Final Fantasy Brave Exvius Review - Machtige mobiele RPG

  Als er iemand weet hoe je een RPG moet maken is dat Square Enix wel. Op de consoles is de ontwikkelaar heer en meester met games als Final Fantasy. Maar op Android en iOS heeft de ontwikkelaar ook al een tijdje een sterke Final Fantasy game staan. Hoe deze game speelt lees je in deze Final Fantasy Brave Exvius Review!

  RPG liefhebbers kunnen al geruime tijd hun hart ophalen voor een toffe mobiele RPG. Square Enix en Gumi brachten namelijk in 2015 de gratis mobiele RPG Brave Exvius uit. Een Role Playing Game die eenvoud met diepgang combineert en daarbij bijna elke maand uitgebreider wordt. In de basis is Brave Exvius een los avontuur, maar wel eentje dat veel connecties heeft met de andere Final Fantasy games.

  Final Fantasy Brave Exvius Review

  Geen standaard RPG

  De eerst link met andere Final Fantasy games is te vinden in het verhaal. Brave Exvius brengt ons naar een wereld waarin de ridders Rain en Laswell door een vrouw in een kristal gewaarschuwd worden voor het dreigende onheil. Een boosaardige ‘Veritas’ probeert namelijk alle kristallen te vernietigen en dat mag niet gebeuren.
  Dus gaan onze helden op pad in de acht continenten van de wereld om de duistere kracht op zijn lazer te geven.

  Onderweg komen ze de nodige monster tegen en maken ze tegelijkertijd vrienden. Klinkt bekend he? Het is een standaard recept voor een typische RPG.

  En zo voelt de game in het begin ook aan: standaard. Maar al snel leer je dat dit niet het geval is. Tijdens je reis moet je namelijk behoorlijk vaak vechten, maar krijg je ook de gelegenheid om de verschillende omgevingen te verkennen. Het is op dat vlak waar Brave Exvius zich voor het eerst van andere mobiele RPG’s onderscheidt en je vastpakt zodat je door wil blijven spelen.

  De game is namelijk enorm wat betreft de verhaallijn. Dit alleen al kan je al voor weken in de greep van de game houden. Maar er is veel meer waarmee de game je pakt en niet meer los laat. De gevechten en de opzet van de levels bijvoorbeeld.

  Final Fantasy Brave Exvius Review

  Verrassend veel diepgang

  Ieder level kent een aantal turn-based gevechten, waarbij je direct de strijd in gegooid wordt. En vaak kun je na deze gevechten nog eens in de wereld rondlopen om het nodige te ontdekken. Iedere wereld is prachtig uitgewerkt in 16-bit graphics (net als het meeste van de game). Dit verkennen van werelden zorgt voor een leuke afwisseling tussen de turn based gevechten door.

  Niet dat de gevechten saai of vervelend zijn, want ook hier is een heleboel diepgang te vinden. Zoals gemeld vecht je in een turn-based stijl. Dat betekent dat je om de beurt een aanval mag uitvoeren zoals slaan, een voorwerp gebruiken of een magische aanval inzetten. En, als je ze gevonden hebt in de enorme wereld, kun je ook een Esper zoals Ifrit of Leviathan inzetten.

  Tijdens deze gevechten loopt een meter op bij iedereen die, wanneer hij vol is, gebruikt kan worden voor een krachtige aanval, de Limit Burst. Deze aanval kan een gevecht zomaar omdraaien als je deze goed inzet. Verder zijn de gevechten zijn vloeiend en dagen je uit om strategisch na te denken.

  Final Fantasy Brave Exvius Review

  Duizend en één karakters

  Zo zijn sommige vijanden immuun voor mêlee aanvallen, maar zwak voor magie. En zo heeft iedere vijand zijn sterke en zwakke punten en ook jouw karakters hebben zwakheden. Rain en Laswell zijn overigens niet de enige twee karakters waarmee je aan de slag mag. Je kunt ook karakters uit het hele Final Fantasy universum oproepen om deel uit te maken van je party.

