Final Fantasy XII The Zodiac Age Switch Review - Diepgaande RPG voor de Switch

  “Urenlange avonturen in Ivalice”, zo luidde de conclusie van Laura toen Final Fantasy XII The Zodiac Age in 2017 uitkwam voor de PlayStation 4. De van oorsprong PS2-titel heeft inmiddels ook zijn weg gevonden naar de Switch en Xbox One. In deze Final Fantasy XII The Zodiac Age Switch review lees je wat je moet weten om onderweg te spelen.

  Het is nog net geen lopende band bij Square Enix, maar de remakes schieten als paddestoelen uit de grond. Met name op de Switch is dit een opvallend gegeven. Als we de vorige generatie handhelds er voor het gemak bij pakken – de 3DS en de PlayStation Vita – dan valt op dat de ondersteuning niet altijd je van het was. Zeker Sony’s apparaat kreeg het op een gegeven moment moeilijk. Zonde, want qua techniek was het een mooi apparaatje. De Switch doet nu in ieder geval wat eerder niet voor mogelijk werd gehouden: games in allerlei soorten en maten aanbieden. Of het nu gaat om indies, triple-A, games van Nintendo zelf of kwaliteit uit andere stallen.

  Eén serie wordt de laatste tijd vanuit Square Enix veelvuldig in het daglicht gezien en dat is Final Fantasy. Laatst kwam Final Fantasy 7 nog naar de eShop voor slechts 20 euro. En nu ligt voor 50 euro Final Fantasy 12 in de schappen voor de Switch. Voor hetzelfde bedrag kunnen Xbox One eigenaren de role-playing game ook downloaden. De vraag is alleen even waarom die fysieke release uit is gebleven. Zoals wel vaker: Square Enix doet leuke dingen, maar af en toe begrijp je er niets van.

  final fantasy XII The Zodiac Age Switch review

  Een avontuur van formaat

  Enfin, voor 50 euro krijg je een ongekend diepgaande RPG. Een die een verhaal vertelt die hetzelfde is als jaren geleden op de PlayStation 2. Hoewel de wereld van Ivalice eruit ziet als een vrolijk schilderijtje, is niets minder waar. Het is namelijk oorlog wat de klok slaat. Het land is verscheurd en prinses Ashe wil haar land bevrijden. Jij kruipt in eerste instantie in de rol van Vaan, een nobody die in de oorlog zijn familie verloor maar wel het verschil kan uitmaken in diezelfde oorlog. Samen met bondgenoten doet zich een tof avontuur voor, waarbij gevochten wordt om vrijheid. Een game waar je zo meer dan 50 uur in kan stoppen.

  Laura legde eerder al uit in haar recensie dat het niet een RPG is waar je zo even mee begint. Het gaat om een diepgaand (vecht)systeem waar je vooral tijd en geduld in moet stoppen wil je dit allemaal begrijpen en ook toe kunnen passen. Er is een enorme open wereld om te verkennen en via een turn-based vechtsysteem moeten allerlei vijanden in mootjes gehakt worden. De kunst is om alle personages en hun mogelijkheden te leren kennen. De gameplay zelf wordt uitvoerig besproken in Laura’s recensie.

  final fantasy XII The Zodiac Age Switch review

  Een aantal nieuwe verbeteringen

  Belangrijk om te weten is dat de game flink wat aanpassingen heeft gekregen ten opzichte van de PlayStation 2-versie. Niet alleen is er een poetsbeurt uitgevoerd en is er muziek opnieuw opgenomen. Ook kent de game verschillende nieuwe features:

  • Job-resetfunctie: Jobs van teamleden kunnen gereset en veranderd worden, dus naar eigen voorkeur kunnen jobs ingesteld worden.
  • Aanvullende Gambit-sets: Er kunnen nu drie unieke sets gemaakt worden. Dit is handig om in te stellen tijdens gevechten. Hierdoor vecht de AI een stuk effectiever met je mee.
  • Verbeterde New Game +: De game kan begonnen worden met teamleden van leven 90. Materiaal uit een eerdere speelsessie kan uiteraard worden meegenomen.
  • Je kunt wisselen tussen de moderne en klassieke soundtrack én kiezen tussen Japanse of Engelse stemmen.
  • Verbeterde kaartopties, waaronder een landkaart die als overlay gebruikt kan worden tijdens het verkennen van Ivalice.

  Wisselen tussen graphics als in Halo is er niet bij, enkel tussen de oude en nieuwe muziek. Dat was nog een leuke toevoeging misschien geweest. Al moet gezegd worden dat de graphics nou niet bepaald bijzonder zijn. Zeker in de handheldmodus ziet de game er af en toe toch vrij verouderd uit op de Switch en dat is jammer, al kan het er mee door. De laadtijden zijn daarentegen weer prima.

  De vraag die je jezelf het beste kunt stellen is wat precies je doel is bij het spel. Heb je het origineel nog nooit gespeeld en wil je er toch eens aan geloven, dan is het goed jezelf de vraag te stellen welke consoles je in huis hebt en wat voor jou het belangrijkste is. Thuis spelen of onderweg? Als je veel reist is het aan te raden de Switch-versie te nemen en die speelt soepel, dat moet gezegd worden.

  final fantasy XII The Zodiac Age Switch review

  Final Fantasy XII The Zodiac Age Switch Review - Oud maar goud

  Ben je niet zoveel onderweg, dan raden we je aan de Xbox One of PlayStation 4-versie (die overigens 60 frames per seconde ondersteunt) te halen. Met name die laatste is een stuk goedkoper dan de Xbox One- en Switch-versie. De PS4-versie is namelijk al te koop voor minder dan twee tientjes.

  Wees dus kritisch! Hoe dan ook: het spel is de moeite waard om in huis te halen. Wat je krijgt voorgeschoteld is een diepgaande role-playing game waar je jezelf uren in kunt verliezen. Ondanks de upgrades hier en daar zijn sommige dingen niet meer helemaal van deze tijd, zoals bepaalde camerastandpunten en het gegeven dat je niet altijd weet waar je heen moet lopen. Maar met tijd en geduld kom je ver. Hoe meer lagen je gepeld hebt van de titel, hoe meer je de schoonheid van binnen kunt waarderen. Neem dat van ons aan. Al is het prijskaartje vrij pittig voor zo’n oude game.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Diepgaande game
  • Korte laadtijden
  • Overal mee naartoe te nemen
  • Grafisch niet indrukwekkend op de Switch
  • Niet altijd duidelijk waar je heen moet
  • Vrij hoge aanschafprijs

  Final Fantasy XII The Zodiac Age

  Verkijgbaar vanaf 11 july 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.