Huawei P30 Lite New Edition Review - Meer van hetzelfde

  Huawei heeft een nieuwe versie uitgebracht van haar P30 Lite toestel. Het toestel is niet een helemaal nieuwe uitvoering, maar meer een upgrade van het bekende instapmodel uit de P30-serie. Vooral voor de liefhebber van selfies is er meer aandacht, maar voor de rest is er weinig (merkbaar) veranderd.

  Toen Huawei afgelopen jaar met de P30-serie kwam was het lang stil rondom een Lite variant. Er was eerste alleen een P30 en een P30 Pro, allebei toestellen die de focus op de camera hebben liggen. Even later kwam de Lite variant uit die ook een hele nette Triple camera, maar simpelweg een wat minder sterke motor onder het scherm had. Nu maakt Huawei het gat tussen de Lite en de Pro wat kleiner door de New Edition uit te brengen voor hetzelfde geld als de originele versie (349 euro).

  Oogt hetzelfde

  De P30 Lite New Edition is eigenlijk exact hetzelfde toestel. Althans, op het oog. Aan het uiterlijk van de P30 Lite is namelijk niets veranderd. Het toestel is voorzien van een 6,15 inch scherm met een resolutie van 2312 bij 1080 pixels. Bovenin het scherm is net als bij de vorige versie een kleine notch te zien waarin de selfie camera verstopt zit. De achterkant herbergt een Triple camera met een primaire lens van 48 megapixel, een groothoeklens van 8 megapixel en een 2 megapixel dieptesensor.

  Aan de onderkant van het toestel is de USB-C aansluiting te vinden met Quick Charge ondersteuning die de smartphone binnen een half uur voor de helft met accuspanning kan vullen (en binnen ongeveer anderhalf uur voor een volle accu zorgt). Daarnaast zitten de 3,5 millimeter aansluiting voor de hoofdtelefoon en de speaker van het toestel. De zijkanten bieden ruimte voor de volumetoets en de aan/uit -schakelaar en op de achterkant is glanzend met in het midden een vingerafdrukscanner. Bovenin de achterkant heeft het toestel drie camera´s verwerkt. Niks nieuws op dat gebied dus.

  Beter voor je selfie

  De veranderingen in deze nieuwe versie van de P30 Lite zitten dan ook niet in het model, maar op andere vlakken. Om te beginnen is de P30 Lite New Edition voorzien van een 32 megapixel selfiecamera, terwijl de oorspronkelijke editie slechts 24 megapixels tot zijn beschikking had. De camera maakt bij goede verlichting opvallend goede foto's doordat deze gesteund wordt door de AI software op het toestel. Deze herkent de omgeving en stelt de belichting daar telkens prima op af.

  Een mindere eigenschap van de AI in het toestel is dat er bij weinig licht juist een verkeerd effect ontstaat. Foto's worden of korrelig doordat de AI niet ingrijpt of worden in de nabewerking veel te licht afgesteld, waardoor je eigenlijk nooit een goede foto kunt maken. Met de camera's op de achterkant is dat op te lossen met de nachtmodus, maar voor de selfiecamera is geen oplossing voorhanden.

  De selfiecamera kun je naast het maken van foto's ook gebruiken voor gezichtsherkenning, maar deze is niet verbeterd ten opzichte van het vorige model. Meestal zal de functie goed werken, maar vooral als het wat minder goed verlicht is vraagt het toestel nogal eens om ontgrendeling op een alternatieve manier. Bijvoorbeeld met de pincode of via de vingerafdrukscanner op de achterkant.

  Iets meer kracht in je broekzak

  Naast de verbeterde selfiecamera is de P30 Lite New Edition voorzien van een groter opslaggeheugen. In plaats van 128 GB is er nu 256 GB aan ruimte om je kiekjes, video´s en andere dingen op te slaan. Het werkgeheugen van het toestel is daarnaast vergroot van 4 GB naar 6 GB. Dit maakt het toestel net even wat krachtiger, al merk je daar in de praktijk niet heel veel van. De Kirin 710 chipset in het toestel is namelijk niet veranderd, waardoor de prestaties niet of nauwelijks merkbaar zijn.

  In vergelijking met de P30 Lite start de New Edition apps als Instagram, Facebook en Whatsapp net iets sneller op, maar het verschil is verwaarloosbaar. Helemaal als het op games aankomt merk je dat je nog steeds met een toestel in de middenklasse te maken hebt. Ben je een intensieve app-gebruiker of is jouw scherm non-stop aan? Dan zul je aan het einde van de dag ook naar een lader of een powerbank moeten grijpen. De accu is namelijk met 3340 mAh net zo sterk als zijn voorganger. Gelukkig zijn er in de smartphone ook opties voor accubesparing in te stellen, waardoor het leven van de accu net even wat verlengd wordt.

  Geen beperkingen door het handelsverdrag

  Deze softwarematige accubesparing zit verwerkt in de menu's die de EMUI-schil met zich meeneemt. Huawei heeft over de Android 9 versie van P30 Lite New Edition zoals altijd haar eigen sausje gegoten. Hierdoor werkt alles net even wat anders zoals het menu van het toestel. In plaats van een app-lade is het toestel voorzien van een carroussel-menu. Dit is in de instellingen overigens wel te veranderen.

  Daarnaast is het toestel wat meer toegespitst op de apps van Huawei zelf. Dit is bij Huawei toestellen in het verleden al zo, dus an sich is het niet gek dat je de apps van de smartphonefabrikant tegenkomt op dit toestel. Als je bang bent dat je niet met je Google apps aan de slag kan, wees dan maar gerust. De diensten van Google zijn niet verbannen van het toestel, maar gewoon op het toestel gewoon terug te vinden of te installeren zoals bij zijn voorganger. Zo kun je de Play Store vinden, maar ook apps als Gmail en de Google assistent zijn beschikbaar op de telefoon.

  Huawei P30 Lite New Edition review - Minimale upgrade

  De Huawei P30 Lite New Edition markeert misschien een voor het laatste keren dat er een Huawei toestel met Google software voorbij komt. Dat het softwarepakket op de smartphone ongewijzigd is gebleven is op dit gebied erg fijn, maar op andere gebieden had er best wat gesleuteld mogen worden aan de telefoon. Bijvoorbeeld op het gebied van de camera AI.

  Al met al was de P30 Lite al een goed toestel in de middenklasse. Met de wat opgevoerde onderdelen onder de motorkap is deze versie net even krachtiger geworden. Vooral op het gebied van de camera, overdag tenminste, is de smartphone een aanrader als je niet al te veel geld uit wil geven.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Overdag haarscherpe foto's
  • Lekker veel opslaggeheugen
  • Sterke selfiecamera
  • Bij donker minder goede foto's
  • Upgrade is minimaal
  • Batterijduur had beter gekund

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.