Hotel Mumbai Review (Blu-ray) - Donkere vertelling van de aanslagen

  Op 26 november 2018 vond een tiental bloedige aanslagen plaats in de Indiase stad Bombay. Deze leidden tot ruim 175 doden en meer dan 300 gewonden. Het Taj Hotel was één van de doelwitten en het toneel dat in de review van het drama Hotel Mumbai voor verbijstering zorgt.

  WW Entertainment

  De film opent op een normale dag met werknemer Arjun (Dev Patel - Slumdog Millionaire, Lion). Hij maakt zich op om naar zijn werk te gaan, maar beseft dat zijn schoenen niet netjes zijn. Hierdoor wordt hij door de leiding aanvankelijk naar huis gestuurd, maar hij smeekt bijna om toch te mogen werken. Nadat hij toch aan het werk mag, blijkt al snel dat zijn schoeisel de minste van zijn problemen zijn. Plots klinken de echo's van geweerschoten in de stad en breekt bijna letterlijk de hel los. Al snel staan toeristen compleet bebloed op de voordeur van het enorme hotel te bonzen op zoek naar een veilige haven.

  Dagenlange horror

  De paniek is op dat moment al compleet, maar de horror is verre van voorbij. Deze veilige haven verandert voor de gasten en gevluchte toeristen alleen in een val, wanneer de terroristen de lobby infiltreren. Ze openen het vuur op alles dat beweegt en maken al snel tientallen slachtoffers. Degenen die deze eerste kogelregen overleven verbergen zich in het hotel in de hoop uit handen van de moslimfundamentalisten te blijven.

  Chef Kok Oberoi, Arjun en de rest van het personeel van het Taj Hotel proberen ondertussen de gasten kalm en veilig te houden. Het dodelijke kat-en-muisspel kent alleen een hoog tempo en de speciale eenheden zullen nog uren op zich laten wachten. Uiteindelijk duurt de gijzeling drie dagen die op deze Blu-ray in iets meer dan twee uur voorbijkomt.

  Hotel Mumbai Review

  Intens vanaf het begin

  De verfilming van dit waargebeurde verhaal windt er dan ook geen doekjes om. Er wordt niet onnodig tijd verspild met shots die er niet toe doen, maar je krijgt recht voor zijn raap verteld hoe het zit. Het tempo van de film ligt hoog en valt tussendoor nooit stil. Daarbij pakt het verhaal je vanaf het moment dat de eerste schoten vallen in je nekvel om je gedurende de resterende looptijd van de film in een houdgreep te houden.

  De spanning is op veel momenten om te snijden, terwijl de schietpartijen bijzonder in beeld gebracht worden. Op dit gebied neemt de film geen blad voor de mond. Sterker nog, soms lijkt het zelfs alsof je naar een actiefilm aan het kijken bent. De grens tussen een actiefilm een een vreselijk waargebeurd drama wordt gelukkig wel goed bewaakt door regisseur Anthony Maras; zo heftig komen dingen in beeld. De manier waarop alles in beeld komt, is misschien voor sommige kijkers wel een nadeel.

  Vaak is er gekozen voor haastig camerawerk, waardoor de sfeer nog chaotischer wordt dan het al is. Het past bij de vreselijke gebeurtenissen van die drie dagen, maar is niet voor iedereen even fijn om te zien. Omdat het tempo van de film zo hoog ligt, en de chaos soms behoorlijk heftig is, wordt er nauwelijks op de personages ingezoomd.

  Hotel Mumbai Review

  Geen personages in de spotlight

  Als kijker maak je oppervlakkig kennis met Arjun, enkele toeristen, zoals de Russische Vasili (Jason Isaacs), in het hotel en de groep terroristen die het hotel uitkammen. Van deze laatste krijg je daarbij een deel van hun motivatie voor de aanslagen te zien, maar verder zie je van niemand het achterste van zijn tong. Maras blijft op afstand wat betreft vertelling en laat de emoties vanuit het acteerwerk komen.

  Wat hierin opvalt is dat bepaalde mensen wat naar voren gehaald worden zoals de Rus en de Indische Arjun, maar dat op één Amerikaans stel na andere gijzelaars nauwelijks aan bod komen of uitgediept worden. Dit terwijl de enige overlevende terrorist verklaard heeft dat de voornaamste doelwitten blanke westerlingen en Joden waren. Nu is een aanslag niet de plek om mensen eens goed in een spotlight te zetten, maar met deze informatie is op het gebied van cast wat weinig gedaan voor het gevoel.

  Hotel Mumbai Review

  Acteerwerk spreekt boekdelen

  De cast die wel naar voren geschoven wordt, acteert de sterren van de hemel. Anupam Kher (Silver Linings Playbook) vertolkt de rol van Oberoi erg overtuigend en ook Armie Hammer (The Social Network) weet zijn rol als de Amerikaan David goed weg te zetten. De absolute ster van de film is Dev Patel. Hij zet een voortreffelijke rol neer als Arjun die vanzelfsprekend in paniek is, maar tijdens de chaos sterke keuzes maakt. Hij steekt met kop en schouders boven de rest van de cast uit.

  Door het fenomenale acteerwerk in de film wordt eer betoond aan de slachtoffers van de vreselijke gebeurtenissen in het hotel en de andere getroffen gebieden van de aanslagen in Bombay. Iets dat misschien nog in de extra's op de Blu-ray benadrukt had kunnen worden door een stukje achtergrondinformatie of interviews met de cast. Onderdelen die jammer genoeg niet op de schijf terug te vinden zijn.

  Hotel Mumbai Review

  Hotel Mumbai review - Aangrijpend tot op het bot

  Ondanks het gemis van deze extra's is Hotel Mumbai een film die je gezien moet hebben. Het acteerwerk is erg goed en de film sleept je vanaf de eerste schoten mee. De spanning blijft daarbij op een hoog niveau, net als het tempo van de film.

  Het camerawerk tijdens de film is vaak gehaast, iets dat niet bij alle kijkers goed zal vallen, maar wel de chaotische sfeer van de gebeurtenissen compleet maakt. Opvallend is dat de focus niet per se op de doelwitten gelegd wordt in de film, maar alle kanten aan bod komen. Hotel Mumbai is aangrijpend, donker, intens en simpelweg een meesterlijke film die je gezien moet hebben.

  8

  De plus- en minpunten

  • Sleept je mee vanaf het begin
  • Neemt geen blad voor de mond
  • Acteurs brengen de emotie over
  • Geen onnodige shots
  • Chaotisch camerawerk niet voor iedereen prettig
  • Geen extra's op de schijf

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.