De grootste verschillen tussen de Game of Thrones boeken en de serie uitgelicht

  De populaire serie Game of Thrones is gebaseerd op de boeken van George R.R. Martin. De serie volgt voornamelijk het verhaal wat de bekende schrijver op papier heeft gezet, maar toch zijn er een aantal grote en kleine aanpassingen geweest. Wij hebben een lijst gemaakt van de grootste verschillen tussen de boeken en de serie.

  HBO

  House Greyjoy

  Hoewel er een aantal Greyjoys zijn die een groot onderdeel uitmaken van het verhaal van Game of Thrones, zijn er een aantal personages van dezelfde familie uit de serie gelaten. Een groot voorbeeld hiervan is Victarion, de broer van Balon en Euron Greyjoy. In de boeken is hij de kapitein van The Iron Fleet en een zeer gevreesde krijger.

  Het is ook niet gek dat Victarion zo’n ijskoude man is geworden. Hij heeft namelijk niet het leukste leven gehad, vooral niet in de zin van romantiek. Victarion heeft in totaal drie vrouwen gehad, maar helaas voor deze man zijn daar geen nakomelingen uit voortgekomen. Zijn eerste vrouw overleed tijdens de geboorte van zijn stil geboren dochter en zijn tweede vrouw overleed aan de pokken.

  Zijn derde vrouw werd verleid en bezwangerd door Victarions broer Euron, een van de Greyjoys die we maar al te goed kennen in de serie. Uit woede heeft hij deze derde vrouw doodgeslagen en sindsdien is hij nooit meer hertrouwd. Naast dit trieste achtergrondverhaal heeft Victarion ook nog invloed gehad op Theon en Daenerys, wat in de serie uiteraard niet gebeurt gezien zijn afwezigheid.

  HBO

  The Red Wedding

  Hoewel je vaak ziet dat een serie het verhaal misschien iets milder aanpakt, is dit bij deze gruwelijke bruiloft van Game of Thrones niet het geval. Hoewel de situatie in het boek nog steeds een tranentrekker is, zijn er twee doden minder gevallen in de Game of Thrones boeken. Om dit uit te leggen moeten we een aantal andere verschillen uitleggen.

  In de boeken trouwt Robb Stark met iemand anders dan Talisa Maegyr, namelijk Jeyne Westerling. House Westerling is gezworen aan House Lannister, wat al voor een licht conflict zorgde voor het huwelijk van Robb en Talisa. Net als in de serie had Robb beloofd om te trouwen met een van de dochters van Walder Frey en komt hij deze belofte niet na door te trouwen met iemand anders.

  In de serie is Robb zijn vrouw, Talisa, zwanger geworden en vergezelt ze Robb wanneer hij naar The Twins gaat. In het boek gaat Jeyne niet met hem mee en is zij niet zwanger geraakt. Dit zorgt ervoor dat er geen zwangere vrouw wordt neergestoken bij The Red Wedding. Robb en zijn moeders lot blijven helaas hetzelfde, waardoor een rouwende Jeyne wordt achtergelaten. Jeyne wordt vervolgens twee jaar bewaakt door soldaten zodat ze niet kan hertrouwen en er zekerheid is dat zij niet zwanger is.

  HBO

  Ramsay Boltons vrouw

  De Game of Thrones boeken gunnen Sansa Stark iets meer rust na haar vreselijke ervaring met de Lannisters. Daarnaast lijkt het er ook op dat er geen gelukkige eindes bestaan voor meisjes genaamd Jeyne. In de boeken haalt Petyr Baelish het niet in zijn hoofd om Sansa te laten trouwen met monster in een menselijk lijf.

  Toch was het belangrijk voor de Boltons om een Stark in hun familie te krijgen. Jeyne Poole was in de boeken de beste vriendin van Sansa Stark en lachte haar jongere zusje Arya altijd uit. “Paarden-gezicht” noemde zij haar. Er werd ironie gebracht in deze pesterijtjes toen Petyr Baelish haar naar de Boltons stuurde en hen vertelde dat zij Arya Stark was. Geloof het of niet, maar Ramsay is nog veel genadelozer in de boeken dan in de serie.

