Hearthstone Whispers of the Old Gods Review - Een frisse fluistering in je oor

  Blizzard heeft eindelijk de nieuwste uitbreiding van zijn digitale kaartspel Hearthstone uitgebracht: Whispers of the Old Gods. De uitbreiding kom met veel nieuwe kaarten en een nieuwe manier van spelen, waardoor Whispers of the Old Gods het spel een hoognodige opfrisbeurt geeft. Het ideale moment voor nieuwe of afgehaakte spelers om de game (weer) op te pakken?

  In deze uitbreiding van Hearthstone presenteert Blizzard een alternatieve versie van het Warcraft-universum. Eentje waarin de oude goden ontwaakt zijn uit hun eeuwenlange slaap en hun vele tentakels, ogen en corrumperende invloed gebruiken om de wereld te veroveren. Dit zorgt ervoor dat veel kaarten een duistere tegenhanger hebben gekregen.

  Zo is de Loot Hoarder geen vrolijke menneke meer met een kist vol goud, maar een duiveltje met hoorns en een doos vol tentakels. En de vrolijke visser Nat Pagle is gemuteerd in de monsterlijke Nat, the Darkfisher. Ook de rest van de kaarten uit Whispers of the Old Gods zijn helemaal afgestemd op dit duistere thema en staat bol met monsters, verboden spreuken en fanatieke volgelingen van de oude goden.

  Hearthstone Whispers of the Old Gods reviews

  Speciale krachten

  De oude goden zelf zijn ook in kaartvorm te spelen en komen met hun eigen speciale krachten. Wie nu Hearthstone speelt, krijgt gratis de legendary-kaart C’Thun, een van deze bovennatuurlijk wezens. Spelers kunnen met speciale minions C’Thun sterker maken en de oude god laat dit merken ook. Vanaf de zijkant van het speelbord fluistert hij tegenstanders toe dat ze al verloren hebben en maar het beste gillend weg kunnen rennen. Deze duistere elementen van Whispers of the Old Gods zijn een fijne afwisseling na de wat vrolijkere vorige uitbreidingen The Grand Tournament en League of Explorers.

  Whispers of the Old Gods kan eigenlijk niet los worden gezien van de grootschalige wijzigingen die Blizzard tegelijkertijd met het uitbrengen van de uitbreiding in Hearthstone heeft aangebracht. Het spel is voortaan opgesplitst in twee varianten, Standard en Wild. In Wild kunnen spelers alle kaarten gebruiken die tot nu toe zijn uitgebracht. In Standard kunnen alleen de basiskaarten worden gebruikt, plus de uitbreidingen uit het huidige en voorafgaande jaar. Dus wie dit jaar in Standard-modus speelt, kan niet meer de kaarten uit Curse of Naxxramas en Goblins vs Gnomes gebruiken. Voor alle officiële Hearthstone-toernooien zal voortaan Standard worden gebruikt

  Het jammere is wel dat daarmee de kaartenpakjes van Goblins vs Gnomes en Curse of Naxxramas als losstaand avontuur niet meer beschikbaar zijn. Het is niet helemaal duidelijk waarom Blizzard dit heeft gedaan en kan jammer zijn voor nieuwe spelers die in de Wild-modus willen spelen. Wel kunnen de kaarten van deze uitbreidingen met arcane dust worden gemaakt.

  Volgens Blizzard moet het met deze nieuwe manier van spelen gemakkelijker worden voor nieuwe spelers om aan Hearthstone te beginnen en moet Standard het spel fris houden. Het schrappen van oudere kaarten dwingt namelijk spelers om op zoek te gaan naar nieuwe kaarten om hun decks mee samen te stellen.

  Hearthstone Whispers of the Old Gods reviews

  Nieuw en fris

  En dat werkt! Het is een verademing om in een potje Hearthstone niet steeds dezelfde kaarten te zien die constant gespeeld werden, zoals Dr. Boom, Sludge Belcher en Piloted Shredder. Dit in combinatie met de 134 nieuwe kaarten van Whispers of the Old Gods zorgt ervoor dat Hearthstone nieuw en fris aanvoelt en dat ook oudere kaarten een nieuwe kans krijgen om vaker gespeeld te worden. Dankzij deze wijzigingen worden minder populaire heroes als Shaman en Rogue weer wat vaker gespeeld en lijkt de dominantie van Hunter en Druid ten einde te zijn. Blizzard laat hiermee zien dat ze de ontwikkeling van Hearthstone op de voet volgen en luisteren naar de feedback van spelers.

  Ook deze uitbreiding van Hearthstone ziet er weer geweldig uit en je merkt aan alles dat Blizzard veel tijd heeft gestoken in Whispers of the Old Gods. Veel kaarten zien er creepy uit en klinken ook zo: de oude goden fluisteren in je oor en hun gestoorde aanbidders klinken, tja, gestoord. De grote aandacht voor detail en afwerking komt dus ook in deze uitbreiding weer helemaal terug.

  Hearthstone Whispers of the Old Gods reviews

  Een frisse wind

  Blizzard heeft daarnaast zijn best gedaan om Hearthstone toegankelijk te blijven houden, ook voor nieuwe spelers. Naast de introductie van Standard-modus zijn er nieuwe manieren om je kaartencollectie beheren en er zijn uitgebreide hulpmogelijkheden om decks samen te stellen. De tijd zal moeten leren of Hearthstone aantrekkelijk blijft voor nieuwe spelers, maar Whispers of the Old Gods zorgt voor een frisse wind die het spel ook na ruim twee jaar het spelen waard maakt.

  9

  De plus- en minpunten

  • Sterk thema
  • Toffe nieuwe kaarten
  • Nieuwe manier van spelen
  • Houdt de game fris
  • Kaartenpakjes Goblins vs Gnomes en avontuur Curse of Naxxramas niet meer beschikbaar

  Hearthstone: Heroes of Warcraft

  Verkijgbaar vanaf 12 march 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.