Jabra Elite 8 Active Review - Robuuste oortjes voor onderweg

Review
woensdag, 01 november 2023 om 17:00
jabra elite 8 active navy waterprooff1698013073
Draadloze oortjes zijn er in alle soorten en maten. Dat moet ook wel, want elke gebruiker heeft weer zijn eigen specifieke usercase. Met de Elite 8 Active focust Jabra zich met deze gloednieuwe set oordoppen op de sportieve medemens. Ruige weersomstandigheden en snelle bewegingen, het is een kleine greep uit de uitdagingen die een set sportoortjes moet overwinnen. Of je met deze doppen uit de voeten kan, lees je in de Jabra Elite 8 Active review.

Voor de sportende luisteraar

Oordopjes dus voor de actieveling onder ons, dat is de doelgroep die Jabra hier wil bekoren. ‘Niets is sterker’, dat is waar Jabra zelfs mee adverteert op zijn website. En die belofte maakt ze nog aardig waar ook. De Elite 8 Active oordoppen komen met een IP68-certificering, wat betekent dat de oortjes een maximaal beschermingsniveau hebben tegen zowel stof- als vloeistoffen. Een ideale set voor de veelzijdige sporter die rennend door de regen of tijgerend door de modder toch zijn favoriete muziek wil luisteren.
Ook de oplaadcase doet goed mee, al moet die het doen met ‘slechts’ een IP54-rating. Het zijn specificaties die groots op de doos staan weergegeven als je de dopjes voor het eerst in handen hebt en het laat goed zijn wat het grootste selling point is van deze Jabra Elite 8 Active. En het is ook juist rondom die specifieke use case waar de plus- en minpunten ontstaan.

Specificaties

Goede pasvorm en robuust design

Want als echte sportoortjes voelt de Jabra Elite 8 Active oerdegelijk aan. De eerdere claim dat ze water- en stofdicht zijn, geloof je meteen als je de doppen voor het eerst in je handen neemt. Omhuld in een siliconen materiaal voelt het alsof beide oortjes een soort permanente regenjas aan hebben.
Handig voor die gekke regenbui of stofwolk en het geeft de oordoppen ook wat extra grip als ze in je oren zitten. Jabra noemt het zelf ShakeGrip en het werkt verrassend goed. Zelfs bij de meest agressieve headbangsessies bleven beide oortjes netjes op hun plek zitten.
De verdere pasvorm is ook erg comfortabel, wat ervoor zorgt dat je de Elite 8 Active makkelijk meerdere uren in kan houden zonder pijnlijke oren te krijgen. Bediening tijdens die luistersessies doe je, in tegenstelling tot veel concurrerende producten, met fysieke knoppen die onder de beschermlaag verstopt zitten. Het is naar alle waarschijnlijkheid een offer dat is genomen om de duurzaamheid van de doppen te garanderen.
jabra elite 8 active review 2f1698626508

Bediening met fysieke touch

Daardoor zijn dingen als volume aanpassen via de Elite 8 Active wel net wat minder praktisch. Laatstgenoemde doe je bijvoorbeeld door het linker- (geluid omlaag) of rechteroortje (geluid omhoog) ingedrukt te houden. Verder heb je de beschikking over een enkele klik, dubbele klik en driedubbele klik om je media en andere zaken te bedienen. De specifieke actie per klik input is in de complementaire Jabra Sound+ app verder aan te passen naar jouw persoonlijke voorkeur.
In de app kun je verder spelen met equalizers voor je geluid en heb je de optie om Dolby Spatial Sound aan te zetten. Deze audiomixer zorgt voor een gesimuleerde 360-graden geluidservaring. Leuk om een keer te proberen, maar heel overtuigend werkt deze niet. De stereomodus blijft dus de beste optie hier.
Overtuigender zijn dan de actieve noise-cancelling (ANC) en de HearThrough-functies die de oordoppen onder de spreekwoordelijke motorkap hebben. Hoewel de Elite 8 Active niet de beste vorm van ANC met zich meedraagt (die is weggelegd voor de Elite 10), staat deze sportieve set redelijk zijn mannetje. Vooral in situaties met veel wind en harde geluiden weet de ANC het ongewenste geluid goed te filteren.
jabra elite 8 active review 3f1698626466

Audiokwaliteit is degelijk

Subtielere stoorzenders, zoals stemmen van mensen om je heen, worden weer minder goed gefilterd. Helemaal stil zal het dus nooit worden en op dat front blijven bijvoorbeeld een Sony of Bose koning. De HearThrough-functie, Jabra’s term voor de transparantie modus, is een stuk overtuigender. Tijdens het luisteren naar je muziek of podcast kun je mensen om je heen nog steeds helder verstaan. Ideaal in een drukke sportschool waar je soms net iets te lang op een apparaat blijft zitten.
Al die extra’s zijn natuurlijk leuk, maar onderaan de streep is er één ding het belangrijkst: de geluidskwaliteit. En over het algemeen is die bij de Jabra Elite 8 Active heel degelijk, al zijn er rond dit prijspunt zeker oortjes die beter klinken. De midden en hoge tonen komen goed tot hun recht bij het beluisteren van audio, maar missen de oortjes soms wel de dreunende diepe tonen. Je kunt met de EQ presets nog wel wat spelen om de bas meer aanwezig te krijgen, maar je gaat het gemis nooit helemaal opvullen.
De Jabra Elite 8 Active heeft met zijn 6mm drivers niet de grootste krachtpatsers om mee te werken. Ter vergelijking, de iets duurdere Jabra Elite 10 regelt de audio met aanzienlijk grotere 10mm drivers. De grootte hiervan is niet alles, maar het kan zeker bijdragen aan bijvoorbeeld een bredere geluidservaring en diepere bas.
jabra elite 8 active review 1f1698626349

Jabra Elite 8 Active review - Robuust en degelijk

Onderaan de streep is duidelijk zichtbaar dat Jabra het functiepakket voor de Elite 8 Active specifiek heeft gespecialiseerd voor de sportieve luisteraars. De focus ligt bij deze doppen meer bij veelzijdigheid en duurzaamheid dan bij de beste geluidskwaliteit. Met de IP68-rating kun je zelfs rollend door het zand of rennend door de stromende regen je favoriete muziek luisteren.
Het comfort van die robuuste oortjes is bovendien erg goed, wat ook de langere sportsessies ten goede komt. De geluidskwaliteit is goed, met extra’s als ANC en HearThrough. Zoek je echt de beste audio, dan zijn de Elite 8 Active wellicht niet de eerste keuze. Met een stevig prijskaartje van 200 euro zijn er voor dat geld betere alternatieven beschikbaar. Maar val jij precies binnen de doelgroep die Jabra hier aanhaalt, dan is de Elite 8 Active dé set die jou de komende jaren door dag en dauw van audio kan voorzien.
Cijfer: 8