Honor 5x Review - Voor een dubbeltje op de eerste rij

Review
zaterdag, 12 maart 2016 om 12:00
xgn google image
Honor, de dochteronderneming van Huawei, probeert al enige tijd een naam voor zichzelf te maken op de Westerse smartphone markt. Dit doet ze op dezelfde manier als Huawei ooit begon, met zoveel mogelijk goedkope smartphones tegelijk. Kan de nieuwe Honor 5x indruk maken? Lees het in deze Honor 5x Review.
Budgetsmartphones staan erom bekend dat ze niet heel erg denderend zijn, dat hoef je ook niet te verwachten als je 100 euro betaalt voor een apparaat. Eigenlijk moet je een smartphone vergelijken met een PC of laptop om te snappen dat je niet voor een paar euro een geweldig apparaat terugkrijgt.
Hierdoor waren we dan ook erg verbaasd toen we de specificaties van de Honor 5x bekeken. Die specificaties maakten de prijs van 229 euro een beetje onwaarschijnlijk en we hebben geprobeerd uit te vinden waar het addertje onder het gras ligt.

Prestaties - een snel beestje dat graag wil gaan

Dat addertje zit hem in ieder geval niet in de specificaties. Want die zijn verbazingwekkend goed. De telefoon heeft een 3000mAh batterij, waardoor je makkelijk het einde van de dag haalt met het apparaat. Zelfs als we de telefoon intensief gebruikten (lees: voor games of films) verbruikten we nauwelijks iets van de accu.
Naast de uitzonderlijk goede batterij, heeft de telefoon ook een full hd (1080p) 5,5” beeldscherm. Dit is erg bijzonder voor een telefoon van deze prijsklasse, meestal is 720p hd het maximale dat je voor minder dan 300 euro kunt krijgen. Je krijgt voor dat geld wel een LCD-beeldscherm, wij hadden liever een LED-beeldscherm gezien, maar dan was de prijs van de telefoon omhoog geschoten.
Ook in het beeldscherm was het addertje dus niet te vinden, dus ging de zoektocht iets verder en kwamen we bij de processor aan. De telefoon heeft een chipset van Qualcomm; de Snapdragon 616. Deze chipset is een uitzonderlijk goede voor de prestaties die hij levert. Het is niet het nieuwste van het nieuwste, maar voor 229 euro hadden wij ook niet verwacht om een Snapdragon 810 of een Mediatek 7 serie terug te zien in het toestel.
Dat er een wat oudere chipset in de smartphone zit, merk je in het dagelijks gebruik eigenlijk helemaal niet. Het opstarten van een app is zo gebeurt, bij grotere apps zoals games of bewerkingsapps zit er wat vertraging in het opstarten, maar dat is hooguit een wachttijd van één seconde.
Die wachttijd heb je niet bij kleine apps die je dagelijks gebruikt. Programma’s als Whatsapp en Facebook worden bij het aantikken direct geopend. Op de snelheid van de telefoon is dus ook niet ingeleverd, maar waar dan wel?
Honor 5x review: onderkant

Verpakking - weinig poespas

In de verpakking bijvoorbeeld, zie je dat er wel is ingeleverd. Het is het laatste waar je aan denkt bij het aanschaffen, maar de eerste indruk die een telefoon maakt, is toch ook van belang.
En die indruk was een klein beetje teleurstellend toen we het babyblauwe doosje openden waarin het toestel zat. Om kosten te drukken is de headset weggelaten uit de verpakking. Dat betekent dat je zelf een handsfree setje moet kopen, wil je in de auto gebruikmaken van de telefoon.
Dit soort details is waar de telefoon nog meer pluspunten had kunnen scoren. Naast de telefoon zat er in het doosje namelijk alleen een 1.0v oplader, snelladen zit er dus niet bij met de meegeleverde charger. Daarnaast zat er natuurlijk nog een gebruiksaanwijzing in het doosje en toen was het doosje leeg.
Deze punten van kritiek over de verpakking vallen eigenlijk in het niet bij de rest van de telefoon, maar als we ook nog een setje oortjes hadden gekregen en een iets betere lader, waren we helemaal weg geweest van dit toestel.
We snappen het wel, de extra accessoires is het eerste wat je weg laat als je een budgettelefoon maakt. Daarnaast is het natuurlijk beter om in te leveren op de extraatjes dan op de smartphone zelf.
Honor 5x review: achter en voorkant

