Dior & I Review (DVD) - Raf Simons in de schijnwerpers

Review
donderdag, 22 oktober 2015 om 23:49
xgn google image
Dior & I is een documentaire die uit is op DVD waarin het verhaal verteld wordt van Raf Simons. Simons is namelijk sinds 2012 de nieuwe artistieke directeur van Dior en kan hij omgaan met alle verwachtingen en spanningen? Lees het in onze Dior & I review. Vanavond werd bekend dat Simons stopt bij Dior.
Al gauw wordt één ding duidelijk als je deze documentaire opstart: Simons is niet dol op de pers. Hij leeft liever een leven in de schaduw dan dat hij volop in de schijnwerpers staat. Maar die wens kan niet in vervulling opgaan als je opeens de nieuwe directeur van Dior bent, hét modehuis. Bovendien zijn -natuurlijk- alle lampen op hem gericht als hij werkt aan zijn eerste modeshow voor Dior.
Wat interessant is in deze documentaire is dat we naast Simons tussendoor beelden en uitspraken krijgen van Christian Dior, de Franse modeontwerper die wereldfaam kreeg met zijn visie op mode. Tevens interessant is hoe er mensen in de documentaire zitten die zo goed als hun hele leven echt een hart voor de zaak hebben: zij werkten al voor het modehuis onder leiding van Dior en doen dat nog steeds bij Simons.

Door en door Dior

Zodra deze mensen geïnterviewd worden heb je totaal niet het idee dat het om een simpel verkooppraatje gaat om de documentaire goed te doen, maar krijg je écht het gevoel dat ze Dior in - en uitademen. Dat modehuis is hun wereld, hun hele leven. Het is prachtig om te zien.
Maar de focus ligt niet zozeer op deze medewerkers, maar vooral op Simons. Hij moet namelijk zijn eerste haute couturecollectie creërend. De documentaire Dior & I neemt je als kijker mee langs alle processen, hoe er mode bedacht wordt, aangepast worden tot aan de modeshow zelf.
dior & i review

Ontwerpproces in beeld

Alles begint eerst met een goed idee. Het modehuis heeft heel wat mensen in dienst die allemaal hun eigen taak hebben. Diverse mensen ontwerpen en dan is het Simons die daar zijn blik opwerpt, dingen afkeurt, met ideeën komt en vanuit daar worden er weer andere mooie dingen verzonnen en gemaakt. Je ziet hoe mensen helemaal blij zijn als een idee van hun verder gebruikt wordt voor de modeshow, wat heel begrijpelijk is.
Wat de documentaire ook goed toont is de druk die erbij komt kijken om een modeshow werkelijkheid te laten worden. Als op het laatste iets gewijzigd wordt in een ontwerp van een jurk, dan kan het zomaar zijn dat een naaister onophoudelijk door moet naaien. Ja, zelfs tot diep in de nacht. Want het zijn dingen die helemaal met de hand gemaakt worden. Iets waar je niet altijd bij stilstaat.
dior & i review

Onder druk

Net zo hectisch is de uitvoering van Simons idee. Hij had bedacht om diverse zalen te maken waarin elke zaal een decor kreeg van bloemen. Elke kamer moest andere bloemen aan de muren hebben. Een hels karwei. Want er moeten mensen zijn die al die bloemen één voor één gaan ophangen en dat moet strak getimed worden. Want dagen van te voren bloemen ophangen kan niet, dan zijn ze allang dood.
De spanning is dan ook vaak op het gezicht van Simons te zien. Zeker op het einde, een paar minuten voordat zijn mensen op moeten voor de show heeft hij het niet meer. Er hangt een druk op zijn schouders en de pers, iedereen, zal een mening over hem hebben. Regisseur Tcheng brengt dit goed in beeld.
dior & i review

Speciaal voor modefans

Dior & I geeft dan ook een mooi inkijkje, maar is wel écht voor mensen die wat met mode hebben of meer wil weten over de huidige koers die het modehuis vaart. Want meer dan dit heeft de docu niet te bieden en daarmee is de film wel gericht op een niche publiek. Soms een tikkeltje saai omdat er niet veel bijzonders gebeurt, maar met de rode draad zit het wel snor. En de uitvoering is dus ook prima verzorgd.
Cijfer: 7

Populair Nieuws