Devolo Magic 2 LAN Triple Starter Kit Review - Magische verbindingen in huis?

  Devolo belooft met de Magic 2 extreem hoge internetsnelheden via het spanningsnet. Wij zijn benieuwd of Devolo dat waar kan maken en voelen de Lan Triple starterpakket aan de tand.

  Vrijwel iedereen kent het probleem: de internetsnelheid is bij het modem van de leverancier nog prima, maar zodra je verder dan een paar meter van het modem verwijderd bent stort de snelheid en betrouwbaarheid ineen. Laat staan dat je nog wifi bereik hebt op de werkkamer boven of op zolder. Er zijn diverse oplossingen om dit te verhelpen, met repeaters, versterkers of, zoals met de Devolo Magic 2, middels Powerline adapters.

  Bij powerline adapters gebruik je de stroomdraden die al in je huis aanwezig zijn. Een adapter wordt geplaatst bij het modem van de internetleverancier , de ander waar je internet nodig hebt. De twee maken contact via de stroomdraden en presto: internet overal waar je maar wil, zonder nieuwe kabels. Er is wel een beperking. Bij langere stroomdraden wordt net als bij ethernet kabels het signaal zwakker. Wil je internet op een locatie die op een andere stroomgroep zit, dan is de totale afstand ineens een stuk groter. Powerlines kunnen dus flink gevoelig zijn voor de situatie in huis.

  Tot zover de informatie vooraf, we gaan zien hoe deze Devolo starterskit het er in de praktijk vanaf brengt.

  Uitpakken en aansluiten

  De Devolo Magic 2 wordt geleverd in een voornamelijk witte doos met diverse vermeldingen als HighSpeed en Snelste Powerline-adapter ter wereld. Dat belooft wat, dus we makende doos snel open. In de doos zit een tweede kartonnen doos, met daarin de twee adapters waaruit ons starterspakket bestaat. De twee adapters verschillen iets in grootte, maar wat meteen opvalt is dat beide adapters echt GROOT zijn. Beide zijn voorzien van een nieuw stopcontact, waardoor je in theorie geen stopcontact kwijt hoeft te raken. Maar daar later meer over.

  Het basisstation is voorzien van een enkel ethernet-aansluiting waarmee hij aan het modem gekoppeld moet worden en een reset-knop. Het ontvangststation is nog net iets groter en heeft drie ethernet aansluitingen. We kunnen dus maximaal drie apparaten aansluiten op de gewenste plek. Naast de twee adapters zijn twee witte ethernet-kabels meegeleverd. Overigens is er ook een versie met Wifi verkrijgbaar, maar wij hebben de wired-only variant getest.

  Aansluiten is in theorie heel eenvoudig. Je plaatst de beide stations op de juiste plek in het stopcontact en sluit ze aan op het modem en je gewenste apparaat. De twee adapters maken automatisch contact met elkaar en alles werkt.

  Helaas bleek dat bij deze test niet het geval te zijn. De lampjes lichtten even op, waarna ze uitdoofden om nooit meer aan te gaan, wat we ook probeerden. Na tussenkomst van de technische dienst van Devolo bleek dat de adapters in een 'stille' default stand stonden, waardoor automatisch alle zichtbare leds uit gingen. Een factory reset en firmware update later konden we aan de slag.

  De Devolo Cockpit

  Die herstelactie gaf ons meteen de gelegenheid om de separaat te downloaden software onder de loep te nemen. De Devolo Cockpit is eenvoudig van opzet. Als deze geïnstalleerd is op een PC of mobiele telefoon die in hetzelfde netwerk zit als de adapters, vindt hij de adapters automatisch en heeft hij grafisch weer hoe het netwerk er uit ziet en met welke snelheid de adapters communiceren.

  In de cockpit kunnen basishandelingen uitgevoerd worden als aanpassen van de configuratie, een reset uitvoeren en firmwares controleren en aanpassen. Dat laatste kwam ons goed van pas en het updaten van de firmware verliep dan ook vlekkeloos. Daarna konden we de beide adapters eindelijk aan elkaar koppelen en hadden we ons tweede internet-punt in huis gerealiseerd.

  De testmethode

  Om de Devolo Starterset goed aan de tand te kunnen voelen hebben we diverse scenario's vergeleken. Als basis zijn we uitgegaan van een standaard Ziggo internetverbinding van 250 MBit/s. Hierdoor weten we zeker dat de maximale snelheid altijd verwerkt zou moeten kunnen worden. Uiteraard kunnen we hierdoor niet zien tot welke maximale waarden de Devolo in staat is.

  We vergelijken de Devolo starterset met een andere powerline oplossing, namelijk die van TP Link. Deze biedt naast ethernet ook Wifi, maar voor een goed vergelijk gebruiken we die niet. Ook meten we de maximale snelheden direct op het modem van Ziggo. Bij elk test gebruiken we Speedtest.nl en herhalen we de speedtest 5x om eventuele fluctuaties te vermijden.

  3, 2, 1, TEST!

  TestsituatieDirect op Ziggo ModemTP Link gelijke groepDevolo gelijke groepTP Link separate groepDevolo Separate groep
  Snelheid Down (Mb/s)246.0485.44218.1435.9814.96
  Snelheid Up (Mb/s)24.4624.4624.4411.4612.58
  Ping (ms)20.6820.9220.22620.326.34

  Dit geeft een aantal interessante conclusies. Op korte afstand, waarbij binnen dezelfde stroomgroep gebleven wordt, is de Devolo Magic vrijwel even snel als bij direct aansluiten op het modem. Een verval van iets meer dan 10% is erg netjes.

  Daarentegen zijn de prestaties zodra er een grotere afstand en een stroomgroepswissel moet worden overbrugd beduidend minder. Dan blijft een schamele 14 Mb/s over en dat is gewoon niet goed. Vergelijken we dat met tp-link, dan zien we daar juist het omgekeerde: bij korte afstanden al een groot verval, maar daarna is het verval en stuk kleiner.

  Is groter beter?

  Zoals al eerder gemeld is de Devolo behoorlijk uit de kluiten gewassen. Vergeleken met de tp-link ongeveer 1,5 keer zo breed en lang. Alleen in hoogte ontlopen ze elkaar niets. Mocht je de Devolo willen aanschaffen, dan zal je rekening moeten houden met twee grote adapters, die in gebruik vaak het naastgelegen stopcontact ook blokkeren.

  Na de tests bleek wel waarom de adapters zo uit de kluiten gewassen zijn: ze produceren behoorlijk veel warmte. Zelfs met deze grootte wordt de behuizing eigenlijk te warm om comfortabel te zijn. Gebruik in een afgesloten ruimte is dan ook niet aan te raden, deze adapters moeten hun warmte kwijt kunnen.

  Kunnen we de Devolo Magic 2 Starterskit aanbevelen? Eigenlijk niet. De Devolo presteert behoorlijk over korte afstanden, maar dat is niet de meest gangbare situatie. Meestal wil je juist een verdieping of grotere afstand overbruggen en dan zakt de geleverde snelheid toch wel heel erg in. Voeg daarbij de enorme omvang en de warmteproductie en dan is het wellicht toch beter om naar een andere (powerline) oplossing te kijken.

  5

  De plus- en minpunten

  • Vrijwel geen snelheidsverval over korte afstanden
  • Prima bijbehorende Cockpit software
  • Adapters zijn groot en lomp
  • Hitteproductie
  • Snelheidsverval over grotere afstand veel te groot
  x

  ┬ę 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.