Het nieuwe seizoen in de
Formule 1 heeft de sport flink op de geschopt gegooid met de introductie van compleet nieuwe regels. Maar zorgt dat ervoor dat
F1 22 ook een flinke makeover heeft gehad? Check het nu in onze
F1 22 review.
Omdat de kwaliteit van het racen nou niet bepaald waardig was voor de koningsklasse voor de motorsport, hebben de FIA, Liberty Media en de teams besloten om dit jaar nieuwe regels te introduceren. Dit nieuwe regelpakket zorgt ervoor dat Formule 1-auto's minder last hebben van vieze lucht en elkaar daardoor beter kunnen volgen. En als bijkomend effect hebben veel teams nu ook last van porpoising - het heftig op en neer stuiten van de auto.
Nieuwe auto's in F1 22
Spelers kunnen opgelucht ademhalen, want
Codemasters heeft besloten om porpoising niet in de game te stoppen. Wel zijn de digitale auto's gebouwd met de nieuwe regels in het achterhoofd. Daardoor kan je nu dicht op andere auto's rijden, maar is het wel lastiger om in te sturen bij trage bochten.
De veranderingen in
F1 22 zijn merkbaar, maar niet zo extreem als je zou verwachten. Dat komt doordat de F1 games van Codemasters sowieso niet veel last hadden van de problemen waar de echte coureurs wel mee kampten. In een game kunnen dat soort problemen immers gewoon eruit gehaald worden als het in de weg zit van het spelplezier.
Bovendien waren de auto's in de review-versie van F1 22 nog niet allemaal up-to-date. Zo heeft de F1-75 van Ferrari wel de brede sidepods, maar zijn de bolides van Red Bull Racing en Mercedes nog precies gevormd zoals de showcar van Liberty Media zelf. Mogelijk gaat daar nog verandering in komen met een patch die nog voor de release van de game moet verschijnen.
Leven als een F1-coureur
Een verandering die wel meteen merkbaar is, is de toevoeging van een nieuwe feature in F1 22. Wanneer je namelijk op het hoofdmenu terecht komt, dan zie je meteen jouw eigen coureur op de bank chillen in zijn eigen villa. Met F1 Life kan je namelijk een beetje het leven van een Formule 1-coureur beleven.
Zo kan je het uiterlijk van de coureur veranderen, de race-outfit en casual kleding aanpassen en je huis vol zetten met Supercars. Die laatste moet je wel eerst unlocken door bepaalde challenges te voltooien, net zoals je meer kleding kan vrijspelen door in rang te stijgen of de in-game shop te bezoeken.
De toevoegingen die F1 Life biedt zijn leuk, maar zeker niet wereldschokkend en het zal je niet de hele tijd bezighouden. Het leukste is om af en toe te stappen in een Supercar voor een rondje over een klassiek circuit of een Pirelli Hot Lap te rijden, maar de nieuwe feature voelt meer aan als een leuke bonus dan iets waardoor je je echt een F1-coureur voelt. Wij hadden liever weer een verhaalmodus gezien, die ontbreekt in F1 22, maar volgens Codemasters is het niet mogelijk om die modus in elke F1-game te stoppen door de ontwikkeltijd.
Solide basis
Ondanks dat er geen verhaalmodus in zit, hebben wij ons nog wel goed vermaakt met de verschillende singleplayer en multiplayer modi in F1 22. Zo kan je het geluk beproeven met je eigen coureur in Driver Career of je kan als coureur ook tegelijkertijd een eigen team managen in MyTeam.
Het zijn geen nieuwe toevoegingen, maar de basis was al sterk in voorgaande games en dat heeft Codemasters nu nog een stukje verder uitgebreid. Zo zijn er meer opties om te doorlopen tijdens vrije trainingen, heb je meer mogelijkheden (en failures) met het upgraden van de auto en moet je tussendoor vragen van fans en media beantwoorden. Daarbij kan je ook het moraal van de verschillende takken binnen het team verhogen of verlagen, dus het is handig om goed na te denken over je antwoorden.
Wil je weten hoe het huidige seizoen verder verloopt, dan heb je ook de mogelijkheid om een carrière te beginnen vanaf het huidige moment in het seizoen. Start je bijvoorbeeld nu een nieuwe campagne, dan zal Max Verstappen bovenaan het klassement staan en is de volgende race de Grand Prix van Groot-Brittannië. Wat er daarna gebeurt, dat ligt in jouw handen en die van de AI.
Meer realisme in F1 22
De laatste jaren is Codemasters al bezig geweest om de Formule 1 games steeds realistischer te maken. Met F1 22 zijn er weer wat veranderingen doorgevoerd om het iets meer the real deal te maken. Zo kan je ervoor kiezen om zelf de controle te behouden terwijl je achter de safety car rijdt, tijdens de formation lap en tijdens een pitstop. Daarnaast zijn ook sprintraces nu toegevoegd aan de game.
Het zijn geen wereldschokkende toevoegingen, maar het geeft je wel het gevoel dat je echt in controle bent over elk aspect van de race. Zo moet je bijvoorbeeld tijdens een pitstop goed timen wanneer je box in rijdt, anders kan je kostbare tijd en posities verliezen. Ben je daar geen fan van, dan heb je altijd de mogelijkheid om die opties uit te zetten.
Codemasters heeft daarnaast ook de hulp ingeschakeld van verschillende bekende stemmen in de Formule 1. Zo kon je al de stemmen horen van onder andere Will Buxton, David Croft en Olav Mol, maar daar is nu ook Natalie Pinkham bijgekomen en Marc Priestley. Laatstgenoemde was vroeger engineer voor McLaren en is nu de nieuwe race engineer voor F1 22.
Wil je qua realisme nog een stapje verder gaan,
dan kan je ook een VR-bril opzetten. Wij hebben deze functie zelf nog niet kunnen uittesten, maar de eerste berichten over de modus zijn zeer positief gestemd.
F1 22 Review - Evolutie in plaats van revolutie
De Formule 1 heeft dit jaar veel veranderingen doorgemaakt, maar dat valt niet echt te zeggen over F1 22. De nieuwe auto's zitten in de game, maar veel verschil zal je niet merken tijdens het rijden en ook F1 Life is niet baanbrekend. Het is een leuke extra, maar niet iets waar je je actief mee zal bezighouden.
Gelukkig kan F1 22 terugvallen op een solide basis die Codemasters nog eens verder heeft uitgebouwd. De carrieremodi staan als een huis en ook online is genoeg te beleven. Met de nieuwe opties voelt een Grand Prix ook nog een stukje realistischer aan, helemaal als je een VR-bril opzet. F1 22 is dus zeker niet de revolutie waar spelers misschien op hadden gehoopt, maar voor Formule 1-fans is er genoeg om je mee te vermaken dit jaar.
Cijfer: 8