Top 5 WhatsApp tips en tricks - Deze moet je kennen!

Article
vrijdag, 20 mei 2016 om 11:18
xgn google image
We gebruiken het allemaal, inmiddels is het niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en soms zitten we er toch wel iets te vaak op dan we zouden willen toegeven. Maar wat weten we nou helemaal van WhatsApp? Om je dat te leren hebben we een Top 5 WhatsApp tips en tricks voor je op een rijtje gezet!
Wat kun je er allemaal mee? Welke dingen zitten zo goed verborgen dat je eigenlijk nauwelijks meer weet waar het ook alweer zat? Uiteindelijk is WhatsApp misschien wel de belangrijkste dienst die miljoenen mensen wereldwijd gebruiken, dus is het vreemd dat je niet exact van de hoed en de rand weet.
Dat is ook de reden waarom het een goed idee is om even een spoedcursus WhatsApp voor zowel gevorderden als beginnende gebruikers in het leven te roepen. Een dienst die je dag en nacht gebruikt moet je gewoon van buiten kennen en daarom hierbij, zonder enige omhaal: de top 5 WhatsApp tips en tricks om alles uit de dienst te halen!
Zo gebruik je Whatsapp op het web en internet online met Whtasapp Web

5. WhatsApp Web

We beginnen deze stoomcursus met een functie die de meesten van jullie waarschijnlijk wel kennen, maar nog niet zo vaak gebruiken. En de vraag is vooral waarom men nog niet zoveel gebruik maakt van WhatsApp Web. Het is namelijk wel erg eenvoudig wanneer je achter je desktop of laptop zit te werken en niet steeds je telefoon hoeft op te pakken om te kijken wie er nu weer iets naar je gestuurd heeft.
Misschien heeft het te maken met het feit dat het ons doet terugdenken aan de nachtmerriedagen van MSN met de door taalkundigen gevreesde MSN-taal en de intrede van de verschillende emoticons. Nu gebruiken we op dit moment nog steeds Emoji’s, maar zijn deze lang niet zo vervelend voor je ogen en zul je er waarschijnlijk iets beter tegen kunnen wanneer je lichtgevoelige epilepsie hebt.
Terugkomend op WhatsApp Web: de kans is groot dat je het nog nooit gebruikt hebt. En dat terwijl het juist zo makkelijk in gebruik is. Het enige dat je nodig hebt is een browser en een smartphone, natuurlijk ook een internet verbinding maar daar gaan we maar gewoon vanuit. Wanneer je vervolgens naar web.whatsapp.com gaat, krijg je een QR-code te zien.
Maak niet de fout die veel mensen maken door een QR scanner te downloaden, deze heb je namelijk helemaal niet nodig terwijl veel mensen denken van wel. Je kunt de code namelijk gewoon vanuit WhatsApp zelf scannen. Als je WhatsApp op je telefoon opent, vervolgens het menu opent en daar op WhatsApp Web tikt, wordt je camera geopend. Houd vervolgens je camera voor de QR-code en dan zul je zien dat de browser en je app direct met elkaar gaan communiceren.
Het enige wat je hierna nog hoeft te doen zijn je dagelijkse werkzaamheden op de PC en vervolgens kun je je dierbaren af en toe een beetje aandacht geven. Makkelijk genoeg toch?

4. Contacten dempen

Ken je dat? Je zit in talloze verschillende groepen en iedereen die wil wat van je. Nee? Dan ben je gezegend met een zorgeloos leven zonder al te veel afleiding. Voor de mensen die het wel kennen; leer je contacten en groepsgesprekken dempen, dat maakt je leven een stuk aangenamer!
Overigens maakt het niet alleen jouw leven een stuk aangenamer, er is namelijk niets irritanter dan wanneer je in de trein zit en naast je iemand constant berichten op zijn telefoon ontvangt. Hoeveel van die berichten zouden urgent zijn? 5%? Misschien 1%?
Dan rekenen we nog ruim. Wanneer je dit trouwens niet irritant vindt, ben jij waarschijnlijk een van die mensen die regelmatig zijn notificatiegeluid iets te hard aan heeft staan op je telefoon. En waarom zou je bij elk bericht dat je ontvangt een notificatie willen horen? De meeste berichtjes zijn waarschijnlijk toch alleen maar foto’s van je nichtje, of de kat van de buurvrouw.
En hoe leuk die ook zijn, niet iedereen hoeft daarvan mee te genieten. Gelukkig heb je zelf in de hand voor hoelang je een contact wilt dempen, zodat je er ook voor kunt kiezen om alleen in de trein een stille telefoon te hebben. Maar het makkelijkst is natuurlijk wanneer je een contact voor langere tijd dempt. Sommige groepsgesprekken zijn niet relevant in het dagelijks leven en kun je prima voor een jaar dempen zodat je ernaar kunt kijken wanneer je zelf tijd hebt.
Hoe je een contact dempt? Dat kan eigenlijk op twee manieren, zodra je in je gesprekkenlijst op WhatsApp zit kun je een bepaald contact ingedrukt houden, vervolgens wordt er een menu getoond en kun je selecteren dat je een gesprek kunt dempen en vervolgens kies je ook voor hoe lang je een contact wilt dempen.
De tweede manier kan vanuit een gesprek zelf, zij het een groepsgesprek of privégesprek. Wanneer je in het gesprek zit en deze om wat voor reden dan ook wilt dempen, kun je op het menu bovenin het gesprek klikken om ervoor te kiezen het contact te dempen en voor hoelang. Als je toevallig in de gespreksdetails van een app zit, kun je ook het dempen selecteren.
Tot slot kun je ook alle notificaties van privégesprekken, groepsgesprekken en whatsapp calls dempen door in het 'settings' menu naar 'notifications' te gaan en deze daar individueel aan of uit te schakelen.

