Donkey Kong Country Review - Net zo heerlijk frustrerend als vroeger

  In de jaren negentig maakten we kennis met het apenduo Donkey Kong en Diddy Kong. De twee kregen een eigen avontuur, de rest is geschiedenis. Nu, ruim twee decennia later is het eerste avontuur van het duo terug op de 3DS Virtual Console om ons opnieuw in te pakken. Of dat lukt lees je in de Donkey Kong Country review!

  Voor de mensen die de game niet kennen ten eerste; ga je schamen. Ten tweede hierbij even een korte uitleg: Donkey Kong Country is een oudere titel die destijds voor de Nintendo Entertainment System uitkwam. Het is een side scrolling adventure zoals je kent van Mario of Sonic.

  Behoorlijk pittige levels

  Het verschil met deze twee games is dat de levels in Donkey Kong Country behoorlijk pittig zijn. Mensen die nog nooit een Donkey Kong game gespeeld hebben moeten echt eerst de controls in de vingers zien te krijgen voordat ze ook maar denken een beetje verder te komen.

  En gelukkig is daar dan nog steeds het allereerste level dat je start als Donkey Kong. Samen met DK kom je onderweg zijn beste vriend Diddy Kong tegen, niet in een kroeg, nee Diddy Kong zit in een ton om door jou bevrijd te worden. En wanneer je de eerste exit hebt bereikt begint het echte avontuur pas.

  Donkey Kong Country review: onderwater level

  Nachtmerries door onmogelijke levels

  Want hoe geleidelijk je ook aan de controls gewend kunt raken in het eerste level, zo genadeloos word je afgestraft vanaf het tweede level. Wanneer je eenmaal door de eerste wereld heen bent realiseer je dat je nog een aantal werelden te gaan hebt en elke keer weer een moeilijker level tegen zult komen.

  Op sommige momenten zijn stukken bijna onmogelijk omdat je Diddy Kong bent verloren en je een grote sprong moet maken, of omdat je Donkey Kong bent verloren en je een groep sterkere vijanden achter elkaar tegenkomt. Maar dit heeft vooral te maken met de tijd waarin de game is uitgekomen, destijds waren games over het algemeen wat minder vergeeflijk dan ze tegenwoordig zijn.

  Het level waar we van jongs af aan al nachtmerries kregen is nog steeds in al zijn glorie aanwezig. Het minecart carnage level waarin je met de twee apen in een mijnkarretje over rails raast en enkel de mogelijkheid hebt om te springen is nog net zo angstaanjagend moeilijk als we ons uit onze trauma’s konden herinneren.

  Donkey Kong Country review: Minecart Carnage

  Euforie door verschillende elementen

  Maar dat euforische gevoel dat je krijgt na het behalen van zo’n level, was destijds onbeschrijfelijk, en dat is het nu nog steeds. Je weet dat je steeds weer opnieuw zult worden geconfronteerd met je eigen onkunde van een level, maar wanneer je geleidelijk aan weet waar je op moet letten en welke vijanden waar zitten, begin je het level te kennen. Wanneer je dan het bordje met de rode pijl ziet die aanduidt dat het einde van het level in zicht is, zul je een adrenalinekick krijgen die erg goed voelt.

  Ondanks het feit dat de game al ruim 20 jaar uit is, is dit niet terug te zien in hoe het beeld er uitziet. Natuurlijk is het geen Witcher 3, het is een SNES game en voor een SNES game ziet het er nog steeds erg goed uit. En het feit dat Donkey Kong Country 22 jaar geleden revolutionair was en er op de 3DS virtual console nog steeds uitziet alsof het geen oude game is, maakt dat Nintendo toch wel een applausje verdiend heeft.

  En niet alleen grafisch ziet het spel er nog steeds top uit na al die jaren, ook de soundtrack met de vrolijke deuntjes van Donkey Kong Country blijft een genot om naar te luisteren. Wanneer je de game weer een kans geeft, ben je alvast gewaarschuwd; het risico bestaat dat je jezelf erop betrapt dat je de deuntjes uit het spel aan het meefluiten bent.

  Donkey Kong Country review

  Donkey Kong Country Review conclusie - Nog steeds een tijdloze klassieker

  Uiteindelijk komt het er simpelweg op neer dat Donkey Kong Country in 1994 een ontzettend leuk spel was en dat nu na 22 jaar nog steeds is. De levels zijn origineel, de vijanden zijn talrijk en kleurrijk en alles loopt heerlijk soepel op de 3DS virtual console zodat je in ieder geval niet de hardware de schuld kunt geven wanneer je de fout in gaat.

  De game is een klassieker en dat zal het hoogstwaarschijnlijk ook altijd zo blijven. Het enige puntje van kritiek dat er bestaat is dat de game soms wat te onvergeeflijk is, maar dat is dan ook echt het enige. Wanneer je in het bezit bent van een Nintendo 2DS of 3DS, dan mag deze titel voor het zachte prijsje van 7,99 euro zeker niet aan jouw collectie ontbreken.

  9

  De plus- en minpunten

  • Erg uitdagend
  • Leuke Soundtrack
  • Variatie in levels
  • Kleurrijke Vijanden
  • Soms bijna onmogelijk

  Donkey Kong Country

  Verkijgbaar vanaf 24 march 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.