Dragon War Aegis PS4 headset Review - Geen aanrader

  Dragon War is een wat minder bekende naam in het landschap van gaming accessoires. Deze Chinese fabrikant heeft inmiddels haar aanbod in Nederland uitgebreid met een hoop gaming benodigdheden, waaronder een draadloze PS4 headset. In onze Dragon War Aegis PS4 headset review lees je of deze headset je geld waard is.

  De Dragon War Aegis headset voor PS4 is een draadloze headset met een aantal interessante features. Zo worden op de verpakking onder andere de noise cancelling microfoon, de 'comfortabele' hoofdband en de 40mm speakers aangeprezen. Daarnaast biedt de headset surround sound en is deze natuurlijk draadloos, wat je niet heel vaak ziet bij headsets. In theorie klinkt het allemaal mooi, maar is dit ook zo? Dat lees je in deze Dragon War Aegis PS4 headset review.

  Niet heel gebruiksvriendelijk

  Het aansluiten van de Aegis headset gaat niet zonder slag of stoot. Aangezien het gaat om een draadloze headset, kun je niet simpelweg via plug & play de headset aansluiten op je PS4. Je moet namelijk eerst een zender aansluiten op je PlayStation 4 via een optische kabel en een USB-kabel, wat betekent dat je gemakkelijk toegang moet hebben tot de achterkant van je PS4: anders is het nog een best gedoe om de kabels er in te krijgen.

  Vervolgens koppel je de headset aan de zender, wat als het goed is automatisch gebeurt wanneer je de headset aanzet. Nu ben je alleen nog niet klaar, want ook in de instellingen van de PS4 zelf zul je dingen moeten aanpassen alvorens de headset te kunnen gebruiken. Dit wordt allemaal uitgelegd in een instructieboekje, maar een hele grote hulp biedt dit niet, aangezien het Nederlands (en ook het Engels) bij vlagen wat gebrekkig en lastig te begrijpen is.

  Daarnaast is het jammer dat de headset niet erg compatibel is; de meeste plug & play headsets zijn gemakkelijk aan te sluiten op andere apparaten of consoles. De Aegis headset is daarentegen alleen compatibel met moderne PlayStation consoles (PS3 en nieuwer) en PC.

  dragon war aegis ps4 headset review

  Geen lust voor het oog

  Een van de features van de headset die op de verpakking wordt aangeprezen, is de 'comfortabele hoofdband' van de Aegis. Deze is integendeel weinig comfortabel, waardoor het niet echt een plezier is om de headset te dragen. De oorschelpen daarentegen zijn zacht en vallen precies over de oren, maar de hoofdband is vrij hard en drukt op het hoofd.

  Ook is de headset niet bepaald een plezier voor het oog te noemen. De vormgeving is kortgezegd lelijk en het design is te druk. De vele lichtjes en opdrukkingen maken het geheel veel te druk en de headset oogt daardoor vrij amateuristisch.

  Ditzelfde komt terug in het materiaal van de headset. Hoewel op de verpakking geschreven staat dat het gemaakt is van "high quality materials", is het nog maar de vraag of dat ook echt zo is. Wanneer je de headset een beetje schudt, rammelt deze namelijk van alle kanten, en het geheel voelt dan ook vrij onstabiel aan. Ook klikken sommige kabels niet precies in de daarvoor bestemde poorten en lijkt het geheel dus niet helemaal goed afgestemd te zijn.

  Op de headset zelf zijn twee knoppen te vinden, namelijk power en pairing. Ook zijn diverse ingangen voor verschillende kabels en voor een microfoon te vinden. Aan de achterkant van de rechter oorschelp zijn twee volumesliders te vinden: één voor game audio en één voor chat audio. Op zich een prima idee, maar niet voor de langharige gamers onder ons: lang haar gaat al snel in de slider zitten, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

  dragon war aegis ps4 headset review

  Headset heeft een eigen wil

  Tijdens het uitproberen van de Aegis headset deden zich meerdere momenten voor waarop de headset niet optimaal functioneerde. Zo moest op het ene moment het in-game volume geregeld worden via de game slider en het andere moment ging dit via de chat slider. Hiertussen was er niets veranderd qua instellingen of iets dergelijks: het enige verschil was dat de headset opnieuw werd aangesloten.