3. Maak (wekelijks) een back up van je contacten

Heb je een nieuwe simkaart gekregen en ben je plotseling al je contacten kwijt? Geen paniek, Whatsapp bewaart namelijk wel je contacten op basis van je telefoon nummer. Maar dit is meestal enkel op basis van de contacten die je vaak gebruikt en niet van alle contacten die je in de telefoon hebt staan. Nu maakt dat voor de meeste mensen niet zoveel uit, maar voor de mensen die WhatsApp ook zakelijk gebruiken kan het wel problemen opleveren.
Gelukkig heeft WhatsApp daar ook een oplossing voor en kun je handmatig van al je contacten een backup maken zodat je deze nooit verliest wanneer je een nieuwe smartphone of simkaart in ontvangst mag nemen. Wel zo makkelijk als je net dat ene contact nodig hebt en blijkt dat je dat nummer toevallig wel op je vorige simkaart had gezet.
Voordat we doorgaan naar de uitleg van hoe je een back up van je contacten kunt maken, is er nog een tweede kleine tip voor tussendoor. WhatsApp slaat namelijk automatisch je groepsgesprekken op, wanneer je dus vergeten bent om een back up van je contacten te maken kun je meestal nog een groot aantal van je contacten terughalen uit de groepsgesprekken waaraan je deelneemt. Het enige nadeel daarvan is dat je even moet puzzelen welk nummer of welke foto nou bij wie hebt, maar dat is altijd nog makkelijker dan wanneer je andere mensen om hun nummer moet vragen.
Door naar de uitleg: om een back up te maken van zowel je contacten als je gesprekken, kun je in het WhatsApp menu naar instellingen (settings) gaan en vervolgens tik je chats aan. Daar zie je de optie om een back up te maken en wanneer je de dienst daar toestemming voor geeft kun je ook instellen dat WhatsApp dit bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks automatisch doet. Afhankelijk van welk mobiel platform je gebruikt wordt het naar een andere cloud dienst verstuurd, maar heb je daar vervolgens wel altijd toegang toe.
Vooral voor mensen die om wat voor reden dan ook regelmatig van telefoon moeten verwisselen is het maken van een back up wel erg handig omdat je op deze manier alleen nog maar hoeft in te loggen en dan al je contacten weer bij de hand hebt.

