Ghost Recon Wildlands Fallen Ghosts DLC Review - Een nieuwe vijand

  Na Narco Road ontvangt Ghost Recon Wildlands met Fallen Ghosts zijn tweede grote uitbreiding. Ditmaal neem je het op tegen een nieuwe factie die nog sterker is dan de Santa Blanca kartel. Bereid je dus maar voor op een heftige strijd. Deze Ghost Recon Wildlands Fallen Ghosts DLC review bespreekt wat je precies kunt verwachten.

  Het is nog geen drie maanden geleden sinds Ghost Recon Wildlands in de winkels ligt, maar het is nu al tijd voor de laatste grote DLC voor de open wereld shooter. In De Ghost Recon Wildlands Fallen Ghosts DLC reis je nog een keer af naar Bolivia om de bevolking daar te verlossen van de onderdrukking.

  En ditmaal is het niet de Santa Blanca kartel die het de mensen het leven zuur maakt. Na het verslaan van opperbaas El Sueño is Bolivia onder druk komen te staan en het aanwezige Unidad leger heeft het maar moeilijk met het bewaren van de rust in het land. Daarom heeft de groep hulp gevraagd aan een externe partij.

  Deze nieuwe factie is ‘Los Extranjeros’, een militaire groepering die maar wat graag versterking biedt aan Unidad en er tevens een eigen agenda op na houdt. Zo worden de drugspraktijken die samen met Santa Blanca zijn stopgezet doodleuk weer opgepakt, zonder dat iemand ze tegenhoudt. Tijd dus voor de Ghosts om een laatste keer de helpende hand te bieden.

  Ghost Recon Wildlands Fallen Ghosts DLC Review

  Een nieuw karakter met nieuwe wapens

  Net als in de Narco Road DLC doe je dit wederom in een nieuw gebied met een nieuw karakter. Een ieder die dus hoopte dat zijn of haar karakter uit de basisgame wederom te gebruiken viel, komt bedrogen uit. Je begint de Fallen Ghosts DLC wel meteen op level 30, waarbij alle standaard upgrades reeds zijn vrijgespeeld.

  Dit is natuurlijk handig als je samen wil spelen met vrienden die nog niet zo ver zijn in de normale game als jij, maar het doet het werk dat gestoken is in het vrijspelen van content in de normale game geen eer aan. Content die je tijdens het spelen van het hoofdverhaal hebt vrijgespeeld kun je namelijk niet gebruiken in de Fallen Ghosts DLC.

  Daarentegen moet je het doen met de keuze uit wapens die de uitbreiding zelf aanbiedt. Gelukkig zitten hier wel interessante schietijzers tussen en wordt er tevens een aantal nieuwe wapens aangeboden. Zo is het zeker niet verkeerd om een kruisboog met exploderende pijlen rond te zwaaien in de digitale variant van Bolivia.

  Ghost Recon Wildlands Fallen Ghosts DLC Review

  De sterkste vijand tot dusver

  Maar hoe leuk zulke wapens ook zijn, stealth is in de Fallen Ghosts DLC belangrijker dan ooit tevoren. Dit omdat ‘Los Extranjeros’ nog sterker en dodelijker is dan de Santa Blanca-leden die je normaliter tegenover je hebt staan. In totaal zijn er vier nieuwe vijanden terug te vinden in de uitbreiding.

  Zo kunnen sluipschutters je met een enkel schot neerhalen, zijn bepaalde soldaten zo bepantserd dat alleen een hoofdschot dodelijk is en zijn er tegenstanders met optische camouflage, die niet met het blote oog te spotten zijn. Jouw warmtesensor is in de DLC daarom ook een veelgebruikte gadget.

  Mede doordat de vijand zo sterk is geworden, is het cruciaal om zo stil mogelijk te werk te gaan. Waar je in Ghost Recon Wildlands en ook de eerste Narco Road DLC ook met wat meer bombarie het gevecht in kunt gaan, zal je in de Fallen Ghosts DLC al snel het loodje leggen als je guns blazing de confrontatie aangaat met ‘Los Extranjeros’.

  Ghost Recon Wildlands Fallen Ghosts DLC Review

  Fallen Ghosts biedt meer van hetzelfde

  Met in totaal drie gebieden, vijftien missies en vier bazen is de opzet van de uitbreiding wel vergelijkbaar met de normale game. Elk gebied wordt wederom geleid door een commandant en zodra alle drie de gebieden bevrijd zijn, ga je op jacht naar de opperbevelhebber. Van begin tot eind bent je zo’n zeven uur bezig om orde op zaken te stellen.

  En die paar uur worden verder opgevuld met de bekende missies: dood persoon X, vernietig kamp Y. Het is allemaal niet bijster origineel, maar zodoende biedt de Fallen Ghosts DLC wel meer vermaak voor fans van de originele game. Iets wat de Narco Road DLC helaas niet voor elkaar wist te krijgen.

  Zo zijn jouw AI-teammaten na hun afwezigheid in de eerste DLC nu weer van de partij. Zodoende kan je weer op de been geholpen worden als je een keer te veel kogels vangt. Toch blijft ook de Fallen Ghosts DLC het leukst om te spelen met menselijke teamgenoten. Dit omdat de AI nog altijd niet veel uithaalt en dikwijls staat toe te kijken hoe jij het zware werk doet.

  Ghost Recon Wildlands Fallen Ghosts DLC Review

  Geen imponerend slotstuk

  De Fallen Ghosts DLC vindt dan ook zeker niet opnieuw het wiel uit. In grote lijnen doe je op kleinere schaal hetzelfde als wat je reeds een twintigtal uren in de standaardgame hebt gedaan. Je jaagt op informatie over de baas van een streek, vindt hem en schakelt hem uit. Het grootste verschil is hierbij de vijand, die een stuk meer uitdaging biedt.

  Toch word je op die manier ook gelimiteerd in de manier waarop je kunt spelen. Zo is het bijna verplicht om te sluipen, want anders lig je al snel dood op de grond. Ook het feit dat je niet jouw eigen wapens en karakter kunt gebruiken is zonde. Al met al is Fallen Ghosts DLC leuk voor wat extra uurtjes schietplezier, maar meer hoef je ook niet te verwachten van dit slotstuk.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Nieuwe vijand biedt grootste uitdaging tot dusver
  • Trouwer aan origineel dan vorige DLC
  • Toffe nieuwe wapens om mee te spelen
  • Beginnen met een nieuw karakter
  • Door uitdaging wordt speelvrijheid beperkt
  • Niet bijster origineel

  Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands

  Verkijgbaar vanaf 7 march 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.