  Helaas voor Jeyne is het niet alsof dit haar enige trauma is geweest. Voordat zij naar de Boltons werd gestuurd moest Jeyne eerst in het bordeel van Littlefinger aan het werk. Hier werd de arme meid mishandeld en “getraind”. Het kan zijn dat Petyr hiermee bedoelde om Jeyne alvast te laten wennen aan de martelingen van Ramsay. Voordat Ramsay zichzelf op Jeyne forceerde twijfelde Theon eraan om Jeyne uit haar lijden te verlossen of Ramsay te vermoorden, maar hij was hier te bang voor.

  HBO

  Het niveau van Dorne

  Veel van de kijkers van Game of Thrones zijn het erover eens dat Dorne doodverziekelijk saai is in de serie. Afgezien van Oberyn Martell waren er maar weinig interessante personages in deze Great House en dat is zonde aangezien ze in de boeken juist zoveel potentie hadden. Het leek ons interessant om dit vreemde land met een hele andere cultuur en een ander landschap te zien, maar dit heeft in de serie helaas niet zo goed uitgepakt.

  De introductie scène van Oberyn Martell en Ellaria Sand was zeer interessant, vooral voor het tijdperk waar Game of Thrones zich in bevindt. Het is namelijk nog een tijdperk waarin dingen zoals meerdere seksuele partners, homoseksuele gevoelens en vooral bastaardkinderen vreselijk taboe zijn. Dit is niet het geval in Dorne en aan het begin lijkt het erop dat er werkelijk gelijkheid is tussen de twee geslachten.

  Dit werd in de Game of Thrones boeken een stuk beter verteld dan in de serie. In de serie bleek het namelijk uiteindelijk zo te zijn dat de vrouwen de macht overnamen. In de boeken waren de mensen in Dorne slimmer dan hun ultieme wraakplannen. Myrcella, die Ellaria en de Sand Snakes nog nooit iets heeft aangedaan, blijft in leven. Sterker nog, het is het idee van een van de Sand Snakes om haar als koningin te laten kronen zodat ze een grotere kans hebben om de Lannisters van de troon te stoten.

  HBO

  Young Griff

  Jon Snow weet niks en in de boeken weten fans nog steeds niet wie zijn moeder is. In seizoen 7 van de serie kom je er namelijk achter dat Jon Snow eigenlijk Aegon Targaryen is, de zoon van Lyanna Stark en Rhaegar Targaryen. Deze twee zouden in de serie stiekem zijn getrouwd, iets wat blijkt uit de visioenen van Bran Stark.

  Dit is niet het geval in de boeken van Game of Thrones, de bruiloft van Rhaegar en Lyanna bestaat ook niet. In de boeken bestaat Aegon Targaryen wel, maar hij wordt in dit geval niet opgevoed als de bastaard van Ned Stark. Hij is de zoon van Rhaegar Targaryen en Elia Martell. Aegon is nog maar een baby tijdens Roberts Rebellion en voor een lange tijd werd er gedacht dat hij was vermoord door Gregor Clegane.

  Dit bleek niet het geval te zijn, ondanks dat er toch een baby is vermoord voor de ogen van Elia Martell, die dacht dat het haar eigen kind was. De baby’s werden omgeruild en op deze manier heeft Aegon het overleefd. Hij wordt opgevoed als de zoon van Griff en leeft onder de naam van Young Griff. Aangezien hij eigenlijk de zoon is van Rhaegar en Elia, heeft hij eigenlijk een hogere claim op de troon.

  Game of Thrones boeken zitten vol verschil

  Er zijn dus enorm veel verschillen te vinden tussen de Game of Thrones boeken en de serie die daarvan is gemaakt. Of deze keuzes nu zijn gemaakt voor sensatie of bijvoorbeeld vanwege tijdgebrek, dit zijn de grootste verschillen die je kunt vinden tussen de boeken en de serie van Game of Thrones. Benieuwd naar het volgende seizoen? Wij hebben een lijst gemaakt met tien feiten over Game of Thrones seizoen 8.

  Benieuwd of deze serie iets voor jou is? Dit kun je lezen in onze Game of Thrones 4K Blu-ray review.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.