Independence Day Resurgence Review (Blu-ray) - Niet sterk genoeg

Review
donderdag, 17 november 2016 om 11:57
xgn google image
Twintig jaar geleden kwam de blockbuster Independence Day uit. In de film sloeg de mensheid een aanval van buitenaardse wezens af. Nu, twintig jaar later, krijgen we deel twee voorgeschoteld waarin de aliens terug komen voor wraak. Of dit weer garant staat voor een blockbuster lees je in deze Independence Day Resurgence review!
Dat Independence Day Resurgence precies twintig jaar na het eerste deel uitkomt is geen toeval. In de film zijn namelijk ook twintig jaar verstreken sinds de eerste aanval. De mensheid heeft in die twintig jaar precies gedaan wat je van de mens mag verwachten; de technologie van de aliens gebruiken om wapens en andere voorwerpen te maken.
Independence Day Resurgence Review

Goed getimede wraak

De mens heeft in de tussentijd ook alle schade aan de planeet, of in ieder geval de steden, hersteld. Maar men wist ook dat er een keer een tweede aanval zou komen. Zoals de slogan op de Blu-ray al aangeeft: “We had twenty years to prepare...So did they”. En precies, maar dan ook precies, twintig jaar later is het dus zover. Alsof de aliens een wekker gezet hebben.
De aliens zijn terug in groten getale en hebben maar één doel. De aarde compleet naar zijn grootje helpen. En ze komen vanzelfsprekend weer als allereerste op Amerika af. Enfin, het is dus tijd om de dreiging nogmaals te stoppen en dit keer met de technologie van de wezens zelf.
De film begint met een korte intro waarin je bovengenoemde te zien krijgt en nog even kort herinnerd wordt aan de gebeurtenissen uit deel 1 en dan barst de actie los. Regisseur Roland Emmerich, die ook het origineel op zijn naam heeft staan, laat er geen gras over groeien.
De buitenaardse wezens schijnen echt bloedlink te zijn en het is dood en verderf wat de klok slaat vanaf dat moment. De mensheid moet alles op alles zetten om de dreiging te stoppen en de aarde te redden.
Independence Day Resurgence Review

Geen impact

Alweer. Want dat is hoe de hele film een beetje aanvoelt. Alles wat er voorbij komt is al zo vaak gedaan. Monumenten opblazen was destijds indrukwekkend, maar tegenwoordig moet je met beters komen, al is de CGI wel veelal van hoge kwaliteit. Soms zie je een misser in de animaties, maar meestal is het prima voor elkaar.
En wat betreft de actie is de film ook echt prima op orde (meestal), maar het verhaal is echt flinterdun. Daarbij haalt de film het niveau van deel 1 nooit. Niet in de opbouw, die het origineel echt behoorlijk goed voor elkaar had, maar ook wat betreft het verrassingselement dat vrijwel volledig ontbreekt in Resurgence.
Je weet van tevoren exact waar het naartoe gaat en dat pakt absoluut niet positief uit. En de film wordt er niet geloofwaardiger op als je ziet hoe vreselijk snel iemand van en naar de maan gaat of even een rondje planeet doet. En een echte dikke misser komt voorbij als er in een faciliteit aliens loslopen en men er met normale handpistolen op gaat schieten.
Daar konden ze in deel 1 ook al tegen, jongens. Gelukkig worden er ook geweren gebruikt met lasers en dat ziet er dan weer wel tof uit. Ook positief is dat het motief van de aliens in de dit keer wat duidelijker wordt. Wat dat is spoilen we niet, maar ze komen zeker niet voetballen.
Independence Day Resurgence Review

Bekende gezichten

En zoals we al meldden heeft de technologie van de mensheid een sprong gemaakt in die twintig jaar na de eerste aanval. Zo is er nu een wereldwijd programma van de Verenigde Naties, het Earth Space Defense programma. Wereldleiders communiceren eenvoudig met elkaar. Zo ook president Whitmoore (Bill Pullman) die we uit het eerste deel kennen.
En hij is niet de enige bekende die we uit deel één kennen. Bijna iedereen is terug. Jeff Goldblum vertolkt weer de rol van David Levinson en Brent Spinner heeft de jas van Dr. Brakish Okun weer aan. Grote afwezige is Will Smith. Zijn personage is dood. Jesse Usher vertolkt de rol van zijn zoon in de film, maar hij haalt bij lange na niet hetzelfde niveau.
Een gemis dus. Maar dan is daar Liam Hemsworth (The Hunger Games) die, Jake Morrison, een piloot bij Earth Space Defense speelt. En hij weet een redelijk deel van het gemis goed te maken. Al met al levert de hele cast een prima acteerprestatie, maar dit weet de film niet te redden.
En ook de extra’s weten het niet naar hoger niveau te tillen. Er zijn enkele verwijderde scènes, wat bloopers, een making of en audiocommentaar. Eigenlijk het standaardmateriaal op een dergelijke disc dus, waarvan alleen de making of echt interessant is. Daar krijg je te namelijk zien hoeveel werk er eigenlijk in de CGI van de film zit en hoe de aliens vanuit een idee op het scherm terecht zijn gekomen.
Independence Day Resurgence Review

Independence Day Resurgence Review – maakt geen indruk

Voor de extra’s hoef je de Blu-ray dus niet te kopen. En voor de film moet je het ook niet doen. Tenminste, niet als je een film verwacht die net zo’n indruk maakt als het eerste deel destijds. Het verhaal is ongeïnspireerd en verrast nergens echt.
Daarbij komen nog wat momenten die zo ver gegrepen zijn dat het ongeloofwaardig wordt. Kom je daarentegen voor de actie dan zit je hier goed, want die is prima op orde, net als het acteerwerk, al mis je Smith wel een beetje.
Cijfer: 5

Populair Nieuws