Hatsune Miku Project DIVA F 2nd Review

  In het Oosten komen er games uit die bij ons vaak niet uitkomen. Dit zijn vaak de typische animé games. De ritmische game Hatsune Miku: Project DIVA F 2nd is een dergelijke game, maar deze komt nu toch onze kant op. In deze review lees je of wij de zang van Miku ook kunnen waarderen.

  Japanners zijn gek als het op games en dingen verzinnen aankomt. Meestal komen uit die Japanse breinen dan ook de meest vreemde, maar vaak ook originele concepten voort. Hatsune Miku past helaas niet in dit straatje. De game bestaat uit gerecyclede concepten in een nieuw jasje, maar het past wel allemaal bij de vocaloid.

  Project DIVA F 2nd review

  Hatsune Miku: Project DIVA F 2nd is typisch animé

  Deze game draait namelijk om een vocaloid, genaamd Hatsune Miku. Deze digitale zangeres wordt ingezet voor kunstmatige liedjes. De software heeft echter vorm gekregen en zo is een diva ontstaan die daadwerkelijk concerten geeft (ja, ook in het echt geeft ze concerten).

  Deze vorm is een anime meisje met blauw haar en de typische Japanse animelook. Je weet wel, kort rokje, ultradun, grote ogen en alles wat er verder bij komt kijken. Ze wordt nog net niet door een gigantische buitenaardse octopus genomen zeg maar.

  De anime liefhebbers kunnen hun hart dan ook ophalen voor deze game, alleen al vanwege deze opzet. Maar Hatsune Miku: Project DIVA F 2nd draait natuurlijk om meer dan alleen de grafische stijl. In de game worden zoals gezegd concerten gegeven door de robot en in concerten wordt gezongen, veel gezongen.

  Project DIVA F 2nd review

  Werkt zoals zoveel ritmische games

  En om dat zingen draait de hele game qua gameplay. Hatsune Miku gaat concerten geven voor een uitzinnig publiek en jij mag voor haar bepalen of ze zingt of niet. Hoe dan? Nou dat is dus simpel; Project Diva F 2nd werkt bijna net zoals je van Guitar Hero en andere ritmegames gewend bent.

  Tijdens een liedje van de cyborg komen er diverse noten voorbij op je scherm. Deze noten moet jij met de zang van Miku en haar vrienden synchroniseren, zodat het robotpopsterretje en haar kornuiten ook daadwerkelijk iets zinnigs zingen. Overal en nergens verschijnen de iconen van de PSVita knoppen op je scherm en er komen noten op af gevlogen.

  Hoe beter je timing, hoe meer punten je krijgt en hoe meer goede noten achter elkaar, hoe sneller je puntenaantal oploopt. Het bekende concept dus, en het moet gezegd worden dat er op dat gebied weinig originaliteit naar voren komt.

  Project DIVA F 2nd review

  Qua moeilijkheidsgraad instelbaar, instap is hoog

  Wat Hatsune Miku Project DIVA F 2nd wel leuk doet, is het gebruik van de PSVita touchscreen. Je moet namelijk bij sommige noten het touchscreen van de handheld gebruiken voor extra punten. Dit zijn de ritmische gedeelten die ook nog eens extra punten opleveren. Leuk leuk.

  Ook krijg je meer punten voor een juist aangeslagen noot als je de moeilijkheidsgraad opschroeft. De game is al redelijk pittig op de normale stand en je kunt dan ook voor Easy kiezen, maar de echte Die Hard kan ook voor Extreme gaan.

  Op de Easy stand werkt Project DIVA F 2nd met maar één toets, maar op de Extreme stand gaat alles razendsnel en werk je met bijna alle PSVita toetsen. Dit laatste is dan op nog eens in alle combinaties door elkaar gehusseld en heeft als enige logische gevolg blaren op je vingers en bloedvlekken op je scherm.

  Project DIVA F 2nd review

  Redelijk aantal liedjes en extras

  Natuurlijk is een ritmische game wel leuk enzo, maar zonder liedjes kom je niet ver. Hatsune Miku: Project DIVA 2nd heeft de beschikking over maar liefst 40 Japanse popnummers. In het begin van de game heb je nog niet alle nummers tot je beschikking, maar deze komen gaandeweg tevoorschijn. Wat dat betreft is de game dus goed voorzien.

  Aan het einde van ieder lied krijg je je puntenaantal te zien. Je ziet dan ook of je het goed hebt gedaan en door bent in de game, of dat je jammerlijk gefaald hebt en nog eens moet. Bovendien kun je, als je het goed doet, een aantal leuke dingen vrijspelen.

  Zo kun je een concert van Hatsune Miku bekijken of een andere stem en andere kleding kiezen, als je het lied nog een keer speelt. Leuke toevoegingen voor de liefhebber, maar uiteindelijk doet het vrij weinig met de game.

  Een paar leuke dingen die Project DIVA F 2nd wel biedt zijn de online compositiemodus, waar je een eigen nummer kunt maken, en de DIVA modus, waarin je met de personages aan de slag kunt.

  Een leuke game voor animéfanaten, maar niet voor de rest

  Zoals al aangegeven druipt het animéstereotype aan alle kanten van de game af. Hiervan zal een animéfan zeer zeker smullen. Andere mensen die wel van ritmegames houden, maar niks om animé geven komen er met Project DIVA F 2nd echter bekaaid vanaf.

  Project DIVA F 2nd doet namelijk weinig origineels en de nummer zijn in het Japans, dus voor het gros van het westerse volk onverstaanbaar. Daarbij is het instapniveau van de game, al is dat met één toets, redelijk hoog door de snelheid van de game. De game biedt ook wel een paar leuke extra’s, maar deze voegen ook alleen iets toe voor de animéfan.

  6

  De plus- en minpunten

  • Grafisch netjes uitgewerkt
  • Erg leuk voor de fan van anime en Miku
  • Staat bol van liedjes en extra's
  • Voor een wel heel specifiek publiek
  • Extra's voegen niet bijzonder veel toe
  • Tot in de dood gerecycled concept
  • Een immense drukte op je scherm

  Hatsune Miku Project DIVA F 2nd

  Verkijgbaar vanaf 21 november 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.