Philips Hue Play Gradient Lightstrip PC Review - Een indrukwekkende lichtshow

Review
dinsdag, 14 februari 2023 om 15:00
philips hue play gradient lightstrip reviewf1674759304
Zoek je een manier om jouw game-ervaring op pc een boost te geven? Dan zit je wellicht goed bij de nieuwe Hue producten van Philips. Deze review vertelt je of de Hue Play Gradient Lightstrip jouw gamesessies een waardige boost geeft aan jouw beleving.

De wondere wereld van de slimme verlichting

Wie zich een klein beetje inleest in de wondere wereld van de smarthome producten, kan niet om de slimme lampen van Philips Hue heen. Waar je jaren geleden genoegen moest nemen met een enkele slimme lamp waarvan je de warmtetint kon aanpassen, bestaat het Hue assortiment tegenwoordig uit een scala aan lichtoplossingen voor binnens- en buitenshuis. En ook wij als gamers worden niet langer door Philips genegeerd.
Integendeel zelfs, want met de komst van slimme accessoires als de Hue HDMI Sync Box kun je reeds wat jaren jouw game-ervaring naar een hoger niveau tillen met gesynchroniseerde Hue lampen die meekleuren met de actie die op de televisie zichtbaar is. Het signaal van je console of mediaspeler wordt via de HDMI uitgelezen en zo weten de Hue lampen precies wat ze moeten doen. Voor de pc-gebruikers is daar nu een nieuw alternatief voor bijgekomen. De Philips Hue Play Gradient Lightstrip voor pc geeft nu namelijk de mogelijkheid om ook jouw game monitor(en) te koppelen, zodat jouw slimme verlichting ook meekleurt met alle pc-content die je je maar kunt wensen.
De opzet voor de Play Gradient Lightstrip voor pc is erg vergelijkbaar met de opstelling zoals je die terugvindt in de verpakking van de verlichting voor bijvoorbeeld een televisie. Het hoofdonderdeel is natuurlijk de Play Gradient Lightstrip zelf. Deze diffuse strook met ledlampjes komt achter je monitor te hangen en zorgt ervoor dat het licht van achter je scherm op de muur wordt geprojecteerd.
philips hue play gradient lightstrip review 2f1674824683

Installatie heeft wat voeten in de aarde

Verder vind je in de doos (logischerwijs) een stroomadapter om de anaconda van een lichtslang van stroom te voorzien. Ook wordt er een Philips Hue Bridge met het pakket meegeleverd. Super handig voor de mensen die met de aankoop van de Hue Play Gradient Lightstrip voor het eerst met het ecosysteem van Philips aan de slag gaan.
De Hue Bridge is namelijk een vereiste bij het opzetten van de hele verbinding tussen lamp en het te synchroniseren apparaat, in dit geval je computer. Dit komt doordat de slimme verlichting gebruikmaakt van het Zigbee-protocol, een soort versie van wi-fi voor slimme apparaten. De Hue Bridge vertaalt de commando’s die jij doorgeeft aan jouw lampen naar een signaal dat door de lamp gelezen kan worden.
Voor het instellen van de lightstrip is daarom ook de Hue app benodigd, het portaal via waar je met je nieuwe speelgoed kunt communiceren. Voor de doorgewinterde Hue gebruiker is dit ondertussen kinderspel, het instellen van de slimme lichtstrip gaat hetzelfde als elke ander Hue lamp. Voor een ieder die iets minder technisch is aangelegd, levert Philips gelukkig duidelijk aanwijzingen die je ook in zo’n geval pijnlijk door de installatie heen loodsen.
philips hue play gradient lightstrip review 4f1674825117

