Dracula Untold Recensie (Blu-ray) - Te weinig bloed en actie

  Vampiers zijn een beetje zoals zombies: we worden er de laatste jaren mee doodgegooid. Nu weer een film over Dracula: Dracula Untold. Toch pakt deze film het -gelukkig- anders aan dan een serie als True Blood of Vampire Diaries. Iets minder romantiek, iets meer actie en bovenal: een soort van verhaal.

  Welkom in 1462, het jaar waarin alles zal veranderen voor Vlad III (Luke Evans), zijn vrouw Mirena en hun zoontje. Ze leven een rustig leven in Transylvanië, totdat Vlad het aan de stok krijgt met een heel leger van Turken, geleid door Mehmed (Dominic Cooper).

  Keiharde oorlog in Dracula Untold?

  Ooit stond Vlad op goede voet met Mehmed III. Maar tussen haat en liefde ligt een dunne lijn, zo blijkt al snel in Dracula Untold. Als Vlad zijn zoon moet afstaan aan Mehmed, kan hij maar één ding: elke vijand het leven ontnemen door ze te spietsen en neer te steken. De consequentie is oorlog, keiharde oorlog.

  En hoe kan één man de strijd winnen tegen een heel leger aan Turken? Hoe kan Vlad zijn gezin, zijn lieftallige vrouw en zijn zoon beschermen? Hij ziet een oplossing en gaat naar de Broken Tooth berg waarin hij Master Vampire (gespeeld door Charles Dance) ontmoet. Vlad sluit een pact met deze gast in de donkere grot, is het een pact met de duivel?

  Dracula Untold recensie

  Honger naar bloed

  Vlad zal tijdelijk een vampier worden en daardoor immens krachtig zijn. Een leger met duizenden Turken? Geen probleem, hij zal ze allemaal aankunnen. Wel zit er een addertje onder het gras. Om na het belangrijke gevecht terug te keren naar zijn oorspronkelijke menselijke gestalte zal Vlad eerst een proef moeten doorstaan. De honger naar menselijk bloed is onwijs groot en de kunst is om een paar dagen verzet te bieden.

  Dus als de vrouw van Vlad in zijn armen ligt en haar halsslagader bloed pompt, dan zou Vlad haar wel leeg willen drinken. Maar hij moet dat vooral niet doen. De wil heeft Vlad wel, maar één ding kon hij niet overzien.....

  Nee, natuurlijk gaan we hier niet spoilen. De grote vraag is natuurlijk: is Dracula Untold de moeite waard om te kijken? Want het verhaal is niet de reden waarom je deze film gaat kijken, immers kennen we nu allemaal het verhaal wel van Bram Stoker.

  Lekkere rol Charles Dance!

  Helaas moet gezegd worden dat Dracula Untold maar ten dele interessant is. Het meest interessant is nog de ontmoeting tussen Vlad en Master Vampire, iets wat zonder twijfel zeer te maken heeft met Charles Dance. God, wat kan die man acteren. In Game of Thrones kennen we hem allemaal, maar in Dracula Untold is die toch ook zeer overtuigend.

  Verder kabbelt Dracula Untold een beetje te veel voort. Omdat de nadruk totaal niet ligt op zoetsappigheid en romantiek, verwacht je als kijker keiharde actie met grootschalige gevechten. Er is maar één echt groot gevecht, dat zeker interessant is, maar daar houdt het wel een beetje bij op. Zelfs de manier van filmen én montage stellen teleur. Een overgang van grootschaligheid naar indrukwekkende close-ups is er niet echt bij. En een strakke ritmische montage is ook zo goed als niet aanwezig.

  Dracula Untold recensie

  Leuke extra's op de Blu-ray

  Daardoor weet Dracula Untold bij lange na niet boven zichzelf uit te stijgen en dat is zonde. En bovendien is het jammer voor Evans, die zeker zijn rol niet ongeloofwaardig neerzet. We kennen Evans natuurlijk al uit The Hobbit, Fury 6 en Clash of the Titans. Hij laat met Dracula Untold zien dat hij prima in staat is om een hoofdrol op zijn schouders te dragen, al had hij daar misschien beter een ander project voor uit kunnen kiezen.

  Toch heeft hij het zijn rol met veel plezier neergezet, blijkt uit de extra's van de Blu-ray. Sowieso zijn die extra's niet te zuinig en zeker een kijkje waard. Denk aan alternatieve scenes, erg leuk om na afloop nog eens te kijken.

  Al met al best saai

  Maar is dit nu de actiefilm die je nu op dit moment moet aanschaffen? Nee, zeker niet. De film is toch enigszins een teleurstelling. Je verwacht als kijker veel, maar krijgt weinig. Je wil veel en keiharde actie, maar krijgt slechts een groot gevecht. Je verwacht iets meer drama, maar krijgt amper iets. Wat dat betreft is Dracula Untold als geheel best een saaie film waarin net even te weinig gebeurt.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Lekkere rol van Charles Dance
  • Veel extra's op de Blu-ray
  • Er gebeurt te weinig
  • Weinig spectaculaire gevechten
  • Montage niet heel strak

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.