Tweede Wereldoorlog op het eiland zit, vertolkt. Hij gooit de ene na de andere one-liner eruit en voegt eigenlijk niets aan het hele verhaal toe.

En Brie Larson? Die valt van de ene verwondering in de andere en loopt lekker met haar camera rond. En aan het einde speelt ze natuurlijk de kwetsbare vrouw om ineens in een heldin te veranderen. Het is allemaal te toevallig om geloofwaardig over te komen.

Gelukkig is Skull Island, net als Michael Bay's Transformers, niet echt een film waarbij de menselijke karakters de diep uitgewerkt hoeven te zijn, maar dit is geen reden om ze zó plat uit te werken. In tegenstelling tot diezelfde Transformer films, weet Skull Island wel het goede gevoel bij de echte hoofdrolspeler: Kong. Hij is de held in de film en dat komt telkens weer naar voren. De mensen spelen een redelijk grote rol, maar hij gaat er met de taart vandoor en komt bijna altijd geloofwaardig over.

Kong Skull Island Review

Bevat de nodige missers

Ondanks deze kritiek heeft Vogt-Edwards met Kong zelf een prima vertolking van de enorme aap neergezet. Je kunt goed zien dat hierin nagenoeg alle focus in op is gegaan en datzelfde blijkt ook uit een aantal features over de wezens op het eiland op de Blu-ray. Helaas heeft dat wel gevolgen voor de rest van de film. Je hebt bijvoorbeeld geen idee waar nou die Skull Crawlers vanaf komen en er zitten missers in de CGI waar je echt niet omheen kunt.

Zo wordt een wetenschapper door enkele vogelachtige wezens meegesleurd en in stukjes gereten. Het ziet er houterig uit en komt niet geloofwaardig over. Een ander moment is wanneer de gids met de fotografe over een vallei uitkijken naar een plek waar de boot zou moeten zijn. De hemel is helder en dan ineens in een ander shot doemt Kong vanuit de mist op. Een mist die er eerder niet was.

Dit soort missers komt door de hele film voor op minder belangrijke momenten, maar tasten wel de 'geloofwaardigheid' aan. Verder mis je dus duidelijke info over het eiland zelf en zijn bewoners en dat komt ook niet in de extra's over deze onderwerpen voorbij. Het is jammer dat deze puntjes op de 'i' niet gezet zijn, want dan was Kong echt af geweest.

Kong Skull Island Review

Kong Skull Island Review -Kong is groot(s), maar de rest niet

Kong: Skull Island is ondanks de missers nog steeds een redelijke vertolking van het verhaal omtrent de gigantische gorilla. New York is een keer niet in beeld en Kong is hier de baas. Dit merk je werkelijk in alles in de film.

Kong staat in het middelpunt en is daarbij groots uitgewerkt. En het spektakel om hem heen is net zo groot. Maar de karakters en de rest van de film vallen onder aan de streep wat tegen omdat er simpelweg te weinig verteld en verdiept wordt.