2. Zet een beveiliging op de app

Mensen delen alles via WhatsApp, waar je dit vroeger deed door middel van SMS en daarvoor zelfs nog door middel van briefpost, gaat dat tegenwoordig allemaal een stuk makkelijker.
Wanneer iemand even je pincode moet hebben omdat je de pas hebt uitgeleend en hij uit angst voor een geblokkeerde pas met een rood hoofd bij de kassa staat, is het wel zo makkelijk om het even te appen. Dom? Ja. Gebeurt het? Reken maar dat het vaak gebeurt!
En daarom is het juist zo van belang dat je jezelf indenkt dat WhatsApp een redelijk kwetsbaar medium is. Hoewel het digitaal wel allemaal op orde en goed beveiligd is, vergeten veel mensen dat je een smartphone ook kunt verliezen en dat je dan alsnog allerlei gegevens in andermans handen legt. Zorg er daarom voor dat je niet alleen een beveiliging op je toestel hebt, maar ook een beveiliging hebt voor het openen van de app.
Overigens zouden we deze tip voor alle apps mee kunnen geven maar in het bijzonder voor WhatsApp. Je wilt toch zeker niet dat die ene pikante foto van je vriend(in) op straat komt te liggen doordat jij na een flinke avond stappen je telefoon bent verloren? Of dat je gehackt bent op allerlei verschillende systemen doordat je in WhatsApp allerlei accounts en wachtwoorden voor die accounts hebt staan?
Daarom is het handig om een extra blokkade of slot op WhatsApp te hebben. Onhandig, dat klopt, maar je zult jezelf waarschijnlijk bedanken wanneer je een toestel verliest of bestolen wordt en je niet druk hoeft te maken om al het bovenstaande.
Hoe je zo’n slot instelt? We zullen een globale uitleg geven omdat dit in principe op elk mobiel platform wel hetzelfde werkt: Wanneer je in de instellingen van je telefoon op het menu met apps klikt, heb je de mogelijkheid om WhatsApp te selecteren, zodra je WhatsApp ingedrukt houdt, krijg je de mogelijkheid om het te beveiligen.
Kun je het niet vinden en wil je toch je apps apart beveiligen? Dan zijn er in de Google Play store verscheidene apps om de sloten er voor je op te zetten. Helaas is Apple iets beperkter in het beveiligen van afzonderlijke apps, op je iPad en iPhone kun je namelijk alleen apps van bepaalde leeftijdscategorieën blokkeren met een aparte code. Wanneer je de apps op je iOS device afzonderlijk wilt beveiligen zul je deze moeten Jailbreaken, dit is niet aan te raden aangezien dan de garantie op je dure Apple apparaat komt te vervallen.

1. Deel niet alles via WhatsApp en bedenk hoe je het deelt

Deze laatste tip ligt in het verlengde van de vorige, en het lijkt misschien een logische, maar deel simpelweg niet zomaar alles met iedereen. WhatsApp is een schitterend fenomeen dat miljoenen mensen waar ook ter wereld met elkaar verbindt, maar zorg er gewoon voor dat je bepaalde dingen gewoon voor jezelf houdt.
Want ook al heeft WhatsApp er met haar End-To-End Encryption onlangs voor gezorgd dat alleen de verzender en de ontvanger elkaars berichten kunnen lezen. Er bestaat altijd nog het risico dat je de smartphone verliest of dat je zonder erbij na te denken je telefoon aan iemand uitleent.
Natuurlijk doe je dit niet opzettelijk en bedoel je het allemaal goed, maar vergeet niet dat iemand met minder goede bedoelingen ook je telefoon in handen kan krijgen en dan ben je verder van huis.
Daarnaast is WhatsApp voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven geworden en wordt het door sommige mensen vaker gebruikt dan er nog gebeld wordt. Het is een gratis dienst en iedereen heeft er toegang toe, van je oma tot aan je neefje.
Maar laten we deze top 5 WhatsApp tips en tricks niet afsluiten met een belerend vingertje. Er is namelijk nog iets dat leuk is om te delen via WhatsApp en dat zijn leuke video’s of mooie plaatjes. GIFjes zijn nog niet te versturen via WhatsApp, maar wat niet is kan natuurlijk altijd nog komen.

Bonus tip: Download niet automatisch alle media

De laatste tip die we met je willen delen is het feit dat je er zelf voor kunt kiezen wanneer je afbeeldingen en andere media wel en niet downloadt. Ben je bijvoorbeeld bijna door je databundel heen en wil je liever niet dat je laatste kostbare MB’s opgaan aan een video van een kat die in het zwembad valt. Of staat je telefoon steeds weer vol met gekke plaatjes die het daglicht niet kunnen verdragen. Dan is dit in de instellingen aan te passen!
Het is inmiddels wel duidelijk hoe je naar het instellingen (settings) menu van WhatsApp gaat, toch? Mooi, dan slaan we die stap over. Wanneer je in het menu zit ga je naar het kopje Dataverbruik waar je kunt selecteren wanneer iets wel en wanneer je iets juist niet wilt downloaden.
Ook handig voor wanneer je iemand in je vriendengroep hebt die altijd dezelfde afbeeldingen deelt, heb je die niet? Dan ben je dat waarschijnlijk zelf. Je kunt overigens ook door op een groep te klikken en 'inkomende media opslaan' te kiezen, bepalen of je van specifieke groepen wel of geen media wilt opslaan.
Houd in het vervolg deze Top 5 WhatsApp tips en tricks bij de hand en je zult een stuk rustiger en veiliger door het leven gaan dan vroeger. Veel plezier met appen!

Populair Nieuws

Laatste Reacties