Hearthstone Smartphone Review - Een kaartspel in je broekzak

  Al meer dan een jaar verzamelen we enthousiast digitale pakjes kaarten met Hearthstone: Heroes of Warcraft. De zojuist gelanceerde versie voor smartphones maakt het nog lastiger om te stoppen met spelen, maar is deze mobiele editie net zo goed als die op je PC en tablet? Lees het in deze Hearthstone smartphone review.

  De tabletversie van Hearthstone had relatief weinig bijzonders om het lijf. Het was simpelweg een kopie van de game die je ook op je laptop of PC kunt spelen, maar dan met een touchscreen. Helemaal niks mis mee, maar voor de kleinere schermen van smartphones moesten er wat slimme beslissingen gemaakt worden, die de game op een handige manier geschikt maken voor een klein display.

  Hearthstone smartphone review

  De Hearthstone speeldoos

  Dat zie je meteen al als je de game voor het eerst opstart. De grote Hearthstone ‘speeldoos’ is gewoon aanwezig, maar vrijwel direct wordt er ingezoomd, zodat je vingers gemakkelijk de juiste opties aan kunnen klikken.

  Ook zijn er kleine menubalken toegevoegd voor de Store, het bekijken van je collectie en het openen van nieuwe pakjes kaarten. Het zit allemaal redelijk dicht op elkaar gepakt, maar dat kan ook niet anders als je slechts de ruimte van een smartphonedisplay hebt om mee te werken.

  Als je daadwerkelijk begint met een wedstrijd, zul je ook de nodige veranderingen zien. De linker bovenhoek en rechter onderhoek van het spelbord zijn ingeruimd om je hand met kaarten weg te stoppen, en dat van je tegenstander.

  Hearthstone smartphone review

  Even oefenen

  Zodra je aan zet bent, of gewoon de kaarten in je hand wilt bekijken, kun je deze kaarten door erop te tikken ‘uitvergroten’ en vullen ze de hele onderkant van je scherm. Handig, want om je Hero Power te gebruiken en Emotes te versturen (Well Played!), zul je de kaarten geminimaliseerd moeten hebben.

  Dit vergt wat oefening, zeker als je gewend bent om vlot te spelen op een PC of tablet. Een ander ongemak van het kleinere scherm is het feit dat je sneller de verkeerde vijand aanvalt. Het is ons meerdere keren overkomen dat we onze krachtige Fireball-spreuk op een zwakke minion afvuurden in plaats van op de Hero met 6 Health. Balen, maar niet per se de schuld van de game.

  De basis

  Als je Hearthstone nog nooit gespeeld hebt, verwijzen we je graag door naar onze uitgebreide recensie van de game, al zullen we hier ook kort de basis voor je uitleggen. In Hearthstone nemen twee spelers het tegen elkaar op met een deck van 30 kaarten.

  Iedere speler kiest zijn eigen Warcraft-Hero (mage, warrior, hunter, paladin enzovoorts) en betreedt vervolgens het speelbord met 30 levenspunten. Zodra deze teller 0 bereikt is het spel klaar, maar voordat dit zover is zul je tal van tactische beslissingen moeten maken met Spells, Minions en Secret kaarten.

  Hearthstone smartphone review

  Ideaal voor een snel potje

  Hoewel Blizzard het dus voor elkaar heeft gekregen om een volledige PC-game op een elegante manier naar smartphones te porten (die ook nog eens probleemloos draait), is het niet de ideale manier om Hearthstone te spelen, en dat ligt puur en alleen aan het kleinere schermpje.

  Als je de middelen tot je beschikking hebt, is het dus beter om een laptop of tablet erbij te pakken als je van plan bent om Hearthstone te gaan spelen, maar deze smartphone-versie is juist zo handig voor die momenten waarop je geen tijd of zin hebt in een lange speelsessie.

  Sinds de release van de smartphone-app is het al meerdere keren voorgekomen dat we even snel een potje speelden terwijl we dat anders nooit hadden gedaan. Een rustig kwartiertje in de achtertuin, op de bank terwijl je vriendin een saaie soap zit te kijken of in de trein als het wifi-netwerk het toelaat bijvoorbeeld.

  Hearthstone smartphone review

  Hearthstone Smartphone Review - Hearthstone is er nu altijd!

  Hearthstone zit nu altijd in je broekzak, en het vergt heel wat wilskracht om deze verslavende game er niet bij te pakken op ieder rustig moment. Hearthstone is een jaar na dato immers nog steeds een van de beste games voor je tablet, en het zal dan ook niet lang duren totdat de kaartgame bovenaan de ranglijsten van smartphone-apps te vinden is.

  9

  De plus- en minpunten

  • Hearthstone in je broekzak
  • Volledige PC-game op je smartphone
  • Slimme designkeuzes
  • Ideaal voor korte speelsessies
  • Oefenen om niet mis te klikken

  Hearthstone: Heroes of Warcraft

  Verkijgbaar vanaf 12 march 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.