Huawei Ascend P7 Review

Review
dinsdag, 20 mei 2014 om 12:30
xgn google image
Op de persconferentie in Parijs kondigde Huawei het nieuwe vlaggenschip de Ascend P7 aan. Met een prijs van 449 euro is het Chinese bedrijf van plan om de concurrentie aan te gaan met smartphones uit het hoge segment. Alleen kost de Ascend P7 250 euro minder in vergelijking met concurrenten als de Samsung Galaxy S5 en HTC One M8.
Het design van de Ascend P7 is duidelijk geïnspireerd door andere smartphones. Zo zijn de voor- en achterkant van de telefoon gemaakt van glas, de zijkanten afgewerkt met een metalen strip en zit de ronde camera op de achterkant van het toestel in de linkerbovenhoek. Door deze designkeuzes heeft de Ascend P7 veel weg van het iPhone design.

Design afgekeken van concurrenten

Daarbij moet wel gezegd worden dat het glas gemaakt is met Corning Gorilla Glass 3 en op de achterkant van de telefoon zitten er zelfs zeven lagen van glas. Deze meerdere lagen van glas zorgen voor een apart en verfrissend design dat moeilijk valt te beschrijven in woorden. Hierdoor heeft de telefoon toch wel een eigen persoonlijkheid. Enige smet op het algehele design is de kleine strook aan de onderkant van de telefoon die gemaakt is van plastic.
Buurtje leen houdt niet op bij de iPhone als er wordt gekeken naar de zijkant van de Ascend P7. Aan de rechterzijde van de telefoon zit van boven naar beneden een volumeknop, ontgrendelknop en twee ingangen voor een Micro SD-kaart en MicroSim. Het is met name de ronde ontgrendelknop aan de rechterzijde die gelijkenissen vertoont met het design van Sony’s Experia-lijn.
Een unieke optie van de Ascend P7 is de mogelijkheid om de telefoon om te toveren tot een Dual-Sim toestel. Zo kun je ervoor kiezen om in plaats van een Micro SD-kaart, een MicroSim-kaart te gebruiken. Oftewel je kunt de Ascend P7 gebruiken met twee MicroSim-kaarten of met één MicroSim-kaart en één Micro SD-kaart.
Voorkant

Kwalitatief goed scherm

De Ascend P7 is uitgerust met een vijf inch scherm dat een resolutie van 1080 bij 1920 pixels weergeeft. Met een pixeldichtheid van 441 pixels per inch is het niet mogelijk om onafhankelijke pixels van elkaar te onderscheiden. Bij het gebruiken van de telefoon betekent dit in feite een goed en scherp beeld.
Een goede tip is om bij het spelen van games de helderheid op het hoogste niveau te zetten, waardoor de kleuren net wat levendiger worden. Al met al heeft de Ascend P7 een scherm dat over het algemeen niet onderdoet voor het hoge segment.
Het enige probleem dat zich voordoet bij het scherm is tijdens het typen. Zo wil de spatiebalk niet altijd meewerken, waardoor woorden aan elkaar worden geschreven zonder enig besef. Op andere momenten wordt ook de menuknop ingedrukt in plaats van de spatiebalk.
Zo maakt deze knop onderdeel uit van het scherm en dat zit net onder de spatiebalk. De menuknop werkt overigens wel altijd, wat resulteert in enige frustratie als je uitkomt bij het hoofdmenu in plaats van het gebruiken van een spatie.
Achterkant

Langzame processor

Een groot verschil met telefoons uit het hoge segment is de processor die de Ascend P7 gebruikt. Het gaat hier om een 1,8Ghz quad-core HiSilicon 910T processor, waar Huawei zelf nog wat aanpassingen aan heeft gemaakt. Smartphones uit het hoge segment gebruiken gemiddeld een 2,3Ghz quad-core processor.
Nou zijn dit enkel cijfers, maar bij het gebruik van de Ascend P7 valt wel op dat de processor het soms moeilijk heeft. Bij het spelen van zware games of bij het opstarten van apps heeft de telefoon af en toe last van wat vertraging. Het werkgeheugen van 2GB en het intern geheugen van 16GB zijn daartegen wel vergelijkbaar met telefoons uit het hoge segment.

