Geheime eindes in games - Ken je deze al? (spoilers!)

  Soms speel je een game uit en denk je: was dat alles? In de meeste gevallen is daarop het antwoord ‘ja’, maar er zijn ook titels waarin je er meer uit kan halen. Er zijn namelijk geheime eindes in games te vinden en wij zetten de leukste en vreemdste voor je op een rijtje!

  Silent Hill 2

  Horror in games is niet voor iedereen weggelegd. Zij die een sterke maag hebben en het niet erg vinden om zo nu en dan een verhoogde hartslag te krijgen, zullen zich er prima mee vermaken. Zo ook met Silent Hill 2. Niet alleen kent het spel genoeg mysterie en horror, ook staat het met een reden in deze lijst met geheime eindes in games omdat Silent Hill 2 wel een hele speciale afsluiter heeft.

  Wie de game uitspeelt, zal niets geks zien. Wie het spel nogmaals speelt en één van de andere eindes krijgt, zal ook niets vreemds opmerken. Maar wie de Rebirth of alle drie de eindes haalt, krijgt de mogelijkheid om een zo mogelijk nog vreemdere afsluiter te krijgen. Alle gekke dingen die je tot dan toe in het spel hebt gezien, blijken dan het werk van een hond die alles van achter een grote computer regelt.

  Yep, een trouwe viervoeter met een zieke geest, zo blijkt.

  Far Cry 4

  Alles kapotschieten wat beweegt, op dieren jagen en ondertussen ook nog proberen één of andere gek die de macht heeft af te zetten te verslaan. De wereld van Far Cry 4 is gevuld met mogelijkheden om jezelf te vermaken, maar dat kan ook anders. In plaats van constant bezig te zijn met het vermoorden van volgers van de gek kan je het spel ook in een kwartiertje uit hebben.

  Je begint Far Cry 4 met een bezoekje aan een ver land om de urn met het as van je moeder uit te strooien. Maar nog voordat je op je bestemming bent, wordt de bus waarin je zit aangevallen, waarna je de gek genaamd Pagan Min voor het eerst te zien krijgt. Hij neemt je mee naar zijn huis en geeft aan ‘zometeen’ terug te zijn.

  Aangezien een gamer niet lang stilzit, open je snel alle mogelijke deuren en kom je zo in een andere kamer een groep rebellen tegen, waar jij je bij aansluit. Zodoende begint het spel, maar wat nou als je gewoon had gewacht zoals Min vroeg? Dan komt hij na een flink aantal minuten terug, bedankt je voor het wachten en loopt met je mee. Je strooit samen de as van je moeder uit en het spel komt tot een einde.

  Je krijgt nog wel deze laatste woorden van min te horen: “Now, let’s have some real fun shall we?”

  Heavy Rain

  Een spel waarin je aan de hand van keuzes eindes voorgeschoteld krijgt, betekent dat er flink wat verschillende afsluitingen te behalen vallen. In het geval van Heavy Rain is de ene nog donkerder dan de andere, wat het interessant maakt om te zien hoe goed of hoe fout je het kan krijgen. Daarom vind je het spel terug in deze lijst met geheime eindes in games.

  Stel je voor dat je iedereen in je omgeving afbekt, nauwelijks serieus de moeite doet om het onderzoek naar een moordenaar te helpen en alleen bezig bent met jezelf de schuld te geven. Dan zal je in Heavy Rain het meest depressieve einde te zien krijgen dat je kan bedenken. Je moet er dan ook behoorlijk wat moeite voor doen om zo ver af te zakken wat betreft negatieve karmapunten. We hebben nooit gezegd dat alle geheime eindes in games positief waren!

  Firewatch

  Een spel waarin je juist geen moeite hoeft te doen om het geheime einde te krijgen, is Firewatch. Het spel waarin je enkel contact het met de buitenwereld via een radio, kent weliswaar een geheim einde dat makkelijk te halen is, het is zo mogelijk net zo donker als die van Heavy Rain!

  Als het bos waar jij voor verantwoordelijk bent in de hens staat, is er maar één optie: ontsnappen via een helikopter. Maar wat als je besluit rustig te wachten terwijl het vuur dichterbij de landingszone komt? In dat geval houdt de helikopterpiloot het op een gegeven moment voor gezien en gaat hij ervandoor, jou aan je lot overlatend in een brandend bos. Net als een schipper en zijn schip verga jij dan samen met het bos waar jij verantwoordelijk voor bent.

  Metro 2033

  Eind dit jaar zal het derde deel in de Metro-reeks uitkomen op PC, Xbox One en PlayStation 4. Wij maakten al een lijst met features die we graag terug zouden zien in de game en ook geheime eindes zouden een toegevoegde waarde zijn. Die zaten immers ook in de voorgaande twee titels. Al moest je er wel flink wat moeite voor doen.

  Zo kenden beide games goede en slechte karmapunten. Deed je iets en kreeg je een witte flits te zien en een echo, dan had je iets goeds gedaan, zoals geld geven aan een arm persoon. Kreeg je een donker gegrom te horen waar je nekharen van overeind gingen staan, dan kan je wel raden dat wat je net deed niet echt netjes was. Hoe meer goede daden je verricht, hoe groter de kans op het goede einde.

  Immers, wie goed doet zal ook goed krijgen. Gedraag jij je als een vervelende vent, dan hoef je ook niet van de geheimzinnige metrotunnels te verwachten dat ze jou wel te hulp komen als jij het nodig hebt. Mocht je de goede geheime eindes in de games willen behalen, dan zal je daar extra je best voor moeten doen. De makkelijke weg is namelijk nooit de goede weg!

  Welke geheime eindes in games zijn jou het beste bijgebleven?

  De vraag blijft natuurlijk of de geheime eindes in games ook per se de beste zijn. Doe jij liever moeite om een ander einde te krijgen dan de meeste anderen, of kies je de gemakkelijke weg en maakt het je vrij weinig uit? Laat het ons weten in de comments!

  Heavy Rain

  Verkijgbaar vanaf 26 february 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.