EPOS GTW270 Hybrid review - een lust voor het oor

  Nog niet zo lang geleden waren ze een gimmick, nu lijken we niet meer zonder te kunnen: in-ear oordoppen. Populair gemaakt door Apple zijn deze ‘oortjes’ niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Ook EPOS heeft zijn serie gaming headsets uitgebreid met een setje draadloze oordopjes. Wij testten de nieuwe GTW 270 Hybrid.

  De GTW 270 komt in twee varianten: de reguliere 270 en een speciale Hybrid versie. De door ons geteste Hybrid is vrijwel identiek aan de 270, maar met een extra USB dongle. Deze dongle is speciaal bedoeld voor (singleplayer) gaming, maar daar later meer over.

  De GTW 270 wordt in een solide doos geleverd met daarin een tweetal verlengkabels (USB-C naar USB-A en USB-C oplader), diverse pasmaten voor oordopjes, boekjes, en uiteraard de metalen oplaad-doos met daarin de oordopjes zelf.

  Hoofdtelefoon
  Frequency response20-20,000 Hz
  Sound pressure level100 dB
  Microfoon
  Frequency response100-7,500 Hz
  Luisterduur5 uur
  Oplaadtijd via chargecase1,5 uur
  Maximale capaciteit chargecase20 uur
  Aansluitingenbluetooth of via USB-C Dongle

  De chargecase, meer dan een opbergdoosje

  Wie de specificaties leest ziet misschien iets bijzonders. De opbergdoos waar je de oordopjes in kan bewaren (en dat is zeker aan te raden als je ze niet kwijt wil raken) doet namelijk meteen ook dienst als oplaadstation. Telkens als je de doppen in de chargecase opbergt worden ze opgeladen en zijn zo meteen bruikbaar voor luistergenot.

  De chargecase heeft een flinke capaciteit: je kan de oordopjes zeker vier keer opladen voordat de chargecase zelf aan het stroom moet. Eenmaal in gebruik geeft EPOS aan dat de doppen het vijf uur uit kunnen houden. Dat kunnen we zeker bevestigen, na die vijf uur hielden de oordoppen het nog twee uur extra uit voordat ze weer in hun doosje terug gingen. Na zo’n vijf uur zijn ook je oren wel moe, dus is een oplaad-pauze zeker aan te raden.

  Maar dat is niet de enige functie van de chargecase. De case zit vol elektronisch vernuft, waardoor je hem ook kan gebruiken om de oordoppen aan je eigen apparatuur te koppelen. Koppelen kan met elke met bluetooth-mogelijkheden uitgerust apparaat. Je kan dus koppelen met vrijwel je mobiele telefoon, elke moderne TV, (windows) PC of console. Vervolgens plaats je de oordoppen in je oren en is het een kwestie van Spotify, film of game opstarten en gáán.

  Een pasvorm voor ieder oor

  Voor de meeste gebruikers zal de standaard bij de GT 270 gebruikte oorplug afdoende zijn, maar voor hen met bijzonder grote of juist vrij kleine oren worden zowel een grote als kleine set oorpluggen meegeleverd. Daarmee passen de oordoppen eigenlijk altijd.

  Gebruik van de juiste maat is belangrijk: als de pluggen niet goed passen sluiten ze niet netjes af en kunnen ze uitvallen, met mogelijk verlies of beschadiging tot gevolg. Met de juiste pasvorm zitten de oordopjes stevig vast en comfortabel. Omgevingsgeluid wordt uitstekend afgesloten en de doppen blijven goed zitten, ook bij heftige hoofdbewegingen. Dat wordt dus headbangen of flink meeleven met je favoriete game! De oordoppen zullen je in ieder geval niet in de weg zitten!

  Wat moet je met die Dongle?

  Voor gamen heeft EPOS trouwens nog iets extra’s. De Hybrid versie heeft een kleine dongle, die in de USB-C poort van je geluidsbron past. Als de dongle aangesloten is, wordt deze automatisch gepaired met de oordoppen. Geen gedoe met Bluetooth instellingen dus.

  Deze dongle is bij uitstek bedoeld voor gaming. Juist bij games kan een bluetooth verbinding vertraging veroorzaken waardoor de actie op beeld en wat je hoort niet parallel loopt. Met de dongle wordt deze vertraging geminimaliseerd waardoor beeld en geluid weer synchroon lopen.

