Als je aan Eufy denkt, dan komen waarschijnlijk als eerste de deurbellen en de camera's van het merk in je op. Het merk biedt nog veel meer oplossingen, zoals zuig- en dweilrobots. In deze Eufy Omni S1 Pro Review lees je hoe het topmodel van de reeks stof en vuil te lijf gaat als een ware Terminator.
Zuigrobots heb je in alle soorten en maten, waarbij de een nog uitgebreider is dan de ander. In het hogere segment is de Eufy Omni S1 Pro te vinden. De robot heeft een prijskaart van ongeveer 1500 euro (maar hij is goedkoper te vinden), waarvoor je een behoorlijk compleet pakket in huis haalt.
Eufy heeft met de Omni S1 Pro niet alleen een zuigrobot neergezet, maar combineert dat met een dweilrobot. Het concept van een stofzuiger met een dweilfunctie is allesbehalve nieuw, maar deze doet meer dan dat.
De Eufy S1 Pro maakt namelijk niet alleen je huis schoon. Na elke beurt neemt de robot zichzelf ook nog onder handen, voor een (bijna) complete ontlasting van de zuig- en dweilperikelen. Voordat we daar dieper op in gaan, nemen we eerst het pakket van de stofzuiger onder de loep. Dit is behoorlijk groot.
Het basisstation van de Omni S1 Pro is groot, maar compleet
Enorm pakket
De schoonmaakrobot van Eufy wordt in een behoorlijke doos geleverd. Dit komt niet door de stofzuiger zelf en ook niet door het meegeleverde schoonmaakmiddel of de extra dweil, stofzak en borstels. De S1 Pro zuiger is met 325 x 347 x 96 millimeter niet groter dan de robots van de concurrenten. De Roomba iRobot is bijvoorbeeld 340 x 340 x 94 millimeter.
De basis is alleen een soort toren waar van alles ingebouwd is. Deze is namelijk behoorlijk van formaat (383 x 467 x 670 millimeter). De hoogte is vergelijkbaar met een gemiddelde prullenbak voor huisafval of een keukenkastje.
Je moet hier dus wel plek voor hebben, wil je de Eufy S1 Pro kunnen plaatsen. Sterker nog, om de basis van de S1 heen moet ook nog ongeveer een cirkel van anderhalve meter over blijven. Dit heeft de schoonmaakhulp nodig om goed te kunnen parkeren.
De grootte van de basis is niet vreemd als je bedenkt wat er allemaal in zit verwerkt. Het is als het ware het hoofdkwartier van de zuigrobot van Eufy en biedt ruimte voor alles wat de stofzuiger nodig heeft.
Onderaan de toren is een soort oprit voor de robot, waarin een aan- en afvoer voor water zit om de robot bij te vullen en te legen. Hiermee wordt de robot na elke beurt schoongemaakt, zodat hij weer klaar is voor actie.
Bovenop zijn de bedieningsknoppen met vlak daaronder een waterreservoir te vinden, waarin je schoon water kunt doen. Daar achter zit een reservoir waar het vuile water van de robot in terecht komt en een plek voor de speciale Eufy zeep (waarvoor helaas geen alternatief is). Ook is er een vervangbare stofzak aanwezig in het basisstation, waarin tot 68 dagen aan opgezogen vuil opgeslagen kan worden.
De basis van de Eufy S1 Pro biedt naast ruimte voor water en vuil verder nog een aantal technische hoogstandjes. Zo wordt het kraanwater omgezet naar schoner (en desinfecterend) ozonwater met een speciale ozongenerator. Dit moet zorgen voor een effectievere schoonmaak met de dweil, minder strepen en vooral een langere levensduur voor je vloer.
Kraanwater wordt in de basis van de Eufy Omni S1 Pro omgezet
Het echte werk wordt door de zuig- en dweilrobot zelf verricht. Wat opvalt aan het design van de Eufy S1 Pro is dat deze niet rond, maar hoekig is. Dat heeft een groot voordeel, namelijk dat de borstels verder aan de zijkant zitten en daardoor dus ook meer vuil naast de zuiger meenemen.
De voorkant van de robot biedt ruimte voor een LiDAR-camera met infrarood die ervoor zorgt dat hij niet overal tegenaan botst. Eufy heeft ervoor gezorgd dat de ruimte bij de eerste schoonmaakbeurt in kaart gebracht wordt, waarna er via AI een plan van aanpak (TrueCourse Mapping) in het geheugen van de dweilende stofzuiger gezet wordt.
