Dumbo review- Klassiek Disney-verhaal met een duister tintje

  Het is alweer een tijd terug dat de originele Dumbo uitkwam. In 1941 debuteerde de schattige vliegende olifant in zijn eigen film. Nu, 78 jaar later brengt Disney een live-action remake naar het witte doek. Lees hier onze Dumbo review.

  Walt Disney

  Tijdens het maken van onze Dumbo review zijn er zeker een aantal traantjes weggepinkt, maar is er ook genoeg tijd besteed aan schateren van het lachen. Disney is namelijk goed op weg om een spectaculaire reeks van live-action remakes te maken. Zo kwam zij al eerder met een remake van The Jungle Book en wordt er nu gewerkt aan onder andere Aladdin, Mulan en The Lion King. In onze Dumbo review lees je of deze live-action remake zich een waardige Disney-film mag noemen.

  Bezoekers van de film die een een-op-een remake van de originele Dumbo verwachten zullen hun nostalgische bril even moeten schoonmaken. Nu is de remake van Dumbo in essentie hetzelfde als het origineel, maar de invloeden van regisseur Tim Burton zijn vanaf het eerste moment duidelijk aanwezig.

  Meer focus op de Farrier familie dan Dumbo zelf

  Bekende karakters zien we terug als de ooievaars en de dansende roze olifanten, maar hebben een duistere ondertoon gekregen, die ze te danken hebben aan Tim Burton. Dit is vooral te zien in het circus, wanneer de roze olifanten bombastisch rondparaderen op donkere muziek. De schattige muis Timmy zien we ook even terug, maar heeft een redelijk nietszeggende rol in de film.

  Waarin de originele Dumbo de gelijknamige olifant de enige hoofdrol is, kun je in onze Dumbo review lezen dat er in de remake meer focus wordt gelegd op de familie Farrier. Holt farrier (Colin Farrell) komt na de oorlog in 1919 terug bij zijn familie. Zijn kinderen Milly (Nico Parker) en Joe (Finley Hobbins) wachten hem op in het circus, wat zij hun thuis noemen. In het circus van Max Medici (Danny DeVito) had Holt een paardenact, die hij niet meer kan uitvoeren, aangezien de oorlog een van zijn armen heeft afgenomen.

  In plaats van zijn oude act krijgt Holt de taak om de olifanten te verzorgen en hiermee een act mee te maken. De zwangere olifant Jumbo bevalt van haar zoontje, Dumbo. Deze naam heeft hij te danken aan het circuspubliek, wat hem uitlacht, omdat Dumbo extreem grote oren heeft. Deze naam heeft hij ook te danken aan zijn echte naam in de combinatie met het woord ‘dom’.

  Dumbo

  Tim Burton mixt duistere tonen met klassieke Disney-taferelen

  Wanneer Holts kinderen erachter komen dat Dumbo kan vliegen door zijn extreem grote oren krijgen de louche ondernemer V.A. Vandevere (Michael Keaton) en Colette Marchant (Eva Green) gehoor van dit wonder en willen hem koste wat het kost in hun pretpark hebben, zodat ze een ster van hem kunnen maken. Helemaal alleen, aangezien de moeder van Dumbo is verkocht gaat de gehele circusfamilie mee met Vandevere.

  Met een duistere ondertoon wordt het verhaal van Dumbo verteld. Tim Burton weet maar al te goed een balans te vinden tussen genoeg ‘aw’ momenten en ietwat diabolische taferelen. Door deze perfecte balans blijft Dumbo een echte kinderfilm met prachtige kleurrijke scènes.

  Aan huilmomenten zul je genoeg hebben in de Dumbo remake, tijdens het maken van onze Dumbo review werd er ook hier en daar een traantje gelaten. Gelukkig wordt dit uitgebalanceerd door een goede portie humor. Vooral de scènes met Danny DeVito zorgen voor pijn in je buik en verkrampte lachspieren. Dit mede door het ondeugende aapje wat hem het leven zuur maakt.

  Net als hoe we gewend zijn met Disney kun je bij Dumbo een fantastisch grafisch spektakel verwachten. Zo zijn de olifanten levensecht en is het Wonderpark een ouderwetse versie van Disneyland, waar je zo naartoe zou willen.

  Michael Keaton in Dumbo

  Dumbo brengt spektakel met een onderliggende boodschap

  Los van het feit dat de Dumbo remake een twee uur lang durend spektakel vol emotionele, maar ook lachwekkende momenten is, moet er natuurlijk ook een kritiekpunt zijn. Zo voelt het acteerwerk over het algemeen, maar vooral van de Farrier-kinderen een beetje krampachtig. In een film, die zich meer focust op de menselijke karakters dan de daadwerkelijke hoofdpersoon zou je hier iets meer van kunnen verwachten.

  Gelukkig is Dumbo er om onze harten te smelten en naar onze telefoon te laten grijpen om te kijken waar we een olifantje voor onszelf kunnen aanschaffen, wat wij meerdere malen hebben gecheckt tijdens het maken van onze Dumbo review. (Na grondig onderzoek kunnen we gerust melden dat dit niet mogelijk is).

  Hier komt ook gelijk de onderliggende toon naar boven van de film. ‘Dieren horen in het wild en niet gevangen in een circus’. Het visuele spektakel wordt afgewisseld met fantastische muziek, waardoor je je in een echte Disney-spektakel bevindt. Dumbo komt dicht in de buurt van live-action perfectie en is een genot om naar te kijken voor Disney en non-Disney liefhebbers.

  Dumbo review - Disney-perfectie met een mooie boodschap

  De live-action Dumbo remake zal je twee uur lang trakteren op huilmomenten, maar met een goede humoristische variatie. Het ouderwetse Dumbo-verhaal komt compleet tot zijn recht in een nieuw en iets duister jasje. Tim Burton weet hier een goede balans te vinden, zodat Dumbo een echte Disney-klassieker blijft. Een must-see voor iedereen. Na het lezen van onze Dumbo review kun je snel kaartjes gaan bestellen, wanneer Dumbo op 27 maart 2019 naar de bioscopen komt.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Een klassiek Disney-verhaal in een nieuw jasje
  • Dumbo spat van het doek
  • Fantastische muziek
  • Prachtige omgevingen
  • Acteerwerk hier en daar nogal stijfjes
  • Minder focus op Dumbo zelf

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.