Guardians of the Galaxy Review

  Superhelden zijn inmiddels razend populair. Marvel komt om de haverklap met nieuwe films aanzetten met daarin onze favoriete helden. Vanaf morgen draait Guardians of the Galaxy in de Nederlandse bioscopen. Kan deze nieuwe groep superhelden tippen aan de successen van de andere Marvel films?

  Hoewel Guardians of the Galaxy zich in hetzelfde universum afspeelt als The Avengers, zien we geen oude bekenden terugkomen in deze film en is ook S.H.I.E.L.D. (nog) niet aanwezig. Guardians of the Galaxy is een film die vooral om het ontstaan en de introductie van de Guardians gaat, zodat iedereen na afloop is klaargestoomd voor een nieuwe Marvel serie met waarschijnlijk een hoop sequels.

  Eigenaardig artifact

  In Guardians of the Galaxy volgen we Peter Quill, die vlak na de dood van zijn moeder wordt ontvoerd door aliens. 26 jaar later noemt Peter zichzelf ‘Starlord’ en reist hij met zijn eigen ruimteschip door het heelal om waardevolle spullen te stelen en door te verkopen. Zonder het zelf te weten komt hij hierdoor in aanraking met een eigenaardig artifact waarvan hij niet de enige is die het wil hebben.

  Ronan, een kwaadaardige alien van de planeet Kree, wil het artifact tevens graag hebben. Hij heeft een deal gesloten met Thanos om hem het artifact te brengen. Thanos is een slechterik die tijdens deze film op de achtergrond blijft, maar in latere Marvel films zeker nog aan bod zal komen. We zien hem tijdens Guardians of the Galaxy een paar keer middenin de ruimte op een troon zitten die deels in het duister is gehuld, maar daar blijft het ook bij.

  De vijf Guardians of the Galaxy

  Uiteraard komt Peter dankzij het artifact in de diepste problemen terecht. Tijdens zijn chaotische trip wordt hij samen met een pratende boom (Groot), een pratende wasbeer (Rocket) en een groene dame (Gamora) in de gevangenis gegooid. In deze gevangenis leren de vier elkaar kennen.

  Zo blijkt dat Gamora in opdracht van Thanos op Peter uit was om het artifact van hem te stelen. Maar Gamora is helemaal niet van plan om Thanos te gehoorzamen. Omdat Thanos haar thuisplaneet heeft vernietigd, is ze uit op wraak. Ze heeft een koper gevonden die het artifact voor een enorm geldbedrag van haar wil overnemen. Rocket en Groot waren simpelweg uit op de bounty die op Peters hoofd stond.

  Peter verleidt iedereen om samen een team te vormen, te ontsnappen uit de gevangenis en het artifact naar Gamora’s koper te brengen. Uiteraard om uiteindelijk de buit te verdelen. Tijdens hun ontsnapping voegt ook Drax zich bij het team. Ronan heeft zijn familie vermoord en hij hoopt wraak op hem te kunnen nemen als hij bij Gamora blijft rondhangen.

  Complete chaos

  Zo vormt zich voor het eerst een team dat zich later Guardians of the Galaxy zal noemen. We volgen ze in deze film tijdens hun chaotische trip door de ruimte, terwijl Ronan en andere vijanden ze op de hielen zitten. Het is geen verrassing dat het met al deze chaos en verwarring uiteindelijk neerkomt op het voorkomen dat Ronan een complete planeet vernietigt.

  Geweldige superhelden

  Hoewel de film dynamisch genoeg is om geen minuut te vervelen, is het niet het verhaal dat Guardians of the Galaxy zo sterk maakt. Het zijn de vijf nieuwe superhelden die het enigszins voorspelbare verhaal omhoog trekken. In één keer vijf nieuwe superhelden leren kennen en liefhebben klinkt misschien als veel, maar er is er geen eentje die niet in staat is je hart te stelen.

  Hoewel Vin Diesel als Groot maar één zin in de hele film constant herhaalt (“I am Groot!”), is zijn personage steengoed in elkaar gezet. Ook Rocket, ingesproken door Bradley Cooper, weet zijn karakter uitstekend naar voren te brengen. De samenwerking tussen de echte acteurs en de twee computeranimaties is zo goed gedaan, dat je helemaal vergeet dat Rocket en Groot er niet écht staan.

  Lekker gewoon

  Wat Guardians of the Galaxy ook speciaal maakt, is het gebrek aan daadwerkelijke superkrachten. De vijf Guardians zijn allemaal doodnormale inwoners van verschillende planeten. Uiteraard heeft elk buitenaards ras zijn eigen genetische voordelen, maar dat we met vijf ‘gewone’ helden te maken hebben is al snel duidelijk. Er worden constant hilarische blunders gemaakt en ook de denkwijze van de Guardians is niet bepaald heldhaftig. Ze zijn immers allemaal uit op geld of wraak.

  Lachen om Starlord & Co

  Het is de humor van de vijf helden die deze film een bezoekje aan de bioscoop waard maakt. Je ligt meerdere malen in een deuk, al is het soms maar om de kurkdroge opmerkingen van onze ‘Starlord’, of de manier waarop Groot “I am Groot!” zegt. Dat er aan het eind van de film duidelijk wordt gemaakt dat we nog een vervolg krijgen, vinden we dan ook helemaal niet erg.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Geweldige humor
  • De vijf Guardians zijn steengoed
  • Samenwerking tussen acteurs en animatie is uitstekend
  • Verhaal is vrij voorspelbaar

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.