iPod Touch Review - Is de muziekspeler terug van weggeweest?

  Anno 2019 zou je het haast niet geloven, maar Apple brengt nog steeds de iPod Touch uit? Nee, bent niet terug in de tijd gegaan naar 2017. De iPod Touch is terug van weggeweest en in onze iPod Touch review lees je precies wat we van de zevende generatie muziekspeler vinden!

  Apple

  Waar iedereen vroeger bijna niet van huis ging zonder een mp3-speler is dat vandaag de dag wel andere koek. Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone met ingebouwde muziekspeler. Sterker nog, muziekspelers op telefoons zijn inmiddels vervangen door streamingservices als Spotify en Apple Music die op smartphones worden geïnstalleerd. De vraag die in onze iPod Touch review beantwoord moet worden is of er anno 2019 nog wel een noodzaak is voor de iPod Touch.

  Sexy design

  Sinds de originele iPod Touch in 2007 uitkwam heeft de muziekspeler nog een aantal verschillende vormen gekend en in 2019 is daar een zevende vorm bijgekomen. De nieuwste variant ziet eruit als een dunnere versie van een iPhone 6 en dat ziet er bijzonder strak uit. De homeknop en aan/uitknop zijn terug van weggeweest en aan de zijkant zijn twee minimale knoppen te vinden voor het geluid. Meer knoppen heeft de telefoon niet en dat is gelukkig ook niet nodig.

  Het zou alleen maar afleiden van het design van de muziekspeler die overigens in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Naast roze en silver kun je ook kiezen voor spacegrijs, goud, blauw en (PRODUCT)RED. Die laatste was de kleur die wij ontvingen en daarover mag gezegd worden dat het ding gewoon een sexy kleurtje had.

  iPod Touch Review - Apple

  Onder de kap

  Een mooi uiterlijk is alleen niet alles, want wat er onder de kap zit is misschien nog wel belangrijker. In het geval van de iPod Touch 2019 betekent dat een A10 Fusion-processor, wat een upgrade is in vergelijking met de zesde generatie. Hierdoor is het toestel merkbaar sneller dan de voorganger. Het is vergelijkbaar met de snelheid van de iPhone 7, wat vrij logisch is aangezien die dezelfde processor had.

  Het nieuwe apparaatje heeft daarnaast drie mogelijkheden wat betreft opslag, namelijk 32 GB, 128 GB en 256 GB, die prijskaartjes van 229 euro, 339 euro en 449 euro respectievelijk dragen. Daar mag je best even van schrikken, want dat is een flink prijskaartje voor wat je krijgt. Het komt er uiteindelijk toch op neer dat je een smak geld betaald voor een muziekspeler, iets wat je telefoon zelf ook al kan.

  De hoge kosten worden ook niet door de accessoires verantwoordt, want je krijgt alleen een Lightning USB-kabel (dus geen adapter voor in het stopcontact) en Earpods (zonder knoppen om de muziek mee te bedienen) die je in de 3.5mm poort moet stoppen. Alleen het allerlaatste is iets om blij van te worden, want de 3,5mm poort is in grote mate vervangen door een adapter in de recente iPhones. Het feit dat je nu geen adapter nodig hebt om muziek te luisteren is wat dat betreft al een hele opluchting voor iedereen die wel eens wat vergeet.

  iPod Touch Review - Apple

  Staat als een huis

  Gelukkig vergeet Apple (grotendeels) niet dat het bedrijf flink trucjes achter de hand heeft. We hebben het natuurlijk over het besturingssysteem, iOS 12. Potentieel het beste besturingssysteem voor mobiele apparaten is in volle kracht aanwezig op de nieuwste generatie iPod Touch en het werkt als een trein.

  Het systeem werkt snel, soepel en is overzichtelijk om te gebruiken. Daarbij is het voordeel dat je door de opkomst van streamingdiensten en de cloud veel minder snel je iPod aan de PC hangt om iets over te zetten. Je kunt het gewoon via de Cloud doen en muziek luister je toch wel via de streamingdienst.

  Dat laatste maakt het ruime opslaggeheugen trouwens ook wel een grote plus, want bij Spotify kunnen muziekbestanden best wel groot worden. We hebben het dan over ongeveer het luisteren in de hoogste kwaliteit en die nummers downloaden gaat toch zeker wat MB’s kosten. Gelukkig kun je met 256 GB toch wel een nummertje of 10.000 downloaden, dus aan ruimte is er in ieder geval geen gebrek.

  iPod Touch Review - Apple

  Tijdmachine

  Dat nummers downloaden is overigens wel een vereiste waar je rekening mee moet houden, want in een iPod Touch kun je natuurlijk geen SIM-kaart steken. Dat betekent dat je nummers zal moeten streamen via de WiFi of door nummers te downloaden. Je kunt natuurlijk ook je mobiel gebruiken als mobiele hotspot, maar dan kun je net zo goed via je telefoon muziek luisteren.

  Het offline-aspect is overigens ook niet handig voor de andere functie die de iPod Touch voornamelijk dient: gamen. Veel mobiele games vereisen tegenwoordig internetverbinding om te spelen. Pokemon GO zit er bijvoorbeeld niet in. Gelukkig staat de App Store vol met leuke mobile games als Florence en DingDong XL, maar het is natuurlijk wel jammer.

  iPod Touch Review - Apple

  iPod Touch 2019 Review - Voor de nostalgie

  Misschien is jammer wel het beste woord dat je kunt gebruiken als we het hebben over de iPod Touch. Het is een leuk hebbedingetje voor wie zich nostalgisch voelt, maar praktisch gezien zijn er veel betere opties te vinden vandaag de dag. Een smartphone kan namelijk alles wat de iPod Touch uit 2019 ook kan, bevat betere accessoires en kan daarnaast ook nog eens meer.

  Natuurlijk is de iPod Touch voorzien van de bouwkwaliteit die je van het bedrijf verwacht en daarvoor mogen de nodige complimenten uitgedeeld worden. Het design is sexy, de 3,5mm-poort is terug en de kleurenopties zijn fantastisch. Ook iOS 12 is meer dan welkom en het opslaggeheugen is royaal en geeft je meer dan genoeg ruimte voor duizenden nummers. Tenminste, als je het ervoor over hebt, want 256 GB kost je toch 449 euro en dat is een hoop geld.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Sexy design
  • 3,5mm-poort
  • Kleurenopties
  • iOS 12 werkt goed
  • Royaal opslaggeheugen
  • Uit een andere tijd
  • Karige accessoires
  • Geen 4G-mogelijkheden
  • Praktisch onhandig
  • Flink prijskaartje

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.