Camera - ‘s avonds iets minder

Inleveren op de camera heeft Honor een klein beetje gedaan. Op de achterzijde van het toestel zit een dertien megapixel camera met LED-flitser. Bij kunstmatig licht krijgen de foto’s redelijk wat ruis, ‘s avonds foto’s maken kun je dus wel doen, maar ze komen er minder mooi uit dan overdag.
Diezelfde ruis zie je ook op de frontcamera, bij het maken van een selfie of met beeldbellen heb je een vijf megapixel camera ter beschikking.
Hoewel beide camera’s ‘s avonds dus wat ruis in de foto’s tonen, zijn ze overdag goed voor zeer mooie foto’s. Als je de telefoon aanschaft voor de camera, moet je je dus wel eerst even afvragen op welk moment van de dag je de meeste foto’s maakt.
Hoewel de camera’s dus niet de beste smartphone camera’s aller tijden zijn, doen ze wel waarvoor ze gemaakt zijn. Zeker in deze prijsklasse zijn we nog steeds behoorlijk te spreken van de foto’s die we maakten met de telefoon.
Honor 5x review: voorkant

Geluid - Hoog volume

Verder waren we ook zeer te spreken van de speakers die op de telefoon zaten. Als het geluid op volledig volume wordt gezet, kun je de buren behoorlijk chagrijnig maken. Ook wanneer je het geluid door oortjes of headset laat komen kan het volume behoorlijk opgedraaid worden.
Dat hoge volume werd zelfs voor ons soms wat teveel. Hoewel we soms de maximale stand van de volumeknop op een smartphone veel te zacht vinden, schroefden ook wij een paar keer de knop terug dit keer. Wanneer je het geluid vol open laat staan op deze telefoon, weet je zeker dat je na een half jaar gehoorbeschadiging hebt opgelopen.
Die gehoorbeschadiging loop je als het aan Honor ligt trouwens niet op. Er zit een beveiling op zodat de telefoon zelf het volume zachter draait wanneer je een tijdje op volledig geluid muziek hebt geluisterd.
Overigens zijn ze er bij Honor nog niet helemaal uit wanneer je te lang naar hoog volume hebt geluisterd. Het ene moment draaide de telefoon na tien minuten het geluid terug, het andere moment pas na een paar uur.
Om nog even terug te komen op de speakers, het geluid was op sommige momenten wel wat schel, maar dat is het geval bij de meeste smartphonespeakers. Er zijn maar weinig telefoons die zowel de hoge als de lage tonen goed laten klinken. Wederom moeten we in het geval van de speakers stellen dat Honor voor de prijs uitzonderlijk goede kwaliteit levert.
Honor 5x review Zijkant van het toestel

Design - mooi om te zien

Die uitzonderlijke kwaliteit die we in de speakers vonden, zagen we ook terug in het ontwerp van het toestel. Het is duidelijk waar de ontwerpers van Honor hun inspiratie vandaan hebben gehaald. De telefoon lijkt een beetje op een mengelmoesje van iPhone, HTC en Huawei.
Niet dat zo een mengsel van ontwerpen erg is, de telefoon is erg mooi om te zien. De voorkant is, als het scherm uitstaat, helemaal zwart en de achterkant is zilvergrijs en heeft een geborsteld metalen uiterlijk. Op het midden van de achterkant zit de camera en daaronder een vierkant vlakje voor de vingerafdrukscanner.
Inderdaad, het apparaat heeft een vingerafdrukscanner, een bijzondere feature die je niet vaak ziet op een telefoon. Het vlakje met de scanner is ook in te stellen als homeknop, knop voor de appdrawer en om je notificaties te tonen. Ook op extra features heeft Honor niet ingeleverd.
Honor 5x review: achterkant

Conclusie Honor 5x Review - erg veel smartphone voor je geld

De Honor 5x geeft erg veel smartphone voor je geld. Het apparaat heeft een budgetprijs, maar heeft de specificaties en uiterlijk van een high-end smartphone. De camera laat soms wat te wensen over en de speaker is niet altijd even zuiver. Maar al met al heb je voor een paar honderd euro een ontzettend goed apparaat dat zonder al te veel moeite op kan boxen tegen de gevestigde orde.
Diezelfde gevestigde orde mag zich wel druk gaan maken nu Honor een product als de 5x heeft afgeleverd. Wij zouden het apparaat zonder meer aanraden, zeker als je op zoek bent naar een vervanger van je vorige toestel en niet al teveel kwijt wilt zijn voor een smartphone. Deze telefoon heeft alles wat je zoekt in een smartphone en meer.
De Honor 5x is in de kleuren zilver, goud en grijs te koop voor 229,99 euro.
Cijfer: 8.5