De jaarlijks terugkerende release van de Football Manager games zorgt ervoor dat tienduizenden spelers zichzelf maandenlang terugtrekken om de beste voetbaltrainer ter wereld te worden. Regelmatig met succes en dat is deels te danken aan de nieuwe features die Sports Interactive doorvoert. Wat wij ervan vinden lees je in onze Football Manager 2018 review.
Al tien jaar lang heerst Football Manager in het voetbalmanagementgenre. Eerst werd al afgerekend met Championship Manager, de franchise die eerst door Sports Interactive gemaakt werd. En EA’s FIFA Manager werd enkele jaren geleden al met de grond gelijk gemaakt. Niet gek natuurlijk, want Football Manager is één van de meest uitgebreide games die er is.
In Football Manager 2018 is dat niet anders. Je kunt nog steeds met honderden clubs aan de slag gaan en deel gaan uitmaken van een wereldje bestaande uit spelers, trainers, makelaars, voorzitters en officials. En ook dit jaar probeert Sports Interactive de realiteit nog beter na te bootsen met enkele nieuwe features.
Het begin van Football Manager 2018 is niet veel anders dan dat van het vorige deel. Nog altijd moet je kiezen welke competities speelbaar zijn, welke club of land je onder je hoede wil nemen en moet je natuurlijk je manager aanmaken. Niks nieuws onder die horizon dus, behalve als je het belangrijk vindt dat je wat meer opties hebt met betrekking tot het aanpassen van je uiterlijk.
Wanneer je dat alles gedaan hebt krijg je je inbox, wat dient als centrale hub in je managerscarrière, te zien met daarin allerlei welkomsberichten van mensen binnen de club. Ook niks nieuws in dat aspect, wat fijn is voor de ervaren Football Manager speler. Die kunnen namelijk gelijk beginnen met hun vaste routine die ze al jaren aanhouden als ze een nieuwe club binnen stappen. Al begrijpen we dat dit voor nieuwe spelers alsnog overweldigend kan zijn.
Dat die ervaren Football Manager 2018 spelers hun normale routine kunnen aanhouden is te danken aan het gegeven dat Sports Interactive niet veel veranderd heeft aan de structuur van de game. Je kunt via de bekende weg je tactiek bepalen, al is de interface wel licht aangepast. Je kunt gewoon spelers kopen zoals je dat in Football Manager 2017 ook deed en ook andere zaken zijn voor terugkerende spelers makkelijk te vinden.
De vernieuwingen in Football Manager 2018 zitten hem dan vooral in de al reeds bestaande aspecten van de game. Deze zijn nu dieper geworden en geven jou meer feedback over bepaalde zaken.
Eén van die belangrijkste vernieuwingen is te vinden in het scoutingsysteem. De rol van data-analisten, een stafrol die vorig jaar zijn vuurdoop onderging, is hierin veel groter geworden. Wanneer je namelijk een speler wil scouten, kun je je scout én je data-analist erop af sturen. Je scout kijkt dan puur naar de kwaliteit en potentieel van de speler en de data-anlist kijkt bijvoorbeeld naar hoe vaak de speler balverlies lijdt, welk percentage schoten op goal is en ga zo maar door.
Een zeer belangrijke verandering hierin is dat de sterrenbeoordeling in het scoutingsrapport niet langer allesbepalend is. Je scout geeft namelijk, afhankelijk van hoe goed zijn beoordelingskwaliteiten zijn, een cijfer tussen de 1 en de 100 voor de gescoute speler. Hoe hoger de score, hoe beter de speler is. Een zeer handige toevoeging als je het ons vraagt, want nu heb je nog meer zekerheid over hoe goed je potentiële aankoop is.
Dat is niet het enige wat veranderd is, want je hoeft niet langer te zeuren bij je bestuur over hoe uitgebreid je scouting pakket moet zijn. Je bepaalt nu zelf of scouts de hele wereld over kunnen gaan of zich slechts tot de Benelux beperken, al kost het je wel meer geld als je besluit wereldwijd te gaan. Dit alles sluit aan bij het nieuwe spelersoverzicht, dat je meer informatie moet geven over reeds gescoute spelers.