De AI van Eufy heeft de robot ook voorzien van een herkenningsfunctie die bijvoorbeeld schoenen, voerbakken van huisdieren en sommige meubels zoals een bed en een bank identificeert..
Het belangrijkst is natuurlijk dat de schoonmaakhulp ook daadwerkelijk alles schoonmaakt. En dat doet deze behoorlijk efficiënt.
De S1 Pro stofzuiger stippelt met AI zelf een route uit in je woning
Een kleine Kirby?
De S1 Pro zoeft zonder moeite door de ruimte en navigeert daarbij goed langs de plinten en meubels. De zuigkracht is maximaal 8000 Pa, wat ook genoeg is voor het opzuigen van dierenharen en het schoonmaken van een tapijt. Deze laatste wordt overigens ook vanzelf herkend, waarbij de dweil even opgetild wordt.
De zuigfunctie van de S1 heeft wel een nadeel. Hoewel hij overal netjes weet te komen, neemt de robot niet het stof rondom stoelpoten mee. Bovendien past de zuiger niet in elk hoekje en gaatje van je huis, waardoor de stofzuiger nog niet definitief de deur uit kan.
Tijdens het zuigen maakt de zuiger overigens bijzonder weinig geluid in vergelijking met de concurrent. Er is wel een zuigend geluid te horen, maar dit is alles behalve storend.
Datzelfde geldt tijdens het dweilen, wat de Omni S1 Pro moeiteloos combineert met een rondje stofzuigen. Eufy heeft hiervoor een uniek systeem. In plaats van een 'dweildoek' heeft de robot een roterende dweilborstel. Deze wordt tijdens een rondje door je woning constant vochtig gehouden en voorzien van schoonmaakmiddel, wat erg prettig werkt.
Daarbij worden zonder problemen vieze plekken weggepoetst. Alleen hardnekkige vlekken blijven achter en zorgen ervoor dat er alsnog een doekje langs moet. Een ander nadeel is dat je niet zelf kunt kiezen welk schoonmaakmiddel je gebruikt. Even een beetje Ajax met eucalyptusgeur toevoegen kan dus niet, maar je zit vast aan de speciale Eufy vloerenreiniger.
Zoals gemeld zorgt de Eufy S1 Pro er zelf voor dat het apparaat na elke schoonmaakronde ook zelf gereinigd (en de dweil gedroogd) wordt. Waar de kleine schoonmaker zelf niet heel lawaaierig is, geldt dat niet voor zijn basisstation. Zodra deze een schoonmaaksessie begint, komt er behoorlijk wat kabaal uit het apparaat. Dit is exponentieel luider dan de zuiger zelf.
De robot werkt alleen met Eufy reinigingsmiddel
Vanuit je luie stoel
Zoals de meeste Eufy producten is de S1 Pro ook vanuit een app te bedienen. Deze is helemaal gratis en biedt allerlei extra functies voor de robot. Zo is er in de app een extra plattegrond voor een andere kamer of verdieping in te stellen en kan er gekozen worden of er alleen gezogen of ook gedweild moet worden.
Verder kan via de app de zuigkracht en het watergebruik aangepast worden, hoeveel zeep er gebruikt wordt, hoe vaak de robot geleegd wordt en meer. Als laatste kan in de app in real-time gezien worden wat de stofzuiger uitspookt.
Eufy heeft met de Omni S1 Pro stofzuiger en dweil een ideaal maatje in elkaar gezet voor iedereen die een schoon huis wil, maar niet elke paar dagen wil dweilen of zuigen. De robot kost een flinke duit, maar maakt efficiënt en slim schoon en is behoorlijk uitgebreid.
De robot gaat in een oogwenk aan de slag zodra je dat bijvoorbeeld via de app vraagt en maakt achteraf zichzelf ook nog eens schoon. Alleen dat laatste gaat met flink wat geluid gepaard.
Onder aan de streep is de Omni Eufy S1 Pro nog steeds geen vervanger van de stofzuiger of de dweil. Daarvoor is de robot nog niet compleet en efficiënt genoeg. Zo komt hij door zijn formaat niet in alle hoekjes en gaatjes. Bovendien verplicht Eufy je om haar schoonmaakmiddel te kopen zonder daarbij opties te bieden.