Fast Striker Review - Een pittige kluif

  Fast Striker doet zijn naam eer aan: want wie niet snel handelt, legt zo het loodje in deze kleurrijke 2D shoot ’em up. Het lijkt zo makkelijk om ‘maar’ zes levels te voltooien. In deze Fast Striker review lees je dat je daar nog een pittige kluif aan zult hebben.

  Nog altijd wordt eens in de zoveel tijd het retro shmup genre nieuw leven ingeblazen. Heldhaftig wel. Want de games vragen veel geduld van spelers, hebben geen verhaallijn waar je ingezogen wordt en bieden ook niet de online uitdaging zoals bijvoorbeeld Fortnite dat doet.

  Soms vraag je je dan ook af of het voor ontwikkelaars wel uit kan dagen om een dergelijke game op de markt te brengen. Het mag de pret niet drukken, naar onze mening is het alleen maar goed dat het ‘oude’ shoot ‘em up genre vandaag de dag nog altijd leeft. En zo duur is het spel niet: voor slechts 6.99 euro haal je de game in huis voor de PlayStation 4 of PS Vita.

  Fast Striker

  Uitdagende game op de PS Vita

  Jawel, dat lees je goed: PS Vita. En de cross-play functie werkt ook nog. Prachtig om te zien hoe ontwikkelaar NGDEV eigenlijk lak heeft aan het huidige gamelandschap, trends negeert en gewoon ‘doodleuk’ Sony’s handheld in leven houdt.

  Want eerlijk is eerlijk: die handheld an sich mankeerde vrij weinig. Het is nog altijd een vernuftig stukje techniek waar geen enkele gamer zich voor hoeft te schamen als hij of zij dat met zich meeneemt onderweg. Natuurlijk eren we de Switch, maar even een korte hulde aan PS Vita, opdat de handheld nooit vergeten wordt.

  De PS Vita is eigenlijk uitstekend materiaal om een shoot ‘em up op uit te brengen. Qua techniek eist het niet veel, de graphics van Fast Striker zien er voldoende uit en de handheld ligt lekker in de hand. Iets wat toch wel essentieel is in een game waarbij alles draait om goede reflexen. Met een constante snelheid van 60 frames per seconde vliegen de vijanden én kogels je om de oren in een waar spektakel.

  Bullet hell geweld wordt het ook wel genoemd. Jij moet al vliegend alles maar ‘even’ zien te ontwijken, terwijl je ondertussen zelf tot in het uiterste van je kunnen kogels zo snel mogelijk afvuurt. Gelukkig gaat dat vuren automatisch door één knop ingedrukt te houden, maar als je wil switchen naar een ander type aanval qua kogels, kost dit een paar seconden tijd. Het lijken luttele seconden, maar die kunnen al snel je dood betekenen.

  Fast Striker

  Fast Striker geeft geen tweede kansen

  Shmups zijn wat dat betreft genadeloos. Gelukkig heb je nog een schild dat je kan activeren, iets dat je zeker weten nodig zult hebben. Want de game is uitdagend. Maar zeg eens eerlijk: Welke schmup is dat niet?

  Er zijn vier moeilijkheidsgraden in Fast Striker: Novice, Original, Maniac en Omake en geloof ons dat je zelfs op de makkelijkste graad zou wensen dat je een paar extra ogen én handen had. Want wat gaat alles snel. Zoals altijd met dit soort games. Het is een kwestie van oefenen en nog eens oefenen, want alleen dan leer je patroontjes, weet je waar vijanden komen en kun je de volgende keer (nadat je game over bent) proberen de boel beter te doen.

  Die oefening is essentieel, want tussentijds opslaan is er niet bij. Frustrerend voor sommigen wellicht, maar voor de shmup-fan geen onbekende formule. Alles draait om skills.

  Zes stages met op het einde een baas is niet zoveel, maar je zult niet zomaar de eindstreep halen. Geloof ons nou maar. En dat is misschien maar goed ook, want anders zou je met twee vingers in je je neus het spel uitspelen en dat zou ook zonde zijn.

  Fast Striker

  Fast Striker review - leuk uitdagend spel vol uitdaging

  Voor het bedrag dat je betaalt, krijg je precies genoeg uitdaging. Het enige wat nog ontbreekt is wellicht een co-op functie zoals sommige andere 2D retro shooters dat wel bieden. Old skool op de bank verticaal knallen met een maatje is veelal een stuk leuker dan in je eentje.

  Maar ach, met tientallen verschillende vijanden die je tegenkomt, heb je amper tijd om na te denken. Daarbij zit het met de prijs-kwaliteit wel goed. Gewoon een keertje halen in de sale en dan oefenen tot je erbij neervalt. Succes!

  7.0

  De plus- en minpunten

  • Uitdagend
  • Veel verschillende soorten vijanden
  • Speelt heerlijk op de PS Vita
  • Goedkoop
  • Niet kunnen saven
  • Geen co-op

  Fast Striker

  Verkijgbaar vanaf 17 october 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.