Gold Review (Blu-ray) - Middelmatig tussendoortje

  In maart konden wij Matthew McConaughey op het grote scherm zien in zijn nieuwe film Gold. Ondertussen is de film alweer verkrijgbaar op Blu-ray en DVD. Kortom, het perfecte tijdstip om te gaan goudzoeken! In deze Gold Review nemen wij een kijkje of dit tripje ook echt goud wist op te leveren.

  Het waargebeurde verhaal van Gold gaat over 'een man met een droom'. En dan bedoelen wij niet een visie die werkelijkheid gemaakt moet worden. Nee, Kenny Wells (Matthew McConaughey) heeft letterlijk een droom over zijn ontmoeting met Mike Acosta (Edgar Ramirez) & het vinden van goud. Deze droom zorgt ervoor dat Kenny met zijn laatste geld naar Indonesië vliegt in de hoop op een goede vondst.

  Op de automatische piloot

  Matthew McConaughey heeft de laatste jaren een hoop goede acteerprestaties neergezet. Kijk naar Interstellar (2014) of de HBO serie True Detective (2014). Het is daarom jammer dat zijn vertoning van Kenny Wells vaak de plank misslaat. McConaughey staat simpelweg op de automatische piloot en doet zijn ding. Zijn acteerpresatie bungelt nooit naar de slechte kant, maar is in sommige scènes wel enorm 'over the top'.

  Zijn acteerprestatie gaat gepaard met het feit dat zijn personage Kenny Wells geen enorme indruk achterlaat. Kenny is niet snel tevreden, vaak onvriendelijk en straalt niet de charme uit die we van McConaughey gewend zijn. Gelukkig wordt de cast versterkt door Bryce Dallas Howard als Kay, de vriendin van Kenny.

  Het is namelijk Bryce Dallas Howard die de meeste indruk achterlaat als de vriendin van Kenny. In de gelimiteerde tijd die ze heeft op het scherm zet de actrice een vrolijke charmante dame neer. In de tweede helft van de film krijgt ze ook een paar dramatische scènes voorgeschoteld. Alles bij elkaar maakt Kay het meest sympathieke personage die de film te bieden heeft.

  Gold Review

  Weet zowel razendsnel als langdraadig te zijn

  Het concept van Gold is zeker interessant. Alleen is de uitvoering die de film neerzet zacht uitgedrukt nogal 'zwakjes'. Gold kiest er namelijk voor om razendsnel door het verhaal te gaan. In het eerste half uur zit Kenny Wells al (onsuccesvol) goud te zoeken in Indonesië. De opzet voor het verhaal is zoals eerder gezegd gebaseerd op een enkele droom. De film propt zoveel in de eerste helft van de film dat je denkt dat het verhaal al aan het afronden is.

  De tweede helft van Gold is op wonderbaarlijke wijze het tegenovergestelde. Specifiek het laatste half uur voelt alsof deze tijd aan het rekken is om de speelduur langer te maken. Zo zien we enkele momenten voorbijkomen waar het beeld even zwart wordt en je de film had kunnen eindigen.

  Gold had kunnen profiteren van een betere focus. De propvolle eerste helft van Gold had uitgebreid moeten worden naar bijna de gehele film. Met de laatste tien minuten om het verhaal mooi af te ronden. Hoe het nu staat laat het einde van Gold je achter met enkele vragen die niet zijn beantwoord.

  Absurde (maar hilarische) gebeurtenissen

  Gold is absoluut een achtbaan als het gaat om de gebeurtenissen. De film is voor het grootste gedeelte enorm serieus, maar de tweede helft bevat zeker een paar lachwekkende momenten. Zo zien we Kenny naakt uit een bubbelbad stappen en zich voorstellen aan Mark, één van de meest succesvolle goudzoekers ter wereld.

  De meest hilarische scène zit wederom in de tweede helft van de film. Kenny moet namelijk 'ballen' tonen om een deal rond te krijgen voor zijn bedrijf. Op welke manier moet hij dit doen? Door een grote kooi in te stappen met een tijger! De afloop van deze scène is zo absurd dat je er wel om moet lachen.

  Gold is nu verkrijgbaar op Blu-ray en DVD. Ook op dit gebied had meer aandacht besteed kunnen worden. De Blu-ray ziet er goed uit, maar bevat naast de film geen andere content. Gold heeft veel gefilmd op locatie. Om deze reden hadden wij een interessant kijkje achter de schermen wel gewaardeerd.

  Gold Review

  Gold Review - Het goud is hier niet gevonden

  Al met al geeft Gold ons een sterke acteerprestatie van Bryce Dallas Howard, een interessant concept en een paar hilarische scènes. Gold is geen klapper, maar ook geen complete misser. Een middelmatig tussendoortje voor de zondagmiddag.

  5.5

  De plus- en minpunten

  • Acteerwerk van Bryce Dallas Howard
  • Interessant concept
  • Enkele hilarische scènes
  • Omgevingen
  • Matthew McConaughey op de automatische piloot
  • Grijpt nooit de volledige aandacht
  • Zowel razendsnel & langdradig
  • Laat je met onbeantwoorde vragen achter

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.