Top 5 beste AI in films - Lerende robots zijn bloedlink!

Article
zondag, 24 september 2017 om 9:20
xgn google image
De nieuwe iPhone X is te ontgrendelen door jouw gezicht te scannen. Daar is een AI functie voor nodig. Die is nu nog simpel ontworpen, maar wat als deze besluit de wereld over te nemen? Wij zetten de 5 beste AI in films voor je op een rijtje om te laten zien wat er dan zal gebeuren!

5. I, Robot

Een heel moeilijk kijkende Will Smith speelt in I, Robot een politieagent. Eentje met een gigantische haat jegens de robots die tegenwoordig deel uitmaken van onze samenleving. Weliswaar als hulpjes, maar je ziet ze overal.
Smith heeft het niet zo met de tinnen blikjes en dat laat hij merken ook. De reden daarvoor wordt gedurende de film uitgelegd, maar tot die tijd is Smith eigenlijk alleen een hele boze man.
De robots in de films zijn dus voornamelijk terug te vinden als hulpjes in het huishouden. Geprogrammeerd om behulpzaam te zijn, is er eigenlijk geen gevaar te vinden. Totdat de bedenker van de robots plots uit een raamt vliegt en er een robot verdacht wordt van moord.
Waar iedereen denkt dat het gaat om een enkele defecte machine, ruikt Smith onraad. Uiteindelijk blijkt dat de robots inderdaad in staat zijn zelf besluiten te nemen en dat twee van de regels die zij mee hebben gekregen elkaar tegen kunnen spreken. Vervolgens mogen zij zelf de keuzes maken. En dat is het begin van het einde.
Een goed voorbeeld waarom sommige dingen gewoon door mensen gedaan moeten blijven worden. Dat spraakbestuurde systeem om thuis de lampen aan te doen is misschien wel leuk, maar wat nou als de AI besluit zelf te bepalen wanneer de lampen aan moeten en de deuren open? Daarom vind je I, Robot terug op de vijfde plaats in de lijst met beste AI in films.

4. Terminator

Het is lastig te missen in de Terminator films. Robots die proberen een mens te vermoorden om zo hun positie in de toekomst te versterken. Wie er even over nadenkt, komt natuurlijk tot de conclusie dat om die toekomst te krijgen, de persoon wel moet overleven. En inderdaad, dat gebeurt ook.
Deze tijdsparadox is trouwens niet alleen onderdeel van de Terminator films. Ook in Source Code vindt iets soortgelijks plaats, immers zou je met een aangepaste toekomst niet het oude verleden behouden. Toch?
In Terminator boeit dat gelukkig mateloos weinig. Het draait natuurlijk vooral om de gigantische hoeveelheid actie die van het doek knalt. Want als Arnold Schwarzenegger een moordlustige robot speelt, dan weet je dat het genieten is geblazen! Arny zien we trouwens ook in de vijfde Terminator weer terug, zoals bleek uit de trailer waar wij eerder een bericht over schreven.
120243

3. Tron

Computers zijn bloedlink. Tenminste, als we het verhaal van Tron mogen geloven. In de film gaat Virtual Reality nog een stapje verder en is het mogelijk om in de computer te worden gezogen. Vervolgens ben je een programma in de chipsets van de PC. Vet, maar ontzettend gevaarlijk.
In Tron is de PC het speelveld en heeft een programma de functie als leider op zich genomen. In eerste instantie bedoeld om de wereld in de PC een beetje fatsoenlijk te maken, leert het uiteindelijk dat de minder productieve programma’s beter gewist kunnen worden.
Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar tja, eenmaal in de PC blijkt het lastig om terug te keren naar de bewoonde, menselijke wereld. Zeker als een programma de macht over heeft genomen en de toegangsweg blokkeert.
Het moraal van het verhaal is dus simpel. Geef geen functies uit handen aan AI die ertoe kunnen leiden dat ze gaan nadenken. Dat loopt in geen één film goed af, dus probeer het ook maar niet in het echte leven.

2. Artifical Intelligence

AI staat uiteraard voor Artificial Intelligence. Een film met exact die naam kan uiteraard niet ontbreken in de lijst met beste AI in films; een film waarin een robot dient als tijdelijke vervanger van een ziek kind.
Het probleem van deze robot is tegelijkertijd ook de reden dat ze gemaakt zijn; ze kunnen gevoelens tonen. In dit geval gaat het om liefde. De ouders van het zieke kind kunnen hun liefde ‘kwijt’ bij de robot en de robot kan de ouders bezighouden totdat het echte kind weer beter is.
Uiteraard zorgt het voor problemen zodra het kind van de ouders weer beter is. De robot is te lang onder de indruk geweest dat hij eens mens is, dat hij ook daadwerkelijk een mens wil worden. Een lastige film met een sterke rol van Haley Joel Osment als robot David.

1. Ex Machina

De film Ex Machina (hier te krijgen op blu-ray) draait om de zogenaamde Turingtest. Die houdt in dat een objectief persoon moet bepalen of iemand wel of geen bedrieger is. In dit geval gaat het erom of een gemaakte robot wel of niet voldoet aan de criteria van een AI.
We zullen de film niet voor je spoilen, maar kunnen wel beloven dat het einde van de film behoorlijk onverwachts komt. En gek genoeg is het ook best logisch. Immers zullen robots, indien ze de mogelijkheid tot leren van ons mensen krijgen, er altijd op vooruit gaan.

Beste AI in films - Welke titel is het vermelden waard?

Dit zijn slecht vijf van de beste AI in films, waarin robots je het leven zuur maken. Is er een titel waarvan jij vindt dat deze ook thuishoort in dit rijtje? Laat het dan zeker even weten in de reacties!