  Gebruik van de dongle heeft wel een nadeel: de geluidsstroom is eenrichting, je kan dus geen gebruik meer maken van de microfoon in de oordoppen. Voor party-chat of online games waarbij coördinatie nodig is kan je dus geen gebruik maken van de dongle. Voor singleplayers is de dongler ideaal.

  Bovendien hebben zowel de PlayStation 5 als Nintendo Switch een USB-C aansluiting. Daar kan de dongle dus direct gebruikt worden. Voor consoles (of PCs) die niet zo’n USB-C aansluiting hebben kan een verloopkabeltje gebruikt worden.

  Vol geluid, heldere spraak

  Wat geluid betreft kunnen we kort zijn: dat zit wel snor. De oordoppen kunnen een flink volume genereren (misschien zelfs wel te veel), zowel baslijnen als hoge noten klinken helder en ook spraak is goed te verstaan. We hebben de oordoppen in een groot aantal situaties kunnen testen, zowel in diverse games waaronder Call of Duty, Need for Speed, Sackboy Adventure en meer. De oordoppen zijn ook uitgebreid getest in een werksituatie waarbij we naadloos overschakelden van Spotify naar een MS Teams vergadering.

  Nu heeft Bluetooth een nadeel: als je de oordoppen aan diverse apparaten gekoppeld hebt, kan hetzijn dat bij inschakelen de verkeerde connectie gelegd wordt. Meermalig schakelden we de oordoppen in terwijl we achter de werk-laptop op de eerste verdieping zaten, om vervolgens de muziek van de benedenverdieping te horen te krijgen. Niet onoverkomelijk, even de bluetooth instellingen aanpassen en het is weer hersteld.

  Hierbij dachten we dat de dongle mooi dienst zou kunnen doen, daar waar de dongle ingeprikt is, is het device waarvan we het geluid wilden streamen. Dat ging prima, met één uitzondering. Op het moment dat we de dongle met de mobiele telefoon gebruikten en gingen lopen, begonnen de oordopjes regelmatig te kraken. We hebben dit nog gecontroleerd, dit lag niet aan de internetverbinding, alle muzieknummers waren op het apparaat gedownload. In die situatie is bluetooth dus de beter optie.

  Met de keuze tussen Bluetooth en de meegeleverde dongle heb je flexibiliteit om de aansluiting tussen de oordoppen en apparaat te regelen. De oordoppen hebben weinig aansturingsmogelijkheden, wil je het volume regelen dan zal je dat op het afspeelapparaat moeten regelen. De linker oordop heeft één knop, waarmee je muziek kan pauzeren, tracks kan skippen of terug kan springen, alles met één knop. Echt lekker werkt dat niet, meestal is het handiger om toch gewoon je mobieltje te pakken en daar het juiste nummer te zoeken.

  Echt (spat)waterdicht

  Nadat deze review eigenlijk al geschreven was hebben we onbedoeld nog een extra test uit kunnen voeren. De GTW 270 is namelijk IPX 5 water resistent. Dat betekent dat de oordoppen tegen zweet en regendruppels kunnen. Na een ongelukje met deze oordoppen en een glas cola kunnen we bevestigen dat zowel de chargingcase als de oordoppen bestand zijn tegen volledige onderdompeling in vloeistof. Een hele prestatie, want juist cola kan -naast plakkerig- bijzonder vervelende uitwerking hebben op de werking van elektronica!

  De GTW270 hybrid - Veelzijdig, comfortabel en kwalitatief uitstekend

  De GTW270 oordoppen zijn comfortabel en hebben een prima pasmaat voor een grote diversiteit aan oren. De oordoppen leveren uitstekend geluid, zowel bij muziek als spraak. Jammer is dat bij het gebruik van de dongle de microfoon uitgeschakeld staat wat de toepasbaarheid bij online gaming beperkt. De speelduur van de oordoppen is behoorlijk, zeker als tussentijds met de charging case opgeladen wordt.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Prima pasvorm voor elk oor
  • Uitstekend geluid
  • Wireless geluid zonder lag met de dongle
  • Waterresistent
  • Spraak via dongle niet mogelijk
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.