Donkey Kong Country: Tropical Freeze Review

  IJs én bananenschillen? Dat is wel een héél gladde bedoening. Weet Donkey Kong Country: Tropical Freeze zich staande te houden of houdt de stroom goede Nintendo games hier op en gaat de studio onderuit? Het antwoord vind je in deze recensie.

  Donkey Kong is jarig en hij heeft een aantal van zijn vrienden uitgenodigd om deze gebeurtenis te vieren. Nog voordat Donkey zijn kaarsjes heeft kunnen uitblazen crashen Vikingen uit het koude noorden het feestje en veranderen ze het eiland van de Kongs in een ijsklontje. Alle bananen op het eiland bevriezen ook en dat schiet bij Donkey en zijn vrienden in het verkeerde keelgat. Met een vurige passie trekt Donkey eropuit om zijn bananen en het eiland terug te veroveren door de Vikingen hardhandig terug te sturen naar hun ijzige thuisbasis.

  Donkey Kong staat er gelukkig niet alleen voor. Diddy, Dixie en Cranky Kong helpen graag mee om de veeltallige levels te voltooien. In een eerdere impressie gingen we er al op in wat deze Kongs voor jou kunnen betekenen. Met Diddy op je rug kun je een paar seconden in de lucht blijven hangen. Dixie kan haar paardenstaart gebruiken om wat extra hoogte te krijgen tijdens het springen en Cranky kan op zijn wandelstok stuiteren. De drie co-spelers hebben alle drie hun nut en zullen allemaal van pas komen als je alles wilt ontdekken. Het is mogelijk voor een tweede speler om een van de drie karakters over te nemen, maar behalve dat de game daar nog moeilijker van wordt, verandert er niet veel.

  Tonnen vol content

  Donkey Kong Country: Tropical Freeze is als een traditionele DKC-game opgebouwd. De Kongs trekken verschillende eilanden over waarop ze een stuk of tien levels kunnen doorlopen. We schrijven met opzet ‘kunnen’, want niet alle levels zijn verplicht in Tropical Freeze. Iedere eiland heeft meerdere levels die meer dan één eindpunt hebben. De alternatieve finishlijnen zijn echter goed verstopt en sommige levels zul je dan ook meermaals opnieuw moeten opstarten om alles te ontdekken.

  Niet dat het een straf is om de levels in Tropical Freeze opnieuw te spelen. Terwijl je op zoek bent naar een andere uitgang kun je mooi nog proberen om puzzelstukjes te verzamelen die je ervoor gemist hebt. Ja, de puzzelstukjes zijn weer terug en ook de letters K, O, N en G zijn in ieder level te vinden. Je zult alles uit de kast moeten trekken om een level helemaal te voltooien. De Kongs moeten rollen, springen, slingeren, vijanden verslaan, bananen verzamelen en geheime ruimtes opsporen om alles te voltooien. Voor ons gamers alleen maar goed natuurlijk, want je zult hierdoor genoeg uren kunnen steken in Tropical Freeze.

  Een aap was nog nooit zo mooi

  Als je zo veel tijd gaat steken in een game is het altijd mooi meegenomen als de beelden en het geluid goed zijn. Tropical Freeze komt op die punten niets te kort. Nintendo laat zien dat de bekende franchise ook prima uit de verf komt in high definition. Je kunt de haren van de gorilla bijna tellen, zo scherp is het plaatje. De omgevingen zijn daarnaast prachtig en alles wordt bijgestaan door geweldige muziek. Het eerste level van de derde wereld is een goed voorbeeld van wat je kunt bereiken met een goede soundtrack. In dat level knalt de muziek uit je boxen en danst het hele level mee op de maat. Het is heerlijk om daar met Donkey doorheen te rennen.

  GamePad op zwart

  Deze pracht en praal speelt zich af op je televisiescherm, maar waar wordt de GamePad dan voor gebruikt? Helemaal nergens voor, is het antwoord. Tijdens het spelen staat het touchscreen op je controller gewoon op zwart. Het is te begrijpen dat het touchscreen niet in iedere game gebruikt kan worden, maar dat het scherm helemaal uitgezet wordt is op z’n minst gezegd een beetje vreemd. Het is immers mogelijk om Donkey Kong Country: Tropical Freeze op het scherm van de GamePad te spelen als je dit in het menu instelt. Waarom niet voor dezelfde oplossing als in Super Mario 3D World is gekozen – waarbij tegelijkertijd op beide schermen het spel te zien is – blijft ons een raadsel.

  Een verplicht banaantje

  Eigenlijk is er niet veel mis met Donkey Kong Country: Tropical Freeze. De GamePad ondersteuning laat het dan wel afweten, maar de game zelf steekt fantastisch in elkaar. Opnieuw is er een bekende franchise succesvol overgezet naar de Wii U. Met nieuwe speelbare karakters en kleine aanpassingen in de levels houdt Nintendo de boel fris. Tropical Freeze biedt uitdagende levels met meer dan genoeg te doen om je heel wat uren zoet te houden. De game ziet er daarnaast ook nog eens fantastisch uit en van de soundtrack raak je spontaan in een goede bui. Nintendo blijft fier overeind en heeft weer een topper afgeleverd die verplichte kost is voor iedere Wii U-bezitter.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Drie unieke co-karakters
  • Levels met meerdere eindes
  • Meer dan genoeg te doen
  • Muziek brengt de game tot leven
  • GamePad op zwart

  Donkey Kong Country: Tropical Freeze

  Verkijgbaar vanaf 4 may 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.