Een nieuwe feature die het vermelden waard is, is de teamdynamiek. Jouw selectie is namelijk niet samengesteld uit robots, maar uit mensen met hun eigen achtergrond en roots. Dat is nu dus ook verwerkt in de dynamiek van je team. Zo ontstaan er dus groepjes binnen je selectie. Spelers die al jaren bij een club zitten trekken samen met elkaar op, terwijl Franstalige voetballers ook bevriend raken en nieuwe spelers vooralsnog buiten de boot vallen.
Alsof dat niet genoeg is, introduceert Football Manager 2018 ook de teamhiërarchie. Goede, ervaren spelers worden gezien als teamleiders en hebben dus veel invloed, terwijl nieuwe aankopen geen enkel aanzien binnen je selectie hebben.
Met die zaken moet je dus rekening houden als je de opstellingen maakt. Als je een speler met veel invloed structureel niet opstelt, komt de rest van je selectie, en in het bijzonder de sociale groep van die speler, in opstand. Aan jou om daar een balans in te zoeken. Wij vinden het in ieder geval een geweldige toevoeging, want dit geeft jou als speler meer het gevoel dat je met echte mensen werkt.
Verder is de rol van de medische staf ook belangrijker geworden in Football Manager 2018. Medici houden je constant op de hoogte van blessures die je spelers hebben, maar waarschuwen je ook als het risico op een blessure bij één van je voetballers hoog is. Zo krijg je vlak voordat een wedstrijd start iedere keer een rapport van je medici waarin staat welke spelers je beter niet kunt opstellen omdat ze misschien geblesseerd kunnen raken.
Wij als ervaren Football Manager spelers verwelkomen deze toevoeging met open armen. In de vorige delen wisten we vaak niet wanneer een speler té vermoeid was om aan de aftrap te verschijnen. Nu je medische staf hier meer en betere feedback op geeft, weet je in ieder geval wat je te wachten staat.
Voor mensen die bekend met de franchise zijn, is dit geen probleem meer te noemen. Toch vinden we dat het wel benoemd moet worden, zeker voor nieuwe spelers. Football Manager blinkt namelijk niet uit in het hebben van vele licenties. Meestal blijft dit beperkt tot ontbrekende tenues en logo's, die je makkelijk via community sites kunt downloaden. Zo hebben vrijwel alle Engelse, Spaanse, Duitse en Portugeze topclubs niet hun eigen logo, maar wel echte namen.
Het kan erger, want mag Football Manager 2018 geen gebruik maken van sommige namen, al is dit wel tot een minimum beperkt. Zo heet Schalke 04 simpelweg Gelsenkirchen, heet de Nederlandse bondscoach sinds jaar en dag Jan Jansen, zijn de selecties van het Japanse en Duitse voetbalelftal niet echt en heeft Ajax geen staf.
Nu kan je dit binnen een paar dagen na release al terugdraaien door verschillende downloads binnen te harken of zelf aan de slag te gaan met de meegeleverd editor. Toch moeten nieuwe spelers dit weten, want het kan zeker storen aan de ervaring.
Qua grote nieuwe features houdt het daar wel bij op. Al mogen de andere kleine vernieuwingen zeker niet onbesproken gelaten worden. Zo is de match engine voorzien van nieuwe animaties en een verbeterde AI, zodat het nog meer op echt voetbal lijkt. Ook zijn er wat nieuwe tactische spelersrollen toegevoegd die nog beter aansluiten op de individuele kwaliteit van een speler.
Alhoewel dit geen wereldschokkende veranderingen zijn, is dit voor de Football Manager purist een welkome toevoeging. Je hebt als speler nu nog meer controle over hoe je elftal speelt en kunt ook veel betere feedback uit je wedstrijden halen, omdat deze realistischer geanimeerd zijn.
Het mag duidelijk zijn dat Football Manager 2018 voor de ervaren spelers weer als thuiskomen voelt. De game blijft immers bijzonder uitgebreid en solide en laat jou als speler echt deelnemen aan een levende, virtuele voetbalwereld.
Alle vernieuwingen zijn zeker van toegevoegde waarde, maar zorgen niet voor wereldschokkende veranderingen. Football Manager 2018 is zeker het geld waard, mede gezien de tijd die je erin kunt steken, maar het valt Sports Interactive te prijzen als ze volgend jaar wat meer risico durft te nemen. Toch is Football Manager 2018 met recht de alleenheerser in het managersgenre te noemen.
Football Manager 2018 is vanaf 10 november te koop voor PC.
Cijfer: 8.5