Guitar Hero Live Review - Keep rockin'!

  Het is een behoorlijke tijd stil geweest rondom Guitar Hero, maar we kunnen eindelijk weer aan de slag. Met een geheel nieuwe game en nieuwe gitaar moet de franchise een comeback maken. Of dat gelukt is, lees je in de Guitar Hero Live review!

  Dat alles nieuw is in Guitar Hero Live wordt al snel duidelijk. Bij het opstarten moet je wat instellingen doornemen en krijg je gelijk de tutorial voor je kiezen. Hierdoor weet je direct hoe de nieuwe Guitar Hero werkt en hoe de nieuwe gitaar-controller werkt. Na een set van drie nummers ben je klaar voor het echte werk. Kom maar op met die festivaloptredens!

  Guitar Hero Live

  Guitar Hero Live is opgedeeld in twee gedeeltes: Guitar Hero Live en Guitar Hero TV. Die eerste is de verhaalmodus. Je bent de gitarist in verschillende fictieve bands op de verzonnen festivals Rock the Block in de U.S.A. en SoundDial in het V.K. Elke band waar je in speelt, doet een set van drie of vier nummers achter elkaar. Dit gebeurt op verschillende podia van het festival en rond andere tijden in de avond.

  Dit is expres gedaan zodat je optredens hebt in het licht en donker. Binnen en buiten de tenten. Want waar de verhaalmodus om draait is de live ervaring. Alles is echt. De band en het publiek. Voor elk nummer zijn vervolgens twee scenario's opgenomen. Een waarin het goed gaat en een waarin het slecht gaat. Je merkt dat je switcht tussen de twee wanneer je beeld even wazig wordt.

  Hoewel de connectie met de band wat minder aanwezig was, voelde de connectie met het publiek heel vet. Iedereen juicht en zingt mee met de bekende stukjes. Het doet ook echt even pijn wanneer het publiek ineens stilvalt, omdat je faalt. Het loont dan ook om sommige nummers een keer op z'n makkelijkst te spelen. Enkel zodat je op de omgeving kan letten. Dan zie je bijvoorbeeld ineens een crowdsurfer die wordt weggedragen door de bewaking.

  Het Live-gedeelte is tof uitgewerkt, maar het betekent ook een nadeel voor de Quickplay-modus. Het is immers enorm veel werk om voor elk nummer twee scenario's op te nemen. Hierdoor zijn er offline maar 42 nummers speelbaar. Wat erg weinig is in vergelijking met de voorgangers van Guitar Hero Live. Gelukkig is er nog Guitar Hero TV, maar daarover later meer.

  Guitar Hero Live Review

  Geheel nieuwe gitaar

  Om te rocken heb je natuurlijk een gitaar nodig en die oude dingen van een paar jaar geleden kun je niet meer gebruiken. Ontwikkelaar FreeStyleGames heeft de gitaar vernieuwd. Er zijn nu zes knoppen in twee rijen van drie. In plaats van vijf knoppen naast elkaar. Een andere nieuwe knop zit onderaan de gitaar; de Guitar Hero TV Menu-knop. De overige dingen zijn onveranderd gebleven.

  Die nieuwe manier van zes knoppen is in het begin enorm wennen. De onderste drie zijn op je scherm de witte plectrums en de bovenste drie de zwarte plecturms. Wanneer je ze allebei tegelijk in moet drukken, onder en boven, zie je een zwart/wit vierkant. De blauw omringde noten met bliksem geven je weer starpower en de geel omringde noten geef een notestreak aan.

  Waar je aan moet wennen zijn de nieuwe toetsencombinaties. Zo moet je bijvoorbeeld met je wijsvinger onder en boven in drukken, met je middelvinger alleen onder en met je ringvinger alleen boven. En dan vervolgens nog afwisselend in een razend tempo op expert. Als je eenmaal gewend bent, voelt het wel veel realistischer aan en ben je blij dat je geen vijf knoppen meer hebt. Je pink hoeft zich ook geen zorgen meer te maken.

