HP OMEN Review - HP's 15-inch juweel

  HP Omen, het gamingmerk van HP, bestaat nog niet zo heel lang, maar het bedrijf is ambitieus en wil de wereld laten zien dat HP niet wegschuwt van de PC gaming markt. Voor deze HP Omen review zijn we met het apparaat aan de slag gegaan. Onze bevindingen lees je hier!

  Nog voor we aan deze HP OMEN review begonnen, hadden we het apparaat al kunnen aanschouwen in al haar glorie. Richard mocht namens XGN aan de slag met DOOM voor de HP Omen challenge en heeft toen kunnen ervaren hoe het is om op deze lichtgewicht gaminglaptop te gamen. Inmiddels hebben we de laptop binnen gekregen voor de HP OMEN review en kunnen we een volledig oordeel uitbrengen over het apparaat.

  De versie die we voor deze HP OMEN review hebben getest is de HP OMEN 15-AX025ND.

  Presteert als een beest

  Als je een gaming laptop koopt zijn de specs natuurlijk van groot belang, want je wilt je favoriete games natuurlijk gewoon met een hoge framerate kunnen spelen. HP weet dit, en heeft de OMEN voorzien van uitstekende hardware. De lijst met specificaties ziet er indrukwekkend uit, zeker wanneer je in je achterhoofd houdt dat de adviesprijs voor de laptop 1299 euro is.

  HP OMEN review

  Allereerst valt op dat de laptop een Intel Core i7-6700HQ processor aan boord heeft, met ondersteuning voor hyper-threading en een Skylake architectuur. Deze processor in combinatie met 8GB aan RAM zorgt ervoor dat de laptop zonder enige moeite verschillende processen naast elkaar kan uitvoeren. Voor de HP OMEN review hebben we een geekbench uitgevoerd, die een score genereert voor de laptop. De laptop haalde in de test een Multi-Core Score van 12602, in vergelijking met het gemiddelde, dat net onder de 8000 ligt, presteert deze laptop dus erg goed.

  HP OMEN review

  Een belangrijk punt van deze HP OMEN review: de grafische kwaliteiten. Voor gamers is namelijk niet de processor, maar de videokaart het belangrijkst. De laptop beschikt over een 4GB NVIDIA GTX 965M kaart. Deze kaart heeft 1024 CUDA-cores en kan redelijk solide framerates afleveren, alleen niet bij de hoogste settings.

  Op medium settings kan deze chipset zonder problemen 60 fps halen in spellen als The Witcher 3 en Dragon Age Inquisition, maar als de grafische kwaliteit opgevoerd wordt, zal dit toch snel teruglopen naar zo'n 30 tot 40 fps. Het grafisch iets minder zware Overwatch kan dan weer wel op de Ultra settings gespeeld worden, de HP OMEN presteerde hier prima, met een constante 40 fps.

  Verder zorgt de 128GB SSD ervoor dat de laptop snel opstart en lekker vlot schakelt tussen taken. Gelukkig beschikt de OMEN naast deze SSD ook nog over een 1TB HDD, zodat je genoeg kwijt kunt op de laptop.

  Wel moet opgemerkt worden dat de keuze om een i7 processor en GTX 965M videokaart te combineren wat vraagtekens oproept. De meeste gamers kunnen prima uit de voeten met een i5, aangezien de hyper-threading functionaliteit toch niet vaak gebruikt zal worden tijdens het spelen van games. Het geld wat hiermee bespaard wordt zou bijvoorbeeld gestoken kunnen worden in een upgrade van de videokaart.

  HP OMEN review

  Gaming voor onderweg was nog nooit zo fijn

  Voordat we de performance van de laptop testte voor de HP OMEN review viel meteen al op hoe licht en handzaam deze is. De OMEN weegt net iets meer dan 2kg en is eenvoudig overal mee naartoe te nemen. Het nadeel hiervan is wel dat, door de kleine behuizing, de verschillende onderdelen van de laptop snel warm worden. Toch wordt de temperatuur op geen enkel moment écht oncomfortabel, zelfs niet tijdens het gamen.

