IL-2 Sturmovik: Birds of Prey Review

  IL-2 is na een tijdje weggeweest, weer terug met een nieuwe game. In september zal namelijk het zesde deel uit de franchise, namelijk IL-2 Sturmovik: Birds of Prey in de schappen liggen. Hiermee zal de IL-2 serie voor het eerst op de consoles verschijnen en is hiermee één van de weinige Tweede Wereldoorlog gevechtssimulatie-vlieggame. Maar zal het lukken om een vliegende overwinning te halen of storten we in één keer neer?

  WOII
  De Il-2 serie speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. De serie was tot nu toe alleen op de PC uitgekomen en was voornamelijk een gevechtssimulatie-vlieggame. In Il-2 Sturmovik: Birds of Prey zul je onder andere deelnemen aan de Battle of Britain, de slag om Stalingrad en de slagen in Berlijn, Sicilië en Korsun.

  Deze game zal namelijk, in tegenstelling tot de vorige IL-2 delen, makkelijker zijn om in te stappen. De game bevat namelijk een arcade modus, maar ook de oude vertrouwde realistische en simulatie modus is in de game terug te vinden. Maar voordat je het gevecht kunt aangaan met de Nazi’s, zul je eerst moeten leren vliegen door middel van de tutorial in de game.

  IL-2 Sturmovik: Birds Of Prey Screenshot 108782 IL-2 Sturmovik: Birds Of Prey Screenshot 108780 IL-2 Sturmovik: Birds Of Prey Screenshot 108778

  Deze tutorial bevat een tiental verschillende hoofdmissies en optionele missies, waarin het standaard vliegen wordt uitgelegd, het schieten, landen, in formatie vliegen, het bombarderen en meer. Je moet de hoofdmissies uit de tutorial helemaal doorlopen, wil je aan de campagne modus beginnen. Dit vergt wat tijd, maar gelukkig zijn de meeste missies leuk om te doen.

  Je hebt in de game verschillende piloten, van verschillende ragen, waarmee je aan de slag kunt. Na een echt filmpje van uit de Tweede Wereldoorlog, wat gelijk voor de juiste sfeer zorgt, begin je als de piloot Owen Wright. Samen met je vliegtuig, de Hurricane Mk II durf je elk gevecht aan. Je gaat samen, met vier teamleden, patrouilleren. Maar als er dan opeens een vloot met Duitse vechters aankomt, barst de hel los. Kogels vliegen om je oren, vliegtuigen storten neer, het luchtafweergeschut wordt geactiveerd en je krijgt echt het gevoel dat je echt deel uit maakt van een grote oorlog.

  IL-2 Sturmovik: Birds Of Prey Screenshot 57974 IL-2 Sturmovik: Birds Of Prey Screenshot 57972 IL-2 Sturmovik: Birds Of Prey Screenshot 57970

  Vliegensvlugge gameplay
  Deze oorlog ga je aan door middel van de campagne modus, welke maar liefst 50 verschillende missies bevat, welke bij elkaar goed zijn voor zo'n 60 uur aan gameplay. Deze missies bestaan uit gebieden en boten bombarderen, luchtgevechten, patrouilleren, een konvooi begeleiden enzovoorts. Deze missies zijn, in tegenstelling tot de vorige delen, allemaal net wat sneller en heb je nu ook de keuze of je aan het eind van de missie weer helemaal zelf wilt terugvliegen naar het vliegveld of dat je er genoeg van hebt en naar de volgende missie gaat. Tevens kun je ook gewoon snel een missie uitkiezen, online spelen, stunts uitproberen, je vliegtuig aanpassen en meer!

  Tijdens je eerste paar missies, zul je misschien nog even moeten wennen aan de controls. Maar als je eenmaal een tijdje bezig bent, zul je merken dat het best wel goed werkt. En na een tijdje kun je dan ook verschillende stunts uitvoeren voor extra punten, die je kunt opzoeken in de in-game encyclopedie. Hoewel de ontwikkelaar wist te vertellen dat elk platform zijn eigen kenmerken heeft, ondersteunt de game op de PlayStation 3 geen SIXAXIS controls, wat eigenlijk wel leuk zou zijn geweest.

  IL-2 Sturmovik: Birds Of Prey Screenshot 122136IL-2 Sturmovik: Birds Of Prey Screenshot 122134IL-2 Sturmovik: Birds Of Prey Screenshot 122132

  Mooie graphics en realistisch geluid
  De game bevat mooie graphics en zijn zeker van deze tijd. Het is niet één van de topgames op grafisch gebied, maar de game staat zijn mannetje. De omgeving ziet er goed uit, de grond is gedetailleerd, maar als je er écht heel dicht boven vliegt, merk je dat het er niet zo heel mooi uit ziet. Dit is echter geen groot probleem, aangezien je voornamelijk in de lucht bezig bent.

  De ontploffingen konden wel wat beter uitgewerkt worden. Maar door de leuke physics tijdens het neerstorten van een vijandelijk vliegtuig, geeft het dan ook een geweldig gevoel, als je weet dat jij dat veroorzaakt hebt bij die Duitser! Ten slotte is het real time schademodel in de game, die er vrij realistisch uitziet, goed geïmplementeerd en voegt zeker wat toe aan de graphics en realisme van de game.

  Het geluid in de game maakt ten slotte de heftige oorlogssfeer compleet. Het schieten vanuit jouw vliegtuig klinkt erg realistisch en in elk vliegtuig klinkt het dan ook anders. Je hoort de wind gieren als je de zogeheten War Emergency Power (WEP) gebruikt en zelfs de luiken opengaan als de bommen vervolgens naar beneden turen! Kortom, de geluiden in de game zijn goed verzorgd en er is dan ook weinig op aan te merken.

  {mig:qA6MHHXqpTBu}

  Conclusie
  Il-2 Sturmovik: Birds of Prey is één van de weinigen gevechtssimulatie-vlieggame voor de huidige consoles, laat staan in de Tweede Wereldoorlog. De game weet te bewijzen dat een gevechtssimulatie-vlieggame wel degelijk goed mogelijk is op de consoles. De gameplay en controls werken erg lekker en de game bevat genoeg variërende missies, en modi. Je zou misschien denken dat dit de zoveelste WOII game is. Maar, integendeel zelfs, er is nog geen één goede game geweest die de luchtgevechten uit WOII goed in beeld brengt op de consoles. Met Il-2 is daar nu is daar echter verandering in gekomen.

  7.8

  De plus- en minpunten

  IL-2 Sturmovik: Birds Of Prey

  Verkijgbaar vanaf 4 september 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.