  Het enige gemis in Guitar Hero Live is de afwezigheid van de basgitaar en drums. Het zingen is ook meer een gimmick voor tijdens feestjes. De game is puur gericht op de gitaar en dat is in ieder geval goed gelukt. Being a rockstar never felt so real!

  Guitar Hero Live Review

  Opnieuw expert worden

  Door de nieuwe toetsencombinaties is het ontzettend moeilijk om op expert te spelen. Ook al kon je dat voorheen wel. Je kunt het wel doen, - Aangezien je niet af kunt gaan in Guitar Hero Live, je wordt enkel uitgejoeld - maar je score zal niet hoog zijn. Je kunt beter een stapje lager beginnen op advanced om te wennen aan de toetsen, omdat het op dat niveau ietsje langzamer gaat.

  Nog een stapje lager is regular, het startersniveau. Hieronder zitten nog casual, waarbij je alleen witte noten krijgt, en basic, waarbij je alleen maar je Strumbar hoeft te gebruiken. Voor iedereen is er dus een niveau! Dat Guitar Hero Live voor iedereen is gemaakt, zien we ook terug in de verschillende soorten muziek. Van metal tot rap en van dubstep tot indie. Alles zit erin.

  In de verhaalmodus zijn de genres ook handig bij elkaar in dezelfde set gezet. Hierdoor is de band en het publiek ook echt aangepast op wat je aan het spelen bent. Van meisjes met bloemetjes bij de indiemuziek tot echte rockers bij de metalmuziek. Nadeel is wel dat je elk nummer een keer gedaan moet hebben om hem vrij te spelen voor de Quickplay-modus.

  Guitar Hero Live Review

  Guitar Hero TV

  Het laatste onderdeel dat aan bod komt is Guitar Hero TV, het online gedeelte. Hier zijn twee kanalen (ergens na de release als het goed is drie) die constant nummers afspelen. Je kiest een van de kanalen en begint gelijk mee te spelen met het huidige nummer. Om het half uur of heel uur wordt er van genre gewisseld. De achtergrond wordt gevuld met videoclips van de nummers.

  Guitar Hero TV is enorm verslavend door het tempo waarin de nummers afgespeeld worden. Je blijft maar doorgaan. Zelfs muziek waar je normaal niet van houdt is goed uitgewerkt. Het feit dat je hier ook splitscreen kunt spelen maakt het heel vet. Anders had je maar 42 nummers om samen te spelen. FreeStyleGames blijft hier ook nieuwe nummers toevoegen.

  Om een nummer on demand te spelen moet je jammer genoeg een Play-munt gebruiken. Deze kun je kopen met de punten die je behaalt tijdens het spelen van Guitar Hero TV of met echt geld. Verder kun je andere Highways en Player Cards vrijspelen door je account te levelen. Binnenkort kun je nog een special verwachten die nog dieper op Guitar Hero TV in gaat om alles helemaal duidelijk te maken.

  Guitar Hero Live Review

  Guitar Hero Live Review - Keep rockin'!

  Guitar Hero Live zorgt voor een sterke comeback voor de franchise. Het is realistischer dan ooit en Guitar Hero TV is enorm verslavend. De nieuwe gitaar is even wennen, maar speelt uiteindelijk stukken beter dan de oude versie. Het enige gemis is de rest van de band en het offline gedeelte komt wat mager over. Terwijl aan de titel van de game te zien daar toch de focus zou moeten liggen.

  De game heet immers Guitar Hero Live en dat Live-gedeelte telt maar 42 nummers. Een tikkeltje te weinig als je het ons vraagt. Gelukkig is het nog steeds supertof om te spelen en pakt de multiplayer Guitar Hero TV verrassend goed uit. FreeStyleGames zet met Guitar Hero Live een ijzersterke game neer waarmee je je vingers weer veel te veel gaat bezeren.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Nieuwe gitaar
  • GH Live realistisch uitgewerkt
  • GHTV erg verslavend
  • Veel soorten muziekgenres
  • Weinig offline nummers
  • Rest van de band ontbreekt

  Guitar Hero Live

  Verkijgbaar vanaf 23 october 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.