  De batterij gaat zo'n zeven uur mee bij normaal gebruik. Tijdens het gamen zul je merken dat de batterij sneller leegloopt, maar dit verschil viel in onze tests voor de HP OMEN review enorm mee. Je kunt, afhankelijk van het type game, zeker zo'n vier uur gamen zonder dat je de batterij opnieuw op moet laden. Wel is het jammer dat de batterij ingebouwd is en deze niet verwijderd kan worden,

  Ogenstrelend mooi juweeltje

  Het oog wil ook wat en het oog krijgt met de HP OMEN zoveel prachtigs. Het geheel ziet er strak en modern uit en de laptop is afgewerkt met carbonachtige details. Het OMEN logo op de laptop springt eruit en het is eigenlijk jammer dat deze niet backlit is, want het rode voodoo embleem verdient het om in de aandacht te staan.

  Aan de binnenkant zien we het toetsenbord dat er al net zo strak uitziet. De eilandstijl toesten zijn voorzien van een custom minimalistisch font dat net dat beetje extra karakter toevoegt aan het gehele design. De pijltjestoetsen voelen wat onhandig aan doordat de up en down knoppen kleiner zijn dan de left en right knoppen, hier zul je aan moeten wennen tijdens het gamen.

  Verder is de laptop afgewerkt met de woorden OMEN en Bang & Olufsen aan weerszijden onder het toetsenbord en een extra breed Imagepad. De kleuren rood en zwart zijn prominent aanwezig en de rode leds onder het toetsenbord maken het plaatje compleet.

  De Bang & Olufsen speakers bevinden zich net onder het scherm over de breedte van de laptop en produceren een helder en levendig geluid, zeker voor laptopstandaarden. Helaas zul je hier niet al te veel van kunnen genieten, want tijdens de HP OMEN review merkten we op dat het maximale volume wel wat te wensen over laat. De speakers mogen dan misschien niet zo geschikt zijn om een kamer te vullen met muziek, ze zorgen er wel voor dat sound effects in games optimaal tot hun recht komen.

  Aan de rechterzijkant vinden we een USB 3.0 poort, een HDMI poort, een SD-kaartlezer en ethernetaansluiting. De linkerkant is voorzien van twee USB 3.0 poorten, een headphone jack en een slotgaatje voor computersloten.

  HP OMEN review

  Bang for your buck

  Voor de HP OMEN betaal je 1299 euro, je krijgt daar een slanke laptop voor terug die er prachtig uitziet en geweldige prestaties levert. Als je niet al te veel uit wilt geven voor een gaminglaptop die ook handzaam is en er goed uitziet is de HP OMEN een goede keus. Je moet niet verwachten dat je alles op ultra settings kunt spelen, maar dat is wellicht ook wel te veel gevraagd van een laptop van deze prijsklasse.

  De laptop levert uitstekende prestaties voor zijn prijsklasse en als kers op de taart ziet hij er ook nog eens gelikt uit. Tijdens de HP OMEN review zijn we meer dan eens positief verrast door wat dit ogenschijnlijk onschuldige apparaat uit de kast kan trekken. De prijs-kwaliteitverhouding van de OMEN is daarmee ook één van zijn sterkste punten.

  HP OMEN review

  Voorbode van een geweldige ervaring

  Het blijft een kwestie van compromissen sluiten wanneer je als bedrijf een gaminglaptop bouwt. De juiste balans tussen specs, handzaamheid en design vinden blijft een lastige opgave en de gemaakte keuzes zullen nooit iedereen tevreden kunnen stellen. Hoewel HP op sommige vlakken wellicht beter andere keuzes had kunnen maken, weet het bedrijf met de HP OMEN laptop een uitstekend apparaat neer te zetten.

  De HP OMEN ziet er fantastisch uit, is lekker compact en presteert goed. Voor deze HP OMEN review kunnen we dan ook concluderen dat je, wanneer je de plus- en minpunten in acht houdt, een prachtige laptop in huis haalt.

  8

  De plus- en minpunten

  • Ziet er geweldig uit
  • Compact en handzaam
  • Prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend
  • Speakers produceren helder geluid
  • Batterij gaat lang mee
  • Wordt relatief snel warm
  • Pijltjestoetsen zijn onhandig tijdens gamen

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.