Notificaties

Het grootste probleem in het dagelijks gebruik van de Ascend P7 heeft te maken met het ontvangen van notificaties. Op een smartphone ben je afhankelijk van notificaties om geattendeerd te worden op nieuwe mails en nieuwe berichten via bijvoorbeeld WhatsApp en Facebook Messenger.
De Ascend P7 stuurt af en toe deze notificaties niet door of met een grote vertraging. Het ontvangen van notificaties kan te maken hebben met de energiestand waar de telefoon op staat ingesteld. Het gaat hier om de energiestanden Normaal en Slim. Wanneer de energiestand staat ingesteld op Normaal, dan zou de telefoon alle notificaties moeten ontvangen.
Helaas is dit niet het geval, want ook bij deze stand werden notificaties niet doorgegeven of vertraagd. Daarbij is het enigszins raar dat de standaard energiestand, die voor de Ascend P7 op Slim staat ingesteld, sommige notificaties niet doorgeeft ten behoeve van energiebesparing. Wie wil er nou geen notificaties ontvangen voor een half uur extra batterij?
Achterkant

Energiebesparing en telefoonbeheer

Voor de Ascend P7 heeft Huawei een aantal innovaties doorgevoerd, waaronder de Telefoonbeheerapplicatie die wij uitgebreid bespraken in onze hands-on. In het kort gaat het om een overzichtelijke app waarin je de cache van de telefoon kan opruimen en apps afsluit om energie te besparen. Deze acties kun je afzonderlijk uitvoeren, of via een grote knop die alles in één keer doet.
Doe je alles tegelijkertijd, dan wordt de energiestand ook teruggezet van Normaal naar Slim. Hierdoor is de Telefoonbeheer app enigszins verantwoordelijk voor het niet ontvangen van notificaties. Buiten dit punt om is het wel een overzichtelijke app die van Huawei zelf komt en niet van een onbekende partij uit de Google Play Store.
Op gebied van energiebesparing zet Huawei nog een extra stap door middel van de Ultra energiestand. Wanneer de batterij van de Ascend P7 op een laag pitje staat, dan schakel je de Ultra modus in. Deze energiestand houdt de telefoon nog vele uren in leven, doordat alles wordt uitgeschakeld en enkel oproepen en berichten binnenkomen.
De batterij loopt overigens wel sneller leeg als oproepen worden beantwoord of gemaakt. In stand-by modus houdt de telefoon het wel uren vol in de Ultra energiestand.

L-vormig design

Een wat minder succesvolle innovatie is het zogenaamde L-vormig design dat ervoor moest zorgen dat de telefoon zeven graden minder warm werd. Bij het spelen van zware games wordt de Ascend P7 toch behoorlijk warm, wat valt te vergelijken met andere telefoons.
Het enige voordeel is dat de Ascend P7 gemaakt is van glas en niet van plastic. Hierdoor wordt de telefoon wel warm, maar voelt het niet vervelend aan, zoals wel het geval kan zijn bij plastic telefoons.
Onderkant

Panoramaselfie en foto’s schieten binnen 1,4 seconden

Op cameragebied heeft Huawei ook niet stilgezeten met de toevoeging van de Ultra Snap modus en de panoramaselfie. Met de Ultra Snap modus kun je twee keer op de volumeknop naar onderen drukken, om zo een foto te maken binnen gemiddeld 1,4 seconden. Dit terwijl de telefoon vergrendeld was.
Dat is hele leuke toevoeging met aardige foto’s als resultaat. Het enige nadeel is dat je vooraf niet kunt zien waar je een foto van maakt, aangezien de telefoon vergrendeld is en dus een zwart scherm heeft.
De panoramaselfie is tevens een grappige toevoeging, alleen werkt die niet altijd lekker. Zo maak je eerst een foto van jezelf, om vervolgens de telefoon naar links en rechts te bewegen om twee extra foto’s te maken. De drie geschoten foto’s worden aan elkaar geplakt en voilà je hebt een panoramaselfie.
Het maken van zo’n foto is wel wat lastig, want je moet heel precies zijn met het opstellen van de telefoon. Zo staan er op het scherm twee witte balken aangegeven waar je door middel van een zijwaartse beweging precies in terecht moet komen, voordat automatisch de foto wordt geschoten.

Diverse opties

Over het algemeen is de camera van de Ascend P7 een compleet pakket. Op de achterkant zit een 13 megapixel camera en op de voorkant een 8 megapixel camera. Daarbij zijn er verschillende opties waarvan je gebruik kunt maken, zoals de Mooi Maken modus.
In deze modus worden oneffenheden uit de foto gehaald voor een beter resultaat. Bij mensen resulteert deze modus enigszins in een babyface. Verder zijn heel veel instellingen aan te passen, of kun je een filter over de foto heen leggen. Dit zijn allemaal opties die veelal standaard bij een camera zitten.

Waar voor je geld met de Huawei Ascend P7

Met de Ascend P7 levert Huawei een telefoon af met een strak design. De telefoon heeft een aantal leuke innovaties zoals de Ultra Snap modus, panoramaselfie en de Telefoonbeheer app. De bedrag dat neergelegd moet worden is 449 euro. De prijs- kwaliteitsverhouding is echt van een hoog niveau.
Desondanks is het geen telefoon uit het hoge segment. Zo heeft de processor het af en toe moeilijk bij het spelen van games of opstarten van apps met vertraging als gevolg. Het grootste probleem ligt bij het ontvangen van notificaties die gewoon niet doorkomen of anders met vertraging. Hopelijk wordt dit punt door middel van een firmware update verbeterd.
Cijfer: 7

Populair Nieuws