EDGE 101 Optical Gaming Mouse review - Stijlvol en soepel

  De EDGE 101 Optical Gaming muis is één van de nieuwe producten van producent Hori. Hori, die in de gaming wereld al langer bekend is om zijn controllers en race wheels probeert hiermee ook een impact te maken op de PC gaming wereld. Of dat gelukt is, lees je in onze EDGE 101 Optical Gaming Mouse review.

  Vergeet de schreeuwerige, enorm aanpasbare, lichtgevende muizen met allerlei rare vormen. Nee, Hori heeft een muis ontworpen met maar één ding in gedachte: functionalitiet. Wij hebben de muis aangesloten op onze pc's en hem alle hoeken van het scherm laten zien tijdens onze dagelijkse werkzaamheden, een potje XCOM 2 en Fallout 4, om te zien of deze muis ook echt doet waar hij op het eerste gezicht voor ontworpen is.

  Strak, sterk design met vloeiende lijnen

  De EDGE 101 Optical Gaming Mouse is vanaf het moment dat je hem uit de doos haalt een pareltje om te zien en heel fijn mee te werken. Het strakke, no-nonsense design doet de muis erg goed. De enige verlichting die op de muis zit komt van twee knoppen aan weerszijde van de muis die in de fabrieksinstellingen zachtjes oplichten en van kleur veranderen. Dit maakt de muis erg levend en werkt erg goed met het rustige en strakke ontwerp.

  De EDGE 101 Optical Gaming Mouse voelt zeer stevig aan en ligt goed in de hand, de symmetrische vorm betekend ook dat de muis zowel voor rechts als linkshandige gamers te gebruiken is. De materialen die gebruikt zijn voor deze muis zijn het vermelden waard: de muis is gemaakt van een mooi, mat plastic dat erg stevig en sterk aanvoelt. Daarnaast zijn de zolen aan de onderkant van metaal in plaats van teflon, wat vaak aan de onderkant van muizen gevonden wordt.

  Verder zit er aan de onderkant nog een metalen plaatje, wat als gewicht functioneert. Deze kan gemakkelijk worden verwijderd door middel van een klein muntstuk.

  De enige dingen die zijn aan te merken op het design zijn de grootte van de muis, voor mensen met wat kleinere handen kan de muis wat groot uitvallen, en de kwaliteit van het muiswieltje. Het muiswieltje voelt vrij goedkoop en slap aan en is hij niet stevig in de body bevestigd. Ook is de muis vrij hoog, wat er voor zorgt dat je een vrij grote hoek krijgt bij je pols wat onwennig of zelfs onprettig kan aanvoelen wanneer je geen grote handen hebt.

  Onopvallend en toch snel te vinden

  Het goede design van de muis brengt ons meteen bij het volgende punt: De knoppen. Door het strakke no-nonsense design zijn alle knoppen gemakkelijk te vinden op zowel gevoel als zicht. Er zijn geen gekke hoeken, LED lichten of steun-randjes die jou in de weg staan de juiste knop te vinden.

  De knoppen zijn groot genoeg om ze gemakkelijk te onderscheiden van elkaar en hebben weinig weerstand: je kunt ze dus makkelijk indrukken. Dit heeft als voordeel dat je ze snel kan gebruiken zonder veel moeite, maar als nadeel dat ze af en toe, wanneer je druk bezig bent, per ongeluk ingedrukt kunnen worden. Het nadeel is ons echter nog niet voorgekomen maar wij verwachten dat dit wel een nadeel kan worden voor erg enthousiaste gamers.

  Boven op de muis zitten, naast de standaard linker- en rechtermuisknop en muiswiel, nog twee extra kleine knoppen vlak achter het muiswiel. De bovenste knop heeft uit zichzelf geen functie maar kan worden ingesteld door middel van de software.

  De tweede onderste knop verandert de gevoeligheid van de muis en heeft vijf verschillende standen, waarvan eigenlijk alleen die middelste drie vrij nuttig zijn en voor de gamer die van een hele gevoelige muis houd is de hoogste stand wellicht nog een goede toevoeging. De laagste stand daarin tegen maakt de muis zo ongelofelijk traag dat zelfs je oma nog zou vragen of hij niet wat sneller kan.

  Het enige minpunt qua knoppen komt door de plek van de laagste knoppen aan de zijkanten van de muis. Deze zitten bijna tegen de achterkant van de muis aan waardoor deze bijna tegen de voet van je duim zit. Het vereist dus een kleine aanpassing aan de stand van je hand/duim om deze knop goed in te kunnen drukken.

  EDGE 101 Optical Gaming Mouse review

  Bepaal zelf hoe je speelt

  Het grootste voordeel van de EDGE 101 Optical Gaming Mouse komt met de bijbehorende software. Na het installeren van deze software kan je de muis in alle vrijheid aanpassen naar jouw wensen. Voor de gamer die vaak van game wisselt, kan bijvoorbeeld de knop aan de bovenzijde, die eerder nog geen functie had, hier worden ingesteld voor wat voor functie dan ook.

  De muis kan worden geladen met vijf verschillende 'presets' die ieder compleet kan worden ingesteld naar jou wensen. de 'presets' kunnen gekoppeld worden aan game's zodat de 'presets' automatisch geladen worden wanneer je een game opstart. De software komt met nog meer functionaliteiten en een compleet overzicht van de software vindt je hier.

  EDGE 101 Optical Gaming Mouse review

  EDGE 101 Optical Gaming Mouse review

  De muis speelt heerlijk, reageert goed, nauwkeurig en snel, de software werkt makkelijk en overzichtelijk en de geweven kabel die er aan vast zit is sterk doch flexibel genoeg om niet in de weg te komen. De EDGE 101 Optical Gaming Mouse is een fantastische muis die doet waarvoor hij gemaakt is, het snel, goed en nauwkeurig overbrengen van jou commando's naar de PC.

  9

  De plus- en minpunten

  • Mooi, strak design
  • Te gebruiken voor zowel links als rechtshandigen ligt goed in de hand
  • 11 aanpasbare knoppen
  • Scherpe reactie
  • Duurzame materialen
  • Software
  • Grootte
  • Derde knop aan zijkant zit te laag

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.