Een blik op PlayStation Plus Review

  Speciale abonnementen zijn helemaal in, in gamesland. Menig uitgever komt met een seizoenspas voor uitbreidingen en Microsoft is al jaren bekend met zijn Xbox Live Gold service. Sony gaat ook mee in de trend en heeft al een tijdje een speciaal abonnement voor op haar consoles, PlayStation Plus.

  'Een betaalde service waarmee je profijt hebt van allerlei acties die Sony regelt voor zowel de PlayStation 3 als PlayStation Vita.' Dat is hoe je PlayStation Plus in één zin het best kunt beschrijven. De service, die alweer twee en een half jaar oud is, biedt echter een heleboel en het is dan ook maar goed dat er meer dan één zin gebruikt mag worden als omschrijving. Voor een bedrag van 14,99 euro per anderhalve maand of 49,99 euro per twaalf maanden kun je dan ook heel wat verwachten. De hoogste tijd dus om te kijken wat je allemaal kunt verwachten als PlayStation Plus-houder.

  Op de kleintjes letten
  We beginnen klein; bij de kleintjes. Als abonnementhouder kun je namelijk rekenen op korting. Die korting wordt gegeven op van alles in de PlayStation Store. Denk hierbij aan: games, achtergronden, avatars, uitbreidingen. noem het maar op. Door middel van een geel bedrag en een klein logootje kun je zien of je korting verdient. De bedragen kunnen verschillen van een paar 'centen' tot tientallen euro’s en dit alleen al zorgt voor een mooi voordeel.

  Naast de keiharde euro’s aan korting kun je ook nog eens met exclusief materieel aan de slag. Demo’s, bèta’s, noem het maar op. Een recent voorbeeld is de gesloten bèta van Dust 514. Heb je geen abonnement, dan kom je er niet in. Ook het uitproberen van grote titels is niet uitgesloten. De nieuwste games staan namelijk op jou te wachten in de store. Je hebt namelijk bij veel games een uur aan probeertijd. Bevalt de game je, dan kun je hem aanschaffen. Vind je het niets, dan kun je het spel laten voor wat het is. Handig en opnieuw kostenbesparend.

  De kern
  Het is nog niet afgelopen met de gratis content. Het grootste onderdeel van de PlayStation Plus service is namelijk nog onbehandeld gebleven: de gratis games. Per jaar kun je rekenen op meer dan 45 games die allemaal gratis en voor niets te spelen zijn. Het enige wat je hoeft te doen is de game downloaden naar je PlayStation 3 of PlayStation Vita en je kunt al aan de slag. Denk hierbij niet aan kleine, onbekende games. Nee, de iets oudere toppers staan op je te wachten. InFamous 2, Resident Evil 5, LittleBigPlanet 2, Uncharted: Golden Abyss, het zijn maar een paar games die momenteel in de lijst staan.

  Elke maand kun je weer nieuwe games verwachten, waardoor je dus letterlijk niet uitgespeeld raakt. Heb jij je game uitgespeeld? Geen probleem, er staan alweer drie nieuwe op je te wachten. Dit is dan ook de grote reden om een abonnementje te nemen, want de opgetelde waarde van alle games die je in een jaartje speelt ligt natuurlijk vele malen hoger dan de prijs voor een jaar PlayStation Plus. Tel uit je winst!

  In de wolken
  Als laatste extra kun je ook nog eens al je opgeslagen data kwijt op je eigen cloud-opslaglocatie. In totaal heb je twee hele gigabytes aan ruimte - één voor de PlayStation 3 en één voor de PlayStation Vita - zodat je al je savebestanden kwijt kunt en je ook op andere consoles gewoon door kunt gamen met je eigen checkpoints. Ook kun je ervoor zorgen dat je nieuwe updates voor je Sony platform automatisch download, zodat als jij wilt gamen, je niet hoeft te wachten. Het is een kleine extra, maar doet sommigen wel een groot voordeel.

  Al met al kun je dan ook wel stellen dat je als abonnee van PlayStation Plus op de lange termijn een prachtige periode tegemoet gaat. De prijs die je voor een jaarabonnement neerlegt, ligt iets lager dan een nieuwe game, maar op den duur krijg je er zóveel voor terug. Kortingen, exclusieve content, gratis games, noem het maar op. Daarnaast kun je je gegevens in de cloud opslaan en is het downloaden van nieuwe firmware voor je Sony console of handheld wat makkelijker gemaakt. Iemand die de ietwat oudere toppers nog niet heeft gespeeld en geïnteresseerd is in exclusieve voordelen mag (en moet) dan ook niet aarzelen en meteen een plus achter zijn account zetten. Een dikke aanrader dus!

  PlayStation Plus

  Verkijgbaar vanaf 29 june 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.