iPhone 6 Review

  De iPhone 6 is het kleine broertje (of zusje?) van de iPhone 6 Plus. Die laatste is al uitgebreid onder de loep genomen in de recensie van Michael. Nu zijn de ogen gericht op het kleine broertje. Maakt de iPhone 6 enige kans tegenover de grote Plus?

  Om te beginnen: het uiterlijk van de iPhone 6. Het toestel is iets kleiner dan de Plus en ook ietsjes dunner. Met het strakke design ligt de iPhone 6 heerlijk in de hand. Ook de aan/uit/stand-by knop aan de zijkant is een aangename verandering. Hierdoor kun je alles met één hand blijven besturen en vervolgens met je duim ook de iPhone weer op stand-by zetten.

  Dat met die ene hand besturen is echter ook een nadeel. De iPhone 6 is eigenlijk net iets te groot (en de Plus natuurlijk nog groter). Wanneer je hem bestuurt met je rechterhand, is het lastig om met je duim in de linkerbovenhoek te komen. Daar waar je naar vorige pagina's gaat. Apple heeft hier met de Reachability-functie wel aan gedacht, maar erg fraai ziet dit er niet uit.

  Met de Reachability-functie wordt je beeld simpelweg door de helft gesneden. Je kunt dit activeren door twee keer op de Home-knop te tikken. Tikken ja, niet drukken. Dat opent namelijk een ander menu. Op deze manier kun je wel overal bij, maar een half scherm blijft een aanslag op het oog.

  iPhone 6 Reachability

  iPhone 6 een stuk sneller

  Met een nieuwe telefoon komt natuurlijk ook nieuwe hardware. En vergeleken met de iPhone 5, 5C en 5S merk je dit behoorlijk. Door de A8 chip op 64-bitsstructuur werkt de iPhone 6 niet alleen zuiniger, maar ook een stuk sneller. Soepeltjes wissel je van de ene applicatie naar de andere. Het enige dat sommige applicaties nog wat traag maakt, is een slechte internetverbinding.

  Daarnaast is de iPhone 6 uitgerust met de M8 coprocessor. Deze coprocessor houdt zich bezig met alle sensoren in de iPhone 6. En dat zijn er best een hoop. Denk aan de versnellingsmeter, Touch ID, Barometer, Gyroscoop, Nabijheidsmeter en omgevingslichtsensor. Doordat de M8 dit regelt, wordt de A8 chip minder belast.

  Langer gamen!

  Een belangrijk, terugkomend probleem bij smartphones is de accu. Sommige mensen moeten zelfs halverwege de dag hun telefoon alweer opladen. De iPhone 6 lijkt hier minder last van te hebben. Na een dagje gamen, WhatsAppen, Facebooken en ga zo maar door, was de accu niet eens helemaal leeg. Ja, elke nacht opladen lijkt nog wel nodig. Maar daar zijn we al aan gewend toch?

  Naast dat er langer gegamed kan worden, komen er ook steeds betere games. Door de toevoeging van Metal kan de iPhone 6 veel betere grafische prestaties leveren. Metal zorgt ervoor dat de GPU en CPU beter samenwerken. Hierdoor wordt het voor ontwikkelaars bijvoorbeeld makkelijker om consolegames om te zetten naar de nieuwe iPhone.

  iPhone 6 Touch ID

  Staren naar het scherm

  Dat is precies wat je gaat doen met je nieuwe speeltje. De Retina HD-Display van de iPhone 6 ziet er heel erg goed uit. Met een resolutie van 1334 x 750p (met 326 ppi) kun je genieten van al het moois dat je gaat kijken. We moeten wel toegeven dat het kleine broertje hier niet wint. De Plus haalt namelijk een resolutie van 1920 x 1080p (met 401 ppi).

  De HD-display van de iPhone 6 is daarnaast opgemaakt uit Dual Domain Pixels. En dit brengt enkele voordelen met zich mee. Je kunt uitgaan van een beter contrast en mooiere kleuren. Maar het beste voordeel is de grotere kijkhoek. Nu kun je veel comfortabeler die Facebook-filmpjes aan je vrienden laten zien.

  De laatste verbetering aan het scherm van de iPhone 6 is er handig voor wanneer je buiten bent. De vernieuwde polarisator zorgt ervoor dat je het scherm beter kunt zien met een zonnebril op. Een handig extraatje. Het was altijd erg irritant om aldoor de helderheid aan te moeten passen, omdat je anders iets niet kon lezen.

  iPhone 6 Polarisator

  Irritante, maar goede iSight camera

  De iSight camera op de iPhone 6 levert wederom uitstekende resultaten. Voor de techneuten onder ons: 8 Megapixel, 1,5 Micron pixel en een diafragma van f/2,2. Dit kun je direct weer vergeten, want we kunnen verzekeren dat je mooie foto's en video's kunt maken. Niet alleen normaal, maar ook versneld in de Timelapse-modus of lekker in slow motion.

  Ondanks dat de camera erg goed is, blijkt het voor sommigen ook een bron van irritatie. De iPhone 6 is eigenlijk net iets te dun waardoor de camera een beetje uitsteekt aan de achterkant. In principe heb je hier geen last van. Totdat je hem neerlegt. Doordat de camera in de rechterbovenhoek uitsteekt, zweeft de linkerbovenhoek lichtjes. Tik, tik, tik, tik, tik, grrrrr!

  De Spotlight van iOS 8

  Een groot deel van iOS 8 is al veelvuldig aan bod gekomen. In de special van Jelle bijvoorbeeld. In plaats van alles hier weer te herhalen, richten we ons op een verbetering die nog niet in de spotlights is geweest. Namelijk Spotlight! Deze zoekfunctie is met de komst van het nieuwe besturingssysteem ook flink verbeterd.

  Waar Spotlight eerst alleen op je telefoon zocht, wordt er nu overal gekeken. Letterlijk overal. Op het internet, de AppStore, iTunes Store en natuurlijk ook gewoon je eigen telefoon. Het werkt haast als een soort van Google. Wil je het laatste nieuws van je favoriete sportclub lezen? Of ben je op zoek naar een applicatie? Spotlight kan het nu allemaal voor je vinden.

  iPhone 6 en 6 Plus

  De kleine of de grote broer?

  Nu beide iPhone 6'en de revue hebben gepaseerd, kan er een eindoordeel gevestigd worden. De iPhone 6 heeft het voordeel wat kleiner te zijn en is hierdoor makkelijker te besturen. Echter is de grootte ook gelijk weer een nadeel. Het scherm is minder goed, de camera heeft geen beeldstabilisatie en zo zijn er nog enkele kleine, nadelige verschillen.

  Het lijkt erop dat het kleine broertje toch het onderspit moet delven. Uiteindelijk wordt de keuze voornamelijk gebaseerd op de prijs. De iPhone 6 Plus is namelijk honderd euro duurder. Mocht je dan eindelijk weten welke van de twee je wilt, vergeet dan niet een kleur te kiezen. Goud, zilver of spacegrey? En ook niet onbelangrijk: bij het testen van de iPhone 6 en 6 plus zijn geen toestellen gebogen en zijn er ook geen haren vast komen te zitten. Bestellen maar!

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Nieuwe hardware!
  • Mooi beeldscherm
  • Sterke camera....
  • .... Maar steekt uit
  • iPhone 6 Plus op veel gebieden beter

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.