  Daarnaast zorgt de zender, die je steeds in je PS4 hebt zitten, voor wat ongemak. Zo verwacht je, wanneer je de headset uitschakelt, de audio weer door je televisie te horen. Dit is daarentegen niet zo: wil je deze audio wel horen, dan moet je eerst de instellingen aanpassen én de zender loskoppelen, wat nogal lastig gaat als je niet gemakkelijk bij je PS4 kan. Er is hier wel een oplossing voor: door de audio die naar de headset verzonden wordt in de instellingen van je PS4 te wijzigen van "alle audio" naar "chat audio". Maar wie gebruikt een headset zoals deze nu alleen voor chat audio?

  Tijdens het testen van de headset kwam bovendien voor dat de audio op sommige momenten wél opeens door de speakers van de tv begon te spelen (en tegelijkertijd ook nog via de headset). Wederom gebeurde dit terwijl er verder niks veranderd was in de instellingen, de headset was alleen even uitgezet en vervolgens weer aangezet. Het werkt gewoon allemaal niet echt lekker en dit zorgt voor onnodige moeite.

  dragon war aegis ps4 headset review

  Hoor waar geluiden vandaan komen

  Maar deze punten zijn natuurlijk niet het belangrijkste aan een headset: dat is de audiokwaliteit. De Aegis headset beschikt over surround sound, wat ervoor zorgt dat je goed kan aanhoren waar het geluid vandaan komt en waar bijvoorbeeld je vijanden zich bevinden. Daar scoort de headset dus zeker punten op.

  De kwaliteit van de audio zelf is vrij standaard. Het is prima en kan ermee door, maar het is zeker niet baanbrekend. De bas is vrij duidelijk aanwezig, wat ervoor zorgt dat het geluid niet enorm helder overkomt. Het zorgt in ieder geval niet voor een complete immersie in de game, zeker aangezien er steeds een zachte ruis aanwezig is op de achtergrond, waarschijnlijk is dit wat storing vanwege het feit dat de headset draadloos is. Deze ruis is op sommige momenten bijna niet te horen, maar hij is wel constant aanwezig: of je nu een game aan het spelen bent of niet.

  Een andere feature die op de verpakking aangeprezen wordt, is de 'noise-cancelling' microfoon. Hierbij geldt, net als bij de 'comfortabele' hoofdband, dat er niet heel veel van waar is. Heb je bijvoorbeeld een andere televisie op de achtergrond aan, dan is dit nog wel gewoon te horen (zelfs wanneer je zelf niet aan het praten bent), tenzij je deze vrij zacht hebt staan qua volume. Ook geluiden als het verschuiven van de headset, het per ongeluk aanraken van de microfoon en een diepe adem worden gewoon door de microfoon opgepikt.

  dragon war aegis ps4 headset review

  Een te hoge prijs voor te weinig kwaliteit

  De Aegis ligt in de schappen voor een prijs tussen de 55 en 80 euro. Dit is wat prijzig, maar wanneer er goede kwaliteit tegenover staat is dit geen probleem voor de gamer die extra geld wil neerleggen voor een goede ervaring.

  Dit is bij de Dragon War Aegis headset voor PS4 dus niet zo. Hoewel de headset wel een draadloze surround sound ervaring biedt, overheersen de vele minpunten die aan de headset kleven. In deze prijsklasse zijn er genoeg andere headsets verkrijgbaar, die een betere prijs-kwaliteitverhouding leveren.

  5

  De plus- en minpunten

  • Surround sound
  • Draadloos
  • Ongemakkelijk in gebruik
  • Design is niet mooi
  • Aangeprezen features werken niet naar behoren
  • Te hoge prijs

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.