Meten is weten

Het fysiek ophangen van de Hue Play Gradient Lightstrip gaat relatief gemakkelijk met de bijgeleverde plastic beugels. Let bij het plaatsen van die beugels achterop je monitor wel op het formaat van je scherm. Afhankelijk van de diameter moeten de beugels namelijk iets dichter op of verder van de randen van de monitor geplakt worden. Let je daar niet op, dan kan het opeens zo zijn dat de lichtstrip aan een kant te kort wordt, wat nogal lelijk staat als je vervolgens licht gaat schijnen op de muur achter je opstelling.
Daarbij moet wel meegegeven worden dat deze slimme lichtoplossing het beste werkt op schermen met een normale (16:9) breedbeeld verhouding. Ultrawide monitoren vallen precies tussen de verschillende opties die Philips aanbiedt en ook een opstelling met twee monitoren komt een beetje bedrogen uit. Check dus van tevoren wel goed of jouw opstelling geschikt is voor de Hue Play Gradient Lightstrip.
Zeker omdat de prijs van deze nieuwe Philips lichten niet bepaald mals is. De Hue collectie is er sowieso al eentje met een prijskaartje, dat is bekend. Maar voor het goedkoopste model van de Lightstrip betaal je al snel 150 euro en die is alleen geschikt voor een losse monitor van 24 tot 27 inch. Wil je uitpakken en een opstelling met drie van dit soort schermen vullen met licht, dan ben je maar liefst 260 euro verder.
philips hue play gradient lightstrip review 5f1674825231

Een indrukwekkende lichtshow

Met zulke bedragen is de Hue Play Gradient Lightstrip dus enkel weggelegd voor liefhebbers van Hue lampen of gebruikers die het er voor over hebben om hun gameplek een mooie upgrade te geven. En het mag gezegd worden, het resultaat van de slimme verlichting is wel echt heel mooi. Zonder de synchronisatie kun je de lampen op een mooie kleur naar keuze instellen voor wat sfeerlicht.
Maar het spektakel begint pas echt als je de Hue applicatie op PC opent, verbinding maakt met jouw Hue Bridge en de Sync-knop aanzet. Op dat punt pakt de lichtstrip meteen de kleuren van jouw beeldscherm op en begint het feest. Helaas werken streamingdiensten niet lekker met de Hue Sync app op PC, mede door de strenge copy-protection die op deze apps actief is. De Hue app wordt gezien als programma dat de film probeert te kopiëren, waardoor je lampen synchroniseren hier niet werkt. Toch wel een kleine teleurstelling.
Eenmaal geïnstalleerd werkt alle techniek gelukkig wel gemakkelijk en responsief. Tijdens de testperiode reageerde de lichtstrip altijd meteen bij het aanzetten van de synchronisatie-functie, maar ook bij reguliere besturing via de Hue-app werkt de Gradient Lightstrip als elke Hue lamp. Het is en blijft jammer dat er een aparte Bridge en twee apps benodigd zijn om het geheel werkend te krijgen, maar de gemiddelde smarthome-gebruiker zal reeds voor hetere vuren gestaan hebben.
philips hue play gradient lightstrip review 3f1674825294

Hue Play Gradient Lightstrip PC Review - Een prachtige, maar prijzige upgrade

Daarmee is de Philips Hue Gradient Lightstrip voor pc zonder twijfel een prachtige upgrade voor elke doorgewinterde pc-gamer. De lichtstrip geeft prachtig licht wanneer je hem als reguliere lamp gebruikt, maar komt echt tot leven als je de synchronisatie aangooit. De actie springt nog meer uit het scherm en bevordert de intensiteit van de spelervaring enorm.
Toegegeven, het is een vrij dure upgrade. Met prijzen tussen de 150 en 260 euro is de aankoop van één lichtstrip niet mals, al zit daar gelukkig wel de vereiste Hue Bridge bij. Verder moet je rekening houden met het formaat en het aantal monitoren dat je hebt staan en is de installatie met twee apps een beetje omslachtig. Maar eenmaal aan de praat blijft de Hue Play Gradient Lightstrip een ervaring waar elke gamer van kan genieten, of het nou willen toegeven of niet.
Cijfer: 8