  Iconische karakters als Lightning uit Final Fantasy XIII, Cloud Strife uit Final Fantasy VII en Noctis uit Final Fantasy XV vechten al snel aan je zijde. Althans, als je ze toevallig weet te summonen via het loot box-achtige systeem, wat volkomen willekeurig karakters oproept. En iedereen heeft zijn eigen voor- en nadelen. De een is sterk met magie of kan juist erg hard slaan, maar heeft dan bijvoorbeeld maar weinig leven of een zwakke verdediging tegen vuur.

  Natuurlijk worden je karakters sterker naarmate je vordert, maar om je karakters echt in balans te brengen kun je ze uitrusten met wapens en kleding. Deze kunnen de zwakheden van je karakters opheffen. Maar daarvoor moet je wel eerst genoeg grondstoffen en in game-geld (Lapis) verzamelen tijdens je gevechten. En als je je karakters genoeg ervaring gegeven hebt kun je ze doen ontwaken (ook weer met de nodige grondstoffen en Lapis).

  Net als bij een Pokémon zal er dan een sterkere versie van dat karakter opstaan die je weer mag levelen. Een karakter begint bij één ster, maar kan soms wel tot zes sterren levelen. Dus je bent wel even zoet om een personage in zijn ultieme vorm te krijgen.

  Final Fantasy Brave Exvius Review

  Microtransacties of geduld vereist

  Dat betekent helaas ook dat er veel geld en grondstoffen gemoeid gaat om ze zover te krijgen. Als je bedenkt dat ieder level dat je speelt je energie kost en dat je niet verder kunt spelen als die op is weet je al genoeg. Dit wordt lang, erg lang spelen. Tenzij je er echt geld tegenaan gooit via microtransacties.

  Maar er is nog een andere optie waarbij je niet je portemonnee hoeft te trekken of de creditcard van je ouders hoeft te jatten. Final Fantasy Brave Exvius kent namelijk meer modi dan alleen de verhaallijn. Zo is er de Expedition optie, waarbij je karakters op expeditie kunt sturen zonder dat je er zelf bij bent. Na enkele uren of soms een dag komen ze dan sterker terug en hebben de missie voltooid (of niet).

  Of je gaat de Vortex in om daar speciale gevechten te doen. Je kunt zo materialen vergaren om dingen te maken, je karakters te doen ontwaken, geld in te zamelen of om ervaringspunten als een malle op te doen. Handig! En eens per maand komt Square Enix met de Cactuar Dunes, waarbij je tegen zilveren Cactuar vecht die voor nóg meer ervaring zorgen.

  In deze Vortex vind je ook de evenementen die de game rijk is. Zo kon je onlangs nog in Tomb Raider evenementen aan de slag met niemand minder dan Lara Croft. Dit soort uitdagende en afwisselende evenementen zijn er heel regelmatig en ze zorgen ervoor dat de game interessant blijft na het verhaal.

  Final Fantasy Brave Exvius Review

  Final Fantasy Brave Exvius Review – Verslavend tot op het bot

  Door deze toevoegingen naast het verhaal en de constant stroom aan extra evenementen is Brave Exvius verreweg de meest uitgebreide en verslavende mobiele RPG die er momenteel is. De enorme berg aan karakters en de toffe manier waarop de game gespeeld wordt maakt het ook nog eens enorm verslavend. Maar het maakt het ook verleidelijk om snel naar de microtransacties te grijpen, wat een nadeel kan zijn.

  En eerlijk gezegd is dit een van de games waarbij dit de moeite waard is, al hoef je dat dus niks te kopen. Square Enix heeft ondanks het loot box-achtige systeem waarmee je karakters oproept alle puntjes op de 'i' gezet en onderhoudt de game ook nog eens bijzonder actief. Brave Exvius is een game die je absoluut moet spelen!

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Verrassend uitgebreide RPG
  • Sterke combi van vechten en ontdekken
  • Karakters uit alle Final Fantasy games
  • Regelmatig nieuwe content
  • Microtransacties zijn erg verleidelijk
  • Volledig willekeurige karakters via het summonen
  • Energie gaat uiteindelijk erg snel op

  Final Fantasy Brave Exvius

  Verkijgbaar vanaf 17 may 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.