Earth Defense Force 4.1 Review - Hersenloos knallen

Review
zaterdag, 12 maart 2016 om 14:00
xgn google image
Earth Defense Force is een vreemde eend in de bijt. Zo erg zelfs, dat het bijna onmogelijk is om een neutrale mening over de serie te hebben, je vindt het verschrikkelijk of geweldig. En die laatste groep blijft groeien, want Earth Defense Force 4.1: The Shadow of New Despair komt uit op de PlayStation 4. Lees hier de Earth Defense Force 4.1 review.
Als je op zoek bent naar een diepgaand verhaal of memorabele personages, dan ben je bij Earth Defense Force 4.1 aan het compleet verkeerde adres. Het verhaal komt erop neer dat de mensheid dacht de aliens te hebben verslagen in Earth Defense Force 2017, maar ze hebben acht jaar lang onder de aarde gezeten om sterker te worden. Het is nu aan jou de taak om de aliens, die voornamelijk voorkomen in de vorm van insecten en geleedpotigen, voor eens en voor altijd uit te roeien.
Earth Defense Force 4.1 review

Insecten doden met oneindige raketten

Om de aliens te lijf te gaan kun je in Earth Defense Force 4.1 kiezen uit vier verschillende klassen, waar je vrijelijk tussen kan wisselen. Elke klasse - te weten de Ranger, Fencer, Air Raider en Wing Diver - heeft verschillende voor- en nadelen én een eigen arsenaal aan (heel veel) wapens.
Zo is de Ranger gebalanceerd en kan hij vooral kiezen uit conventioneel wapentuig, zoals de good ol’ Rocket Launcher, terwijl de Wing Diver kan vliegen met een jetpack en meer futuristische wapens kan kiezen. De Air Raider is op zichzelfstaand vrij zwak, maar kan als enige Air Support inschakelen om de aliens te vermorzelen en de Fencer is extreem sloom, al valt dat te verwachten met een enorm wapen aan elke arm.
De gameplay van Earth Defense Force 4.1 is even simpel als het verhaal. Elke missie - 89 stuks voor singleplayer en 98 stuks voor co-op - stuurt je naar een bepaald gebied, waar je een opdracht moet voltooien, zoals het doden van alle spinnen, die luchttroepen vangen met hun spinnewebben. Vervolgens komen er over het algemeen tientallen, zo niet honderden, vijanden het beeldscherm ingekropen en moet je de opdracht zien te voltooien. Gelukkig heeft de legerleiding je voorzien van een oneindige hoeveelheid munitie, dus je hoeft niet voorzichtig om te gaan met de trekker.
Earth Defense Force 4.1 review

Matige graphics en framerate

De titel is overigens Earth Defense Force 4.1, in plaats van 4.0, want de game is een geremasterde versie van Earth Defense Force 2025. Laatstgenoemde kwam uit op de vorige generatie consoles en je zou dus denken dat Earth Defense Force 4.1 op het gebied van graphics en framerate vooruit is gegaan.
Helaas is dat niet helemaal het geval, want de game ziet er nog steeds erbarmelijk uit en de framerate heeft het ook moeilijk als er honderden torenhoge insecten op het scherm geprojecteerd worden. De Earth Defense Force-serie heeft nooit bekend gestaan om de mooie graphics of sterke performance, maar voor een remaster op de PS4 - en de volle prijs - hadden wij wel wat beters verwacht.
Earth Defense Force 4.1 review

Jolly co-operation

We hadden het er al over dat Earth Defense Force 4.1 niet voor iedereen is en daar moet je zeker rekening mee houden. Ondanks de enorme hoeveelheid aan content die de singleplayer biedt, kan de verveling genadeloos hard toeslaan en wij raden je dan ook aan om de game in online of offline co-op te spelen. Het is dan natuurlijk wel zaak om jouw vrienden ervan te overtuigen om de game ook aan te schaffen en dat kan dus vrij lastig zijn.
Duik je eenmaal de game in met één of meer vrienden, dan komt ook gelijk de kracht van Earth Defense Force 4.1 naar boven. Die heerlijk overdreven actie, die het beste te vergelijken is met Starship Troopers, komt helemaal tot zijn recht als je er samen met vrienden om kan lachen. De chaos die kan ontstaan als meerdere mensen een oneindige hoeveelheid raketten afschieten is ongekend.
Earth Defense Force 4.1 review

Earth Defense Force 4.1 review - Co-op-paradijs met hoog prijskaartje

Earth Defense Force 4.1 laat behoorlijk wat steken vallen als het gaat om een remaster. De volledige prijs is moeilijk te slikken en de matige graphics en framerate helpen daar zeker niet bij. Maar als je eenmaal de klik hebt gemaakt met Earth Defence Force 4.1 en je samen met je vrienden op alien-jacht gaat, dan zijn er weinig games die daar bovenuit komen als het gaat om plezier. Maar peil voordat je de game aanschaft eerst even bij je vrienden of ze niet toevallig arachnofobie hebben.
Cijfer: 7