JBL Quantum 400 Gaming Headset Review - Onbewandeld pad

  “Ga naar links! Nee, je andere links,” schreeuw je wel eens tegen de tv wanneer je met vrienden aan het gamen bent. Mulitplayertitels speel je nou eenmaal het beste wanneer je een headset hebt. Dat heeft bekende audiofabrikant JBL nu ook eindelijk door en in onze JBL Quantum 400 Gaming Headset lees je of de nieuwe koptelefoon de moeite waard is.

  JBL staat al jaren bekend om haar audioproducten, waarbij de nadruk vooral ligt op de koptelefoons en speakers die voor een goede prijs verkocht worden. Met de JBL Quantum 400 Gaming Headset wil de fabrikant zich richten op de gamers met een headset van 99,99 euro. Of je deze headset voor dat prijskaartje in huis moet halen, lees je in onze review!

  Stijlvol en duurzaam

  Aan het design ontbreekt het JBL niet aan creativiteit. Met robuuste oorschelpen en een DJ-achtige band voor op je hoofd, zit de headset lekker comfortabel op je hoofd. Zelfs wanneer je een hele dag lekker met vrienden Marvel’s Avengers of Rocket League aan het spelen bent, zit de headset comfortabel op je hoofd. Op geen enkel moment krijg je het gevoel dat de headset irriteert op de hoofdhuid.

  Tevens is de headset erg flexibel, want de banden zijn ruim verstelbaar waardoor de headset meer dan geschikt voor iedere hoofdvorm. Tevens kun je de schelpen zo’n 180 graden draaien, terwijl deze ook nog een 30 graden omhoog/omlaag meebewegen. Hierdoor zit de Quantum 400 comfortabel op ieder hoofd.

  Aan de schelp voor het linkeroor zit overigens ook de microfoon verbonden. In tegenstelling tot andere fabrikanten kun je de microfoon van de Quantum 400 niet loskoppelen, waardoor je de headset al wat minder snel meeneemt in het OV of wanneer je over straat loopt. Natuurlijk kun je de microfoon wel redelijk goed maskeren door de zwarte kleuren, maar het voelt toch een beetje knullig om rond te lopen met een microfoon die richting de hemel wijst.

  Op de schelpen heeft JBL tevens een slimme keuze gemaakt die het design helemaal compleet maakt. RGB-lichten zijn helemaal in en dus zitten deze in de schelpen verwerkt. De letters van de audiofabrikant stralen in kleuren naar keuze, wat de ervaring weer net iets meer zal verrijken voor spelers die hun setup hierop inrichten.

  Stereo of surround?

  De grote schelpen zorgen daarnaast voor een prettige afsluiting van de buitenwereld. Zodra je aan het gamen bent, verdwijn je in die wereld. Op PC zorgt dit voor het grootste feest, want op dat platform merk je pas hoe goed de Quantum SURROUND-software werkt.

  Dit is een speciale techniek die JBL heeft ontwikkeld om het gevoel van surround sound na te bootsen. Bij games als Counter-Strike en Overwatch werkt dit dan ook uitstekend. Vanaf redelijke afstand kun je goed op basis van het geluid inschatten waar er gevochten wordt, waarna je er je voordeel uit kunt halen. Graag hadden we de technologie ook op consoles gezien, maar die hebben het helaas te doen met stereo-audio.

  Uitstekende microfoon

  Toch zegt de kwaliteit van de surround sound niet alles over de geluidskwaliteit van de speakers in de headset zelf. Waar vrijwel iedere toonhoogte een goed geluid produceert, mist het geluid een bepaalde helderheid wanneer het aankomt op sommige snaarinstrumenten. Gezien deze in gaming soundtracks geregeld een prominente positie innemen, voelt dit dan ook een beetje als een teleurstelling.

  Tel daarbij op dat het basgeluid je niet omver blaast en je kunt wel stellen dat de headsets geluid goed is, maar niet geweldig. Opvallend genoeg is de microfoon wel van prima kwaliteit. Deze brengt je stem iedere keer helder over. Medespelers hoeven niet te lijden onder gemompel of keiharde tonen die de trommelvliezen scheuren.

  Ook was het slim om een lampje toe te voegen onder de foamrand van de microfoon weet je al snel of je verstaanbaar bent. Hierdoor hoef je niet eerst nog allerlei systemen te checken en kun je gewoon gelijk spelen.

  JBL Quantum 400 Gaming Headset Review - Goed, niet geweldig

  Het is typerend voor de JBL Quantum 400 Gaming Headset. Het is een headset die gebouwd is om snel op te pakken en een paar potjes te spelen. Gelukkig betekent het niet dat iedereen die langere gamesessies inplant, hoeft te vrezen. De headset zit na uur zes nog net zo comfortabel als in de eerste minuten.

  Wat dat betreft heeft JBL een goed design afgeleverd, al hadden we de microfoon graag los kunnen koppelen (hoe goed deze ook mag zijn). Sterker nog, we hadden dezelfde kwaliteit graag ook in de audio teruggehoord. Die had namelijk wel wat beter gekund, al valt de mindere geluidskwaliteit op de PC wat minder op door de uitstekende Quantum SURROUND-software.

  7

  De plus- en minpunten

  • Sterk design
  • Comfortabel
  • Quantum SURROUND-software
  • Uitstekende microfoon
  • Microfoon niet afneembaar
  • Audio mist helderheid
  • Geen Quantum SURROUND op console
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.