Familiespel: Kolonisten van Catan Review

Review
door Laura1
dinsdag, 20 april 2010 om 17:10
xgn google image
Je houdt van gamen, of niet, dat lijkt simpel. Maar is het wel echt zo zwart-wit? Wij testen een drietal bordspellen van 999games. Zijn bordspellen voor videogamers een welkome afwisseling?
Gisteren publiceerden wij de recensie van famliespel Machiavelli. Deze recensie was er een uit een reeks van drie, waarin wij familiespellen van 999games testen om te kijken of deze ook leuk zijn voor 'videogamers'.

In deze tweede recensie beoordelen we het enorm populaire bordspel Kolonisten van Catan. Lees snel verder om erachter te komen of het misschien best eens aantrekkelijk is om je zuurverdiende geld aan een familiespel uit te geven in plaats van nog een videogame te kopen.
Kolonisten van Catan
Type: bordspel
Aantal spelers: 3- 4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: ca 1,5 uur
Uitgever: 999games
Uitbreiding: ja, meerdere uitbreidingen.
Huidige adviesprijs: € 45,-
Verhaal en spel-idee
Ontdekkingsreizigers ontdekken het eiland Catan. Ieder van de reizigers sticht zijn eerste nederzettingen. Door grondstoffen in de buurt van hun nederzettingen te oogsten kunnen zij wegen bouwen, nieuwe nederzettingen realiseren, en kunnen nederzettingen worden uitgebreid tot steden. De ene ontdekkingsreiziger oogst veel van de ene grondstof, de ander veel van de andere grondstof. Door op de juiste manier te ruilen en de andere reizigers te vriend te houden, probeert iedere ontdekkingsreiziger zo veel mogelijk rijkdom te verwerven. Een nederzetting, een stad, een langste weg (handelsroute) en een grootste riddermacht (3 kanskaarten die 1 riddermacht geven) en sommige kanskaarten (ofwel ontwikkelingskaarten) leveren allen punten op. Het spel eindigt als de eerste speler 10 punten heeft gehaald.
Verloop van het spel
Het spel begint nadat iedere ontdekkingsreiziger twee nederzettingen op het bord heeft geplaatst, en twee wegen aan deze nederzettingen heeft aanlegd. Een nederzetting grenst aan 3 (soms 2) grondstofvelden met daarop cijfers. Als één van de spelers in zijn beurt het getal gooit dat op een veld ligt waaraan zijn nederzetting ligt, wordt er op dat veld geoogst, en ontvangt deze reiziger grondstof. Het is dus van groot belang om voor een nederzetting een strategische positie te kiezen, met verschillende soorten grondstof en op het grondstofveld een nummer waarvan de kans groter is dat het veel wordt gegooid (er wordt met 2 dobbelstenen gegooid, dus 5, 6, 7 en 8 zijn de beste nummers!).
Na het bouwen van de eerste 2 nederzettingen begint het spel. Een speler verricht per spelbeurt 3 handelingen:
  1. Gooien (met 2 dobbelstenen); de dobbelstenen bepalen welk landnummer grondstoffen opbrengt. Iedere speler die aan dat land een nederzetting heeft, ontvangt van deze grondstof een grondstofkaartje.
  2. Handelen met medespelers; degene die aan de beurt is mag grondstoffen proberen te ruilen met de anderen.
  3. Een weg, nederzetting of stad bouwen; hiervoor moeten de juiste grondstoffen worden ingeleverd bij de pot. Voor een weg zijn dat hout en steen, voor een nederzetting hout, steen, graan en wol, en voor een stad twee graan en drie erts.
  4. Een speler kan tot slot nog kiezen of hij een ontwikkelingskaart wil kopen (tegen inlevering van 1 graan, 1 wol en 1 erts). Een ontwikkelingskaart kan bijvoorbeeld een overwinningspunt opleveren, een riddermacht, of het recht om de rover te (ver)plaatsen. Door het plaatsen van de rover op een grondstofveld, kunnen op dat veld geen grondstoffen meer worden geoogst zolang de rover er staat. Bovendien mag de verplaatser van de rover een grondstofkaart trekken bij iemand die een nederzetting heeft aan het geblokkeerde veld.
Door op slimme plaatsen nederzettingen te bouwen, tactisch te onderhandelen, te anticiperen op anderen en met een beetje geluk dat je landerijen veel opbrengen, ben je al behoorlijk goed op weg naar de overwinning!
Pluspunten:
+ Alle spelers zijn het hele spel in actie. Elke worp kan namelijk een grondstofoogst opleveren voor een speler, en de speler die aan de beurt kan eventueel iets te ruil aanbieden waarop de overige spelers mogen reageren.

+ Vrij eenvoudige spelregels.

+ Het spelbord kan bij elk spel weer anders worden opgebouwd: dus veel meer variatie!
Minpunten:
- Het spel wordt voor een te groot deel bepaald door geluk. Enerzijds omdat de worp van de dobbelsteen bepaalt op welk veld geoogst kan worden. Anderzijds omdat als je bij het begin van het spel als tweede of derde je eerste huisje mag neerzetten, je voordeel hebt boven degene die als eerst het eerste huisje, maar als laatst het laatste huisje mag neerzetten, en degene die als laatst mag kiezen en dan twee huisjes in één keer mag neerzetten.

- Het spel duurt gemiddeld gezien redelijk lang.
Cijfer: 8