Dragons Dawn of New Riders Review - Voor strijdende kids

  Draken zijn hot: volwassenen krijgen geen genoeg van Daenerys’ draken in Game of Thrones. De harten van kids staan ook in vuur en vlam door daken. Denk aan het succes van How to train your dragon, deze zelfde doelgroep kan nu een heroïsch avontuur tegemoet in Dragons Dawn of New Riders. Vanuit een top-down perspectief krijg je een tof adventure spel aangeboden.

  In de game kruip jij in de huid van een jonge held: Scribbler. Je thuishaven, Havenholme, is verwoest en al snel ga jij op avontuur om schurken een lesje te leren. Uiteraard doet jij dit niet alleen, want je wordt vergezeld door Patch. Hij is een unieke draak, die ook wel bekend staat als Chimeragon. Samen gaan jullie op pad langs diverse werelden waar jullie al strijdend puzzels oplossen en vijanden in de pan hakt.

  De game start eenvoudig waarbij duidelijk is dat de game zicht richt op een jong publiek. Heldhaftig prijkt er een 7+ label op de voorkant van de doos. Terecht, want Dragon Dawn of New Riders is voor de kleintjes; zij die bijvoorbeeld How to train your dragon in de bios hebben gezien en niet genoeg krijgen van de animatieserie op Netflix. De besturing wordt uitgelegd en al snel waan jij je een echte held die flink wat klappen kan uitdelen én ook wat schade kan incasseren.

  Screenshot

  Samen beuken met je draak

  Terwijl je omgevingen onderzoekt en van A naar B trekt, als een echte strijder, kom je geregeld vijanden tegen die jou een kopje kleiner willen maken. Het is dan een kwestie van óf je schild omhoog houden óf er gewoon flink op los te beuken. Gelukkig krijg jij hulp van je draak, die in staat is de vijanden tijdelijk te bevriezen. Super handig, want als vijanden kant en klare ijsblokjes zijn, betekent het dat ze tijdelijk niets kunnen doen. Dit zijn dan ook de beste momenten om flink je wapen te testen. Hoera!

  Wat meteen opvalt is dat je zelf voortdurend, met een druk op de knop, moet wisselen tussen jezelf en je huisdier, de draak. Op zich werkt dit eenvoudig, maar tijdens gevechten zul je merken dat Patch lang niet altijd even nauwkeurig met ijs spuwt. Op die momenten krab je jezelf even op de achterkant van je hoofd en is er ruimte voor één groot vraagteken. Want waarom kun je deze game niet co-op vanaf de bank spelen met een vriendje of vriendinnetje? Het is de vraag die alleen Bandai Namco zelf kan beantwoorden. De game mist duidelijk deze optie en dat is jammer!

  Screenshot

  Helaas geen co-op plezier

  Door Bandai Namco’s keuze wissel je voortdurend af tussen een mens en een draak, iets wat nodig is voor de vele puzzels die de game rijk is. Deze beginnen makkelijk. Zo moet je bijvoorbeeld als Patch regelmatig water bevriezen, zodat Scribbler hierover heen kan lopen. Op die manier zetten jullie samen voet en poot aan de grond op nieuwe gebieden. Al snel wordt dit uitgebreid naar omgevingen waar deuren niet opengaan, totdat jij bepaalde hendels hebt overgehaald of blokken op de juiste plek hebt geschoven. Waar de game in eerste instantie kinderlijk eenvoudig lijkt, moet je nog binnen een uur complete kamers in -en uitlopen, op zoek naar nieuwe dingen.

  Opeens blijkt dat je een dungeon crawler voor kids in handen hebt, een soort Diablo dus voor de kleintjes! Best leuk eigenlijk, want zo heel veel games zijn er niet waarbij het loont om diverse ruimtes vanuit een vogeltjesperspectief te verkennen. De game heeft namelijk ook een menu waarin je af en toe dingen kunt maken of verkopen en kopen. Een piepklein role-playing game element is dan ook aanwezig. De vergelijking met een game als Skylanders is daardoor snel gemaakt, al is dat meer qua kinderlijke eenvoud dan de rest. Verder staat deze game aardig op zichzelf.

  Screenshot

  Meer toe doen dan je in eerste instantie denkt

  De game kent duidelijk meer diepgang dan je in eerste instantie zou verwachten, al zijn er elementen die minder goed uit de verf komen. Zo kun je op een gegeven moment vliegen en is dit de manier waarop je de wereldkaart kunt exploreren. Zelf vlieg jij van bestemming naar bestemming, om op die manier progressie in het verhaal te boeken. Jammer is alleen dat het vliegen totaal niet lekker aanvoelt, namelijk als een verkrampte draak. En de plattegrond is helaas ook té eenvoudig. Wat daarnaast storend is, is dat er niet echt filmpjes tussendoor te zien zijn, maar alles bestaat uit tekstbalkjes. Hier vliegt de maker te kort door de bocht.

  De kinderlijke eenvoud begint tijdens dit soort momenten wel heel erg op te vallen. Iets wat tijdens het doorlopen van verschillende levels iets minder het geval is omdat je langs nieuwe omgevingen gaat en steeds wel weer nieuwe dingetjes te zien krijgt. Al merk je als volwassen speler wel dat de game nergens iets baanbrekends nieuws doet, maar wie had dat verwacht? Waarschijnlijk niemand.

  Screenshot

  Dragons Dawn of New Riders review - Leuk voor de kleintjes

  Al met al is Dragon Dawn of New Riders een redelijke game geworden. Niet geschikt voor de volwassen gamer, daarvoor is het spel te eenvoudig en bovendien zal de hardcore gamer zich storen aan veel elementen waarvan het merendeel niet naar behoren is uitgevoerd. Maar voor de kleintjes onder ons is de game best leuk. Er valt genoeg te ontdekken en voor How To Train Your Dragon fans is het sowieso een feestje met genoeg bekende elementen. Op zoek naar een dungeon crawler voor een jonge held? Dan is Dragons Dawn of New Riders helemaal niet zo’n slecht idee. Al moeten ze wel Engels kunnen, want de game is niet speelbaar in het Nederlands.

  Dragons Dawn of New Riders is beschikbaar voor de PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en PC.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Draken
  • Van alles te ontdekken
  • Leuke puzzels
  • Geen co-op
  • Vliegen werkt voor geen meter
  • Slechte map

  Dragons Dawn of New Riders

  Verkijgbaar